Τη λήψη οριζόντιων μέτρων περικοπής δαπανών σε όλα τα υπουργεία τρεις μήνες μετά τη διαπίστωση και πιστοποίηση δημοσιονομικών αποκλίσεων, περιλαμβάνει το ελληνικό σχέδιο για τον μηχανισμό διόρθωσης που έχουν στα χέρια τους οι Θεσμοί.
Το ΔΝΤ δεν θέλει να μπει ξανά στο παζάρι των «ισοδύναμων μέτρων» αν υπάρξει απόκλιση από τους στόχους και απαιτεί συγκεκριμένα μέτρα.
Οι Ευρωπαίοι επιχειρούν να συμβιβάσουν τα πράγματα με τον Ντάισελμπλουμ να παραδέχεται ότι δεν μπορεί να εγκριθούν μέτρα που δεν θα εφαρμοστούν άμεσα αλλά να δηλώνει «χρειαζόμαστε μια επιπλέον εγγύηση».
Το σχέδιο της κυβέρνησης για τον αυτόματο μηχανισμό
Η κυβέρνηση που έχει αποδεχθεί ήδη από το προηγούμενο Eurogroup τον μηχανισμό αυτόματης διόρθωσης των οικονομικών σε περίπτωση που υπάρξουν αποκλίσεις, στο σχέδιο που έχει υποβάλλει δεσμεύεται να προχωρεί στη λήψη οριζόντιων μέτρων περικοπής δαπανών σε όλα τα υπουργεία, ένα τρίμηνο μετά την επιβεβαίωση του προβλήματος.
Το σχέδιο δίνει στην κυβέρνηση τη διακριτική ευχέρεια να εξαιρέσει για λόγους εθνικούς ή άλλους, τις δαπάνες κάποιου υπουργείου αναλαμβάνοντας την υποχρέωση για ισοδύναμα μέτρα που θα καλύπτουν το κενό.
Σύμφωνα με πληροφορίες το σχέδιο αντιμετωπίζεται όχι αρνητικά από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς αλλά συναντά τη σφοδρή αντίδραση του ΔΝΤ που θέλει να αποφύγει την επανάληψη των συζητήσεων και των...αναζητήσεων για τα περίφημα ισοδύναμα.
«Πρέπει ο μηχανισμός που θα συμφωνηθεί να είναι έτσι διαμορφωμένος ώστε να μην επανερχόμαστε ξανά στις ίδιες και τις ίδιες συζητήσεις κάθε φορά που κάποιος στόχος δεν εκπληρώνεται» ανέφερε υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Ταμείου στον ανταποκριτή του TOC στην Ουάσιγκτον Θάνο Δημάδη.Η ένσταση του Ταμείου είναι διπλή: και ότι τα τυχόν έξτρα μέτρα θα είναι ουσιαστικά στην διακριτική ευχέρεια του εκάστοτε Υπουργού Οικονομικών και κυρίως προέρχονται και από αυξήσεις φόρων.
Το σχέδιο έχει ήδη μπει στην κρησάρα των πιστωτών και έως το Eurogroup της 9ης Μάιου αναμένεται σκληρό παζάρι μεταξύ Αθήνας, Βρυξελλών, Βερολίνου και Ουάσιγκτον.
Το Μέγαρο Μαξίμου και ο πρωθυπουργός αλλά και η ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών έχουν συμβιβαστεί με την αντιπαροχή του μηχανισμού αυτόματης διόρθωσης και παλεύουν να γλιτώσουν τον προσδιορισμό συγκεκριμένης λίστας νέων μέτρων που θα περιλαμβάνει σίγουρα μειώσεις μισθών στο δημόσιο και μειώσεις κύριων συντάξεων.
Η Αθήνα προσβλέπει στην στήριξη των ευρωπαϊκών Θεσμών που τουλάχιστον σε επίπεδο ρητορείας αντιτίθεται στην λίστα νέων μέτρων και ελπίζει ότι τελικά θα καμφθούν οι ενστάσεις ΔΝΤ και Σόιμπλε που ζητούν τη μέγιστη εξασφάλιση.
