Τη στήριξη των πολιτών στο πλαίσιο της ανταποδοτικότητας ζητά ο δήμαρχος Ήλιδας Χρήστος Χριστοδουλόπουλος για τη λειτουργία του δημοτικού κολυμβητηρίου, του μοναδικού στην Ηλεία. Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα μαζί με την πρόεδρο του Νομικού Προσώπου «Ο Ηλείος» Ρούλα Γκουβίτσα, τονίστηκε πως δεν χαρακτηρίζεται χαράτσι η καταβολή του ποσού των 50 ευρώ ετησίως για την χρήση των εγκαταστάσεων του κολυμβητηρίου από κάθε αθλούμενο και τα σωματεία. Αναφέρθηκαν στην κάρτα αθλούμενου που πρέπει να εκδοθεί αλλά και στα τεράστια έξοδα που έχει ο δήμος για την συντήρηση του κολυμβητηρίου αλλά και τα χρέη παρελθόντων ετών που βαρύνουν τη σημερινή δημοτική αρχή.
Αφορμή για την ενημέρωση στάθηκε η κάρτα αθλουμένου, την οποία θα πρέπει να διαθέτουν από την 1η Ιανουαρίου του 2016 όσοι κάνουν χρήση του κολυμβητηρίου, καταβάλλοντας το ποσό των 5 ευρώ το μήνα, δηλαδή ετησίως 50 ευρώ.
Πρώτος, ο δήμαρχος Ήλιδας κ. Χρήστος Χριστοδουλόπουλος είπε: «Όπως παρακολουθήσατε στο προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο, ο δήμος μπήκε εγγυητής για να πληρώσουμε τη ΔΕΗ του αθλητικού κέντρου. Το ποσό είναι 355.000 ευρώ και κάναμε διακανονισμό. Ξεκινάω με αυτό για να δείτε τα τεράστια έξοδα που έχει το Νομικό Πρόσωπο «Ηλείος» και παρά την επιχορήγηση του δήμου 600.000 ευρώ το χρόνο δεν μπορεί να ανταποκριθεί διότι έχει χρέη παρελθόντων ετών τα οποία είναι δυσβάστακτα. Πήραμε το κολυμβητήριο με 200.000 ευρώ χρέος, πληρώσαμε πέρυσι 60.000 ευρώ, σήμερα έχει φτάσει τις 355.000 ευρώ, έχουμε πρόβλημα με τη μονάδα γεωθερμίας που η μισή θέλει αντικατάσταση και θέλουμε άλλα 50.000 ευρώ, πέρα από τα λειτουργικά έξοδα κάθε μήνα που ξεπερνούν τις 15.000-20.000 ευρώ».
Συνεχίζοντας, ο κ. Χριστοδουλόπουλος είπε: «Μετά απ’ αυτά, συμφωνήσαμε με τους αθλούμενους και με τα σωματεία που κάνουν χρήση του κολυμβητηρίου να συνεισφέρουν ένα αντίτιμο για να μπορεί και ο δήμος να ανταποκριθεί στα τεράστια αυτά έξοδα. Είχαμε ατέρμονες συζητήσεις, τελικά καταλήξαμε πόσο πρέπει να πληρώνουν τα σωματεία, πόσο οι μεμονωμένοι που πάνε και αθλούνται, πόσο οι δημότες του δήμου, πόσο από άλλους δήμους, τι έκπτωση θα γίνει για τα ΑΜΕΑ, για τους πολύτεκνους, για αυτούς που αποδεδειγμένα δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να πληρώσουν και μετά από όλα αυτά, αφού ζητήσαμε από τα σωματεία να μας δώσουν την κατάσταση για να βγάλουμε την κάρτα για κάθε παιδί, που ισχύει σε όλα τα κολυμβητήρια και τα αθλητικά κέντρα της Ελλάδας, να δούμε πόσοι είναι, 200-300; Να μας δώσουν τα στοιχεία και να βγάλουμε την κάρτα και να μας δίνει κάθε μήνα 5 ευρώ, μας είπαν ότι αυτά είναι προσωπικά δεδομένα. Και αφού είναι προσωπικά δεδομένα και δεν ξέρουμε πόσοι αθλούνται εκεί ζητήσαμε από τα σωματεία, από τον Σεπτέμβριο, να μας πουν πόσες κάρτες θέλουν και να μας δώσουν το αντίτιμο. Σήμερα είναι Δεκέμβριος, όχι μόνο δεν μας έχουν πει πόσοι αθλούνται στο σωματείο τους, έρχονται και λένε ότι δεν ήξεραν οι γονείς καθόλου για αυτή την εισφορά που την αποκαλούν χαράτσι.
Τι είναι χαράτσι; Η συνεισφορά του αθλουμένου σε μια δομή του δήμου που του την παρέχει και αυτή η συνεισφορά του ανταποκρίνεται στο ελάχιστο των εξόδων; Πιστεύω ότι μόνο στο δήμο το δικό μας γίνονται αυτά».
«Θέλουμε να το κρατήσουμε»
Από την πλευρά της η πρόεδρος του Νομικού Προσώπου «Ηλείος» κα Ρούλα Γκουβίτσα είπε: «Αν δεν έμπαινε ο δήμος εγγυητής, τώρα θα μας είχαν κόψει το ρεύμα στο αθλητικό κέντρο. Έπρεπε να κατανοήσουν και οι σύλλογοι ότι έπρεπε να συνεισφέρουν στο ελάχιστο, γιατί αυτά που συνεισφέρουν είναι το ελάχιστο σε σχέση με άλλα κολυμβητήρια.
