Πολιτική διαχείριση των κρίσιμων θεμάτων προσπαθεί να κάνει η κυβέρνηση με την ψήφιση του δεύτερου πακέτου προαπαιτουμένων, του ασφαλιστικού, αλλά και τις απειλές για έξωση της Ελλάδας από τη ζώνη Σένγκεν να βρίσκονται στο επίκεντρο.
Στο Μέγαρο Μαξίμου έχει σημάνει «κόκκινος συναγερμός» και οι πονοκέφαλοι για τον πρωθυπουργό δεν έχουν τέλος.
Το περιβάλλον του κ. Τσίπρα, «βλέπει» πίσω από τα δημοσιεύματα σκοπιμότητα για την ταχύτερη υλοποίηση των απαιτούμενων ενεργειών από την ελληνική πλευρά.
Παράλληλα, -σε ό,τι αφορά στις περιπολίες-, ξεκαθαρίζει σε όλους τους τόνους πως «η φύλαξη των χερσαίων συνόρων της Ελλάδας αποτελεί εθνική αρμοδιότητα για την οποία ουδέποτε ζητήθηκε βοήθεια από τη frontex». Θυμίζουν δε, ότι την ώρα που η κυβέρνηση επιδίδεται σε αγώνα δρόμου για την ολοκλήρωση των hot spot στα νησιά, ο μεταβατικός πρόεδρος της ΝΔ Γ. Πλακιωτάκης στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών ζήτησε, αρχικώς, να μην δημιουργούνται στα νησιά, αποσύροντας στη συνέχεια την πρότασή του.
Σήμερα, συνεδριάζει το Συμβούλιο των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ και ο αρμόδιος υπουργός Γιάννης Μουζάλας θα κληθεί να απαντήσει σε μία σειρά από ερωτήματα.
Το Συμβούλιο αυτό θα κρίνει την πορεία του θέματος αλλά η πλέον κρίσιμη ημερομηνία είναι 17-18 Δεκεμβρίου που θα γίνει η Σύνοδος Κορυφής και το θέμα θα συζητηθεί στο ανώτατο επίπεδο.
Ερχεται οδοστρωτήρας μέτρων
Στο μέτωπο της διαπραγμάτευσης, το Μέγαρο Μαξίμου φέρεται αποφασισμένο να υλοποιήσει τα συμφωνηθέντα, χωρίς σοβαρές αποκλείσεις, παρά το γεγονός ότι αντιλαμβάνονται πως το κλίμα στην κοινωνία έχει αρχίσει και γίνεται εκρηκτικό.
«Ο κόσμος είναι σε αγωνία», παραδέχονται κυβερνητικές πηγές στο iefimerida.gr, εξηγώντας, ωστόσο, πως προτεραιότητα όλων αυτή τη στιγμή είναι η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης που θα φέρει πιο κοντά τη συζήτηση για την απομείωση του χρέους.
Το τελευταίο, άλλωστε, είναι και το «τυράκι» της ηγεσίας για να συσπειρώσει τους βουλευτές. Ο στόχος είναι διπλός: και να αποφευχθούν οι δυσάρεστες εκπλήξεις στις επικείμενες ψηφοφορίες(να παραμείνει, δηλαδή, σταθερή η κυβερνητική πλειοψηφία των 153) και να μπορέσει η κυβέρνηση να «φύγει μπροστά» τους πρώτους μήνες του 2016.
Ασφυκτικές οι προθεσμίες
Η κυβέρνηση εντός των επόμενων 10 ημερών, καλείται να ψηφίσει και να εφαρμόσει τα μέτρα της δεύτερης λίστας, μιας και η υποδόση του 1 δις. ευρώ είναι απόλυτα συνδεδεμένη με την υλοποίησή τους.
Σε περίπτωση, πάντως, που η κυβέρνηση φύγει εκτός χρονοδιαγράμματος, αυτό δεν σημαίνει ότι τα χρήματα εξανεμίζονται. Θα πρέπει, όμως, τα κοινοβούλια των χωρών μελών να εγκρίνουν την παράταση της διαθεσιμότητας των κεφαλαίων. Θα έχουμε, δηλαδή, ακόμα μια χρονοβόρα και επίπονη διαδικασία.
Ασφαλιστικό και φορολογικό δεν περιλαμβάνονται στα μέτρα του Δεκεμβρίου. Έχουν μετατεθεί, ώστε να ψηφιστούν μετά τις γιορτές, ενώ και τα δυο είναι απαραίτητα κομμάτια για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, η οποία τοποθετείται χρονικά τέλος Ιανουαρίου με αρχές Φεβρουαρίου.