Στην τελική του φάση βρίσκεται ο σχεδιασμός για να αποκτήσει πρόσβαση στο σύγχρονο σιδηρόδρομο η Πάτρα μέχρι το 2020. Αυτό υποστηρίζει σε απάντηση, ερώτησης του Βουλευτή Νίκου Νικολόπουλου για τη σιδηροδρομική σύνδεση της τρίτης μεγαλύτερης πόλης της Ελλάδας με το δίκτυο.
Στην ίδιο έγγραφο, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΡΓΟΣΕ Θάνος Βούρδας, αποκρούει το επιχείρημα της παραπλάνησης για το απαιτούμενο ποσό της υπογειοποίησης των 5χλμ στην πόλη της Πάτρας.
Ειδικότερα για αυτό αναφέρει: «Κατ΄ αρχήν το κόστος των 700 εκ. € του έργου που αποδίδεται στον ΟΣΕ και στην ΕΡΓΑ Ο.Σ.Ε. Α.Ε, αφορά την κατασκευή διπλής σιδηροδρομικής γραμμής από την οδό Κανελλοπούλου (ΧΘ 123,5) έως τη σύνδεση της γραμμής με τον Πύργο (Χ.Θ.132), δηλαδή συνολικού μήκους μεγαλύτερου από 8 χλμ.
Το πλήρως υπογειοποιημένο τμήμα της γραμμής εκτείνεται από την Χ.Θ. 123+500 έως την Χ.Θ. 128+630 (περιοχή Αγ. Ανδρέα). Στο τμήμα αυτό υπάρχουν οριστικές μελέτες από τη Χ.Θ. 123+500 έως τη Χ.Θ. 126+370, προμελέτη του τεχνικού στην περιοχή του ΣΣ Αγ. Διονυσίου (από την Χ.Θ. 125+980 έως τη Χ.Θ. 126+370), προμελέτες χάραξης και υδραυλικών και προκαταρκτική μελέτη του τεχνικού υπογειοποίησης και των λοιπών τεχνικών έργων από τη Χ.Θ. 126+370 έως τη Χ.Θ. 132+000. Στο κόστος αυτό έχουν συμπεριληφθεί το κόστος επιδομής ηλεκτροκίνησης και σηματοδότησης, καθώς επίσης και τα απρόβλεπτα, τα ΓΕ & ΟΕ και η αναθεώρηση».
Tο κόστος που είχε εκτιμηθεί μόνο για την κατασκευή του Σιδηροδρομικού Σταθμού του Αγ. Διονυσίου, στην οποία σύμφωνα με τη μελέτη κατασκευάζεται σε όρυγμα βάθους περί τα 14 μ., έχει μήκος 400μ. και πλάτος περί τα 45μ., απαιτούνται περί τα 150 εκ €, ποσό που περιλαμβάνει και τις κατασκευές των απαιτούμενων κτηριακών έργων (αποβάθρες, καλύψεις, κτίρια κλπ).
Αυτή την εποχή ο ΟΣΕ ολοκληρώνει την προμελέτη για τη βέλτιστη χάραξη της γραμμής μέσα από το αστικό συγκρότημα της Πάτρας. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι αποφάσεις χρηματοδότησης του συνόλου των έργων της γραμμής Κόρινθος – Πάτρας, αναφέρονται σε διπλή ηλεκτροκινούμενη Σ. Γ. και έχουν ως απαραίτητη προϋπόθεση τη σύνδεση αυτής με το λιμένα Πατρών. Eφόσον, δεν υπάρξει καθυστέρηση στην παράδοση της προμελέτης από τον ΟΣΕ μπορεί να διεκδικηθεί βάσιμα η εξασφάλιση της απαραίτητης χρηματοδότησης για τη νέα σύγχρονη ηλεκτροκινούμενη Σ.Γ. προς το λιμάνι της Πάτρας και μπορεί να έχει ολοκληρωθεί και να λειτουργήσει μέχρι το έτος 2020. Πάντως, κύκλοι από την ΕΡΓΟΣΕ αφήνουν να εννοηθεί πως εάν η πόλη βρεθεί σε αδιέξοδο τότε όχι μόνο θα μείνει χωρίς σύγχρονο τρένο με όλες τις συνέπειες για την ανάπτυξη της περιοχής αλλά και μελλοντικά της Δυτικής Πελοποννήσου (Πάτρα-Πύργος-Καλαμάτα) που περιμένει να ολοκληρωθεί το έργο μέχρι την Πάτρα για να διεκδικήσει την αναβάθμιση της γραμμής με σύγχρονα πλέον στοιχεία.