Τούτη τη στιγμή είμαστε σε τέλμα γιατί, είχαμε συζητήσει με τους συλλόγους ότι θα πρέπει μαζί με τις συνεισφορά τους στις λωρίδες, η οποία είναι 120 ευρώ το μήνα, να έχουν όλα τα παιδιά κάρτα αθλουμένου με τη δική τους συνεισφορά. Θα ξεκαθαρίσουμε, επειδή ακούστηκαν πολλά, ότι ο κάθε αθλούμενος θα πρέπει να δίνει 50 ευρώ το χρόνο. Είχαμε αποφασίσει ότι υπεύθυνοι για την κάρτα αθλουμένου, επειδή δεν ήθελαν να μας δώσουν στοιχεία, ότι θα είναι οι σύλλογοι. Αυτό το είχαμε ζητήσει από το Σεπτέμβριο, το είχαμε ανακοινώσει στον τύπο και τους είχαμε πει ότι πρέπει να ενημερώσουν τους αθλουμένους τους και μέχρι τις 30 Νοεμβρίου να έχουν καταβάλει αυτά τα χρήματα ώστε από 1/1/2016 να έχουν όλοι την κάρτα τους.
Τη δεδομένη στιγμή, επειδή κανείς δυστυχώς δεν έχει προχωρήσει στο να αποδώσει στον δήμο την κάρτα αθλουμένου, είπαμε, δείχνοντας καλή θέληση, ότι θα μπορούσαμε να την χωρίσουμε σε δύο δόσεις. Θεωρώ ότι είναι ένα ποσό στο οποίο μπορούν να ανταποκριθούν όλοι, ενώ υπάρχουν και ειδικές παροχές. Σχεδόν τα μισά παιδιά έχουν κάρτα αθλητού, κατεβαίνουν σε αγώνες και θα πληρώσουν 25 ευρώ σύνολο. Ένα ποσό αστείο για να κρατηθεί ένα τέτοιο κολυμβητήριο που κοστίζει 350.000 ευρώ το χρόνο.
Ο «Ηλείος» έχει έξι δομές. Όσο κοστίζουν οι υπόλοιπες δομές, κοστίζει μόνο το κολυμβητήριο. Θέλουμε να το κρατήσουμε, είναι ευθύνη μας να συνεχίσουμε να παρέχουμε αυτή τη δομή. Είναι όντως ένα στολίδι. Πρέπει όμως να υπάρξει κατανόηση και από τους πολίτες και τους συλλόγους».
Μας χρωστάνε 7,5 εκατομμύρια ευρώ!
Σε ότι αφορά στο ενδεχόμενο της ενίσχυσης του κολυμβητηρίου από τα δημοτικά τέλη, ο δήμαρχος Ήλιδας απάντησε: «Τα δημοτικά τέλη που πληρώνουμε όλοι μας δεν επαρκούν για να πληρώνουμε τον ηλεκτροφωτισμό και τα σκουπίδια. Γι’ αυτό το λόγο πληρώνουμε δημοτικά τέλη.
Τι σημαίνει αυτό; Ότι ο δήμος αναγκάζεται από τα ίδια έσοδα, που είναι όλα τα υπόλοιπα, αυτά που παίρνει από πλατείες, από κοινόχρηστους χώρους, από τα τέλη παρεπιδημούντων, να ενισχύσει τα δημοτικά τέλη, ενώ θα μπορούσε να παραγάγει έργο για όλους τους πολίτες.
Δεν υπήρχε εισπρακτική πολιτική γι’ αυτό αυτή τη στιγμή, βεβαιωμένα τέλη στο δήμο παρελθόντων ετών είναι 7 εκατομμύρια ευρώ μέχρι τον Ιούλιο και θα βεβαιωθούν μέχρι τέλος του χρόνου άλλα 500.000 ευρώ.
Τα δημοτικά τέλη δεν είναι για να επιχορηγεί ο δήμος δομές, είναι ανταποδοτικά. Τα παίρνεις για να μπορείς να μαζέψεις τα σκουπίδια που ξέρετε πολύ καλά ότι από πέρυσι αυξήθηκε το κόστους κατά 500.000 ευρώ και όχι μόνο δεν αυξήσαμε τα δημοτικά τέλη, αλλά αποφασίσαμε να τα ενισχύσουμε με τα ιδία έσοδα.
Τα ανταποδοτικά δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να επιχορηγήσουμε τα Νομικά Πρόσωπα».
«Να μας δώσουν από εκείνα που έχουν εισπράξει»
Από την πλευρά της ωστόσο, η πρόεδρος του Νομικού Προσώπου «Ηλείος» κα Ρούλα Γκουβίτσα έθεσε μία ακόμα παράμετρο λέγοντας χαρακτηριστικά: «Δημοτικοί χώροι απαγορεύονται να χρησιμοποιούνται από συλλόγους οι οποίοι πληρώνονται. Αν χρησιμοποιούνται, οφείλουν οι σύλλογοι να αποδίδουν στο δήμο ο οποίος τους παρέχει το χώρο. Ζητάμε λοιπόν από τους συλλόγους συνεισφορά, από εκείνα που έχουν εισπράξει μέχρι σήμερα χωρίς να αποδίδουν πουθενά. Μιας μορφής ενοικίου από εκείνους που χρησιμοποιούν τους χώρους, χωρίς να επιβαρυνθούν οι δημότες».