Μπορεί το Πάσχα να σηματοδότησε την ανάσταση της ελληνικής οικονομίας όπως είχε δηλώσει ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, αφού η διαπραγμάτευση παραμένει ανοιχτή, όμως τα σενάρια του ανασχηματισμού μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης δίνουν και παίρνουν στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος.
Το κίνητρο του ανασχηματισμού για τους βουλευτές αποτελεί όπλο στα σχέδια του πρωθυπουργού για να περάσει τα σκληρά μέτρα από την βουλή. Το Μαξίμου παρά τις εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες που επικρατούν στη χώρα με τα κρατικά ταμεία να αδειάζουν μέρα με την ημέρα και την δημοσιονομική ασφυξία να περιορίζει την διαπραγματευτική ικανότητα της κυβέρνησης, καλλιεργεί ένα κλίμα αισιοδοξίας για την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης μετά την οριστικοποίηση του Eurogroup της 9ης Μαΐου.
Το …τυράκι του ανασχηματισμού έχει αξιοποιηθεί εντέχνως από το Μέγαρο Μαξίμου με διαρροές αλλά και επίσημες δηλώσεις της κυβερνητικής εκπροσώπου Όλγας Γεροβασίλη η οποία σε πρόσφατες δηλώσεις της, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, δήλωσε ότι ο πρωθυπουργός θα αποφασίσει τον χρόνο κατά τον οποίο θα αξιολογηθούν οι υπουργοί προκειμένου να προχωρήσει σε αναμόρφωση του κυβερνητικού σχήματος.
Καλά πληροφορημένες κυβερνητικές πηγές αναφέρουν στο TheTOC.gr ότι ο ανασχηματισμός θα πραγματοποιηθεί μετά την αξιολόγηση και το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ καθώς η ηγεσία του κόμματος δεν θα επιθυμούσε να οδηγηθεί σε συνέδριο με ανοιχτά μέτωπα που θα προκληθούν από την αλλαγή του κυβερνητικού σχήματος.
Μέρες πριν από το Πάσχα, στους διαδρόμους της βουλής κυκλοφορούσαν σενάρια ανασχηματισμού, καθώς στην Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ έχει μεταφερθεί ένα κλίμα αισιοδοξίας σχετικά με την αξιολόγηση και την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης αργά ή γρήγορα ενώ τόσο ο γραμματέας της ΚΕ Π. Ρήγας όσο και άλλα στελέχη του κόμματος εξέφραζαν ευθέως την απορία τους για την στάση των δανειστών πετώντας ξανά το μπαλάκι της ευθύνης στο ΔΝΤ και τους νεοφιλελεύθερους κύκλους της Ευρώπης τους οποίους κατηγορούσαν ότi θέλουν να …ρίξουν την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.
Σε αυτό το ρευστό πολιτικό σκηνικό τα σενάρια που συζητούνται για τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης κάνουν λόγο για ριζική αναδόμηση του κυβερνητικού σχήματος με την υπουργοποίηση τουλάχιστον 10 βουλευτών κυρίως σε θέσεις υφυπουργών αλλά και την αλλαγή κορυφαίων υπουργών. Αξίζει να σημειωθεί ότι σε αρκετές περιπτώσεις δηλώσεις βουλευτών όπως του Σ. Παπαδόπουλου ή του Π. Βέττα ερμηνεύονται ως μηνύματα προς το Μαξίμου για να συμπεριληφθούν στο νέο κυβερνητικό σχήμα.
Η ομάδα των υποψήφιων βουλευτών προς υπουργοποίηση
Μία ομάδα 10 βουλευτών του κόμματος εμφανίζονται ως υποψήφιοι για υπουργοποίηση οι οποίοι έχουν διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην υπεράσπιση των θέσεων του κόμματος στα ΜΜΕ και στις περιφέρειες τους που είναι κρίσιμες για το κυβερνών κόμμα.
Μεταξύ των βουλευτών που ζητείται η τοποθέτησή τους σε θέσεις υφυπουργών ή αν. υπουργών είναι οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι Σ. Φάμελλος, Θ. Βακή θέτοντας υποψηφιότητα για τα υπουργεία Παιδείας και Πολιτισμού αλλά και εργασίας καθώς αναμένεται να αντικατασταθούν οι κ.κ. Ρ.Αντωνοπούλου και Σ. Αναγνωστοπούλου. Επίσης συζητούνται τα ονόματα των κ.κ. Συρμαλένιου, Σαντορινιού, Αραχωβίτη, Μπάρκα και Ηγουμενίδη καθώς των Αλ. Τριανταφυλλίδη και Ολ. Τελιγιορίδου για τα υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης και Β. Ελλάδας.
Ποιοι φεύγουν ποιοι μετακινούνται και ποιοι έρχονται
Σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να υπάρξουν ανακατατάξεις στο υπουργικό συμβούλιο. Ο Ευ. Τσακαλώτος εάν δεν παραμείνει στην θέση του υπουργού Οικονομικών μετά την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης θα αντικατασταθεί από τον Γ. Χουλιαράκη.