Ντάισελεμπλουμ: Χρειαζόμαστε μια επιπλέον εγγύηση
Αίφνης το απόγευμα της Μ. Πέμπτης με δυο συνεντεύξεις του ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ παραδέχθηκε ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να νομοθετήσει μέτρα και αυτά να μην τεθούν σε ισχύ.
«Στην Ελλάδα δεν μπορούν να εγκριθούν μέτρα τα οποία δεν θα τεθούν σε εφαρμογή. Οταν νομοθετήσεις δεν μπορεί να μην εφαρμόσεις τα μέτρα, αυτό είναι το ελληνικό σύστημα » είπε ο Ντάισελμπλουμ επισημαίνοντας πως από την άλλη το ΔΝΤ επιθυμεί να έχει μια ασφάλεια.
Χρειαζόμαστε μια ακόμη εγγύηση ανέφερε ο κ. Ντάισελεμπλουμ αναφερόμενος στο θέμα της εμπιστοσύνης προς την Αθήνα.
Βρυξέλλες: Υπάρχουν προϋποθέσεις για συμφωνία- δυο τα κομβικά ζητήματα
'Οπως ανέφερε το μεσημέρι της Μ.Παρασκευή η εκπρόσωπος του επιτρόπου Οικονομίας Π. Μοσκοβισί οι συνομιλίες μεταξύ Θεσμών και Αθήνας θα συνεχιστούν έως την 9η Μαϊου για τα ζητήματα που αφορούν στον προληπτικό μηχανισμό και τα μέτρα για το χρέος χωρίς όμως να είναι σε θέση να απαντήσει αν σε αυτό το Eurogroup θα υπάρξει συμφωνία ή θα χρειαστεί και ένα επόμενο.
«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνεχίζει να εργάζεται με τις ελληνικές αρχές, τους θεσμούς (ΕΚΤ, ΕΜΣ, ΔΝΤ) και τα κράτη-μέλη για τα τελικά στοιχεία ενός συνολικού πακέτου μέτρων που θα πληροί το γράμμα και το πνεύμα της δήλωσης της Συνόδου της Ευρωζώνης του περασμένου Ιουλίου. Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις για την εξεύρεση συμφωνίας σύντομα», ανέφερε η Α. Μπράιτχαρτ.
Η ίδια εκπρόσωπος, πρόσθεσε, ότι τις τελευταίες εβδομάδες έχει επιτευχθεί σημαντική πρόοδος στις διαπραγματεύσεις.
Υπενθύμισε, μάλιστα, ότι σύμφωνα με τον Επίτροπο Μοσκοβισί, το πακέτο των μέτρων που αντιστοιχεί στο 3% του ΑΕΠ και το οποίο οι ευρωπαϊκοί θεσμοί κρίνουν επαρκές για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων το 2018, έχει κλείσει κατά 99%.
Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι απομένουν δύο σημαντικά στοιχεία προς συζήτηση: ο προληπτικός μηχανισμός και τα μέτρα για το χρέος.
Ερωτηθείσα αν η συμφωνία είναι δυνατό να επιτευχθεί στο Eurogroup της 9ης Μαίου, ή σε μεθεπόμενο Eurogroup, η Ανίκα Μπράιτχαρτ απέφυγε να απαντήσει, λέγοντας ότι δεν επιθυμεί να κάνει πρόβλεψη σχετικά με το πότε θα βρεθεί συμφωνία.
Όσον αφορά στο ενδεχόμενο σύγκλησης Συνόδου Ευρωζώνης, η Α. Μπράιτχαρτ, είπε, πως η Επιτροπή συμμερίζεται την άποψη του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, ότι χρειάζεται περισσότερη πρόοδος σε επίπεδο υπουργών.
Τέλος, σχετικά με τις συζητήσεις για το χρέος αξιωματούχος της ευρωζώνης ανέφερε ότι θα χρειαστεί πρώτα να συγκλίνουν οι απόψεις των θεσμών μεταξύ τους.