Επίσης στη μαύρη λίστα των υπουργών που φέρονται να αποχωρούν από το κυβερνητικό σχήμα εντάσσονται η Θ. Φωτίου, ο Δ. Μάρδας – λόγω των δηλώσεων του περί Σύριων επενδυτών- καθώς και ο Β. Αποστόλου για τον οποίο υπάρχει η εκτίμηση ότι δεν συνέβαλε ουσιαστικά στην αποτροπή των κινητοποιήσεων των αγροτών.
Ο Γ. Κατρούγκαλος αναμένεται να μετακινηθεί σε άλλο υπουργείο μετά την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης και την ψήφιση του ασφαλιστικού. Σύμφωνα με εκτιμήσεις θα τοποθετηθεί είτε στην θέση του αν. υπουργού Εθνικής Άμυνας είτε στο υπουργείο Παιδείας.
Ο Νίκος Φίλης συζητείται να μετακινηθεί από το υπουργείο Παιδείας στο υπουργείο Εργασίας ή στο υπουργείο Πολιτισμού ενώ ο Αλ. Μπαλτάς φέρεται να εγκαταλείπει το κυβερνητικό σχήμα. Ο Π. Κουρουμπλής συζητείται για το υπουργείο Υγείας κάνοντας δίδυμο με τον Γ. Πολάκη αν και ο Δ. Ξανθός έχει την εμπιστοσύνη του Μαξίμου αλλά δεν αποκλείεται να βρεθεί εκτός κυβέρνησης λόγω των ισορροπιών του νέου κυβερνητικού σχήματος.
Τη θέση στο υπουργείο Εσωτερικών διεκδικούν η Όλγα Γεροβασίλη και ο Π. Σκουρλέτης εάν τελικά αποφασίσει να αποχωρήσει από το υπουργείο Περιβάλλοντος. Ο Γ. Μουζάλας αναμένεται να αντικατασταθεί στο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής από τον Δ. Βίτσα προκειμένου να ικανοποιηθεί και το αίτημα του Π. Καμμένου.
Ο κ. Μουζάλας εκτιμάται ότι θα τοποθετηθεί σε υπουργικό θώκο παρά τω Πρωθυπουργό για τα θέματα μεταναστευτικής πολιτικής. Σταθερές αξίες ακόμα και στο νέο κυβερνητικό σχήμα θα είναι οι κ.κ. Ν. Παππάς, ο Γ. Σταθάκης (υπουργείο Ανάπτυξης), ο Χρ. Σπίρτζης (υπ. Υποδομών) και Αλ. Φλαμπουράρης.
Ερωτηματικό υπάρχει για το μέλλον των υπουργών Εξωτερικών Ν. Κοτζιά και προστασίας του Πολίτη Ν. Τόσκα ο οποίος όμως είναι υποψήφιος προς αποχώρηση. Σύμφωνα με πληροφορίες ο όμιλος ΠΡΑΤΤΩ του Ν. Κοτζιά ετοιμάζεται να μετατραπεί σε πολιτικό φορέα, γεγονός που αναμένεται να επιφέρει ρήξη στις σχέσεις του με τον ΣΥΡΙΖΑ.
Το σενάριο των δύο αντιπροέδρων.
Μεταξύ των προτάσεων που έχουν πέσει στο τραπέζι των συζητήσεων για τον ανασχηματισμό είναι και το σενάριο των δύο αντιπροέδρων με την θέση του 2ου αντιπροέδρου να καταλαμβάνει ο Πάνος Καμμένος.
Σε αυτήν την εκδοχή ο κ. Καμμένος αναμένεται να αναλάβει τον συντονισμό των υπουργείων Εθν. Άμυνας και Προστασίας του Πολίτη με αναβαθμισμένο ρόλο στην αντιμετώπιση του μεταναστευτικού προβλήματος.
Πάντως στο κυβερνητικό στρατόπεδο γίνεται έντονη συζήτηση για τον ρόλο του Γ. Δραγασάκη στο νέο κυβερνητικό σχήμα. Ο κ. Δραγασάκης πέραν του συντονισμού του οικονομικού επιτελείου έχει αναλάβει και τις επαφές με στελέχη και προσωπικότητες από τον χώρο της κεντροαριστεράς, όπως την Μ. Ξενογιαννακοπούλου και τον Φ. Κουβέλη που προετοιμάζονται για να εισέλθουν στην κυβέρνηση.
Στο κυβερνητικό στρατόπεδο και στους επιτελείς του Αλέξη Τσίπρα υπάρχει μεγάλη γκρίνια για τον ρόλο του Γ. Δραγασάκη. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην ανακοίνωση της κυβέρνηση μετά τις τελευταίες εκλογές, ο κ. Δραγασάκης είχε αρνηθεί πρόταση του Μαξίμου να μην παραμείνει αντιπρόεδρος και να αναλάβει παραγωγικό υπουργείο.
Φωτογραφία αρχείου: EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