Τεταμένο ήταν το κλίμα στην συνεδρίαση των υπουργών της ΕΕ στις Βρυξέλλες, με την Αυστρία να συνεχίζει τις απειλές κατά της Ελλάδας για έξοδο της χώρας από την Σένγκεν.
Η Αυστριακή υπουργός Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ επανέλαβε σε δηλώσεις την θέση της χώρας της, προειδοποιώντας πως «εάν η Ελλάδα δεν μπορεί να προστατεύσει τα σύνορά της, θα πρέπει να τεθεί το ερώτημα για το εάν αυτή μπορεί να συνεχίσει να είναι εξωτερικό σύνορο της Σένγκεν».
Οταν ανέβηκαν οι τόνοι
Η κ. Μικλ-Λάιτνερ υπογράμμισε εκ νέου την απόφαση ενίσχυσης των ελέγχων στα σύνορα της Ελλάδας με τα Σκόπια, «ώστε να σταματήσουμε τις προσφυγικές ροές», κάτι που αποφασίστηκε κατά την Διάσκεψη της Βιέννης.
Στην αυστριακή ΥΠΕΣ απάντησε έντονα ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης τόνισε ότι η στάση της Αυστρίας είναι μονομερής, δεν είναι φιλική και παραβιάζει παλαιότερες αποφάσεις των Συνόδων Κορυφής της ΕΕ. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η στάση της Αυστρίας βλάπτει την Ελλάδα διότι της αφαιρεί το χρόνο που χρειάζεται για να προετοιμαστεί, ενώ συγχρόνως βλάπτει και την ΕΕ γιατί προβάλει εθνικές μονομερείς λύσεις σε συνδυασμό με άλλα κράτη (Βίσεγκραντ) και κράτη που δεν είναι μέλη της ΕΕ.
«Ψεύδεται, παρασύρει την Αυστρία»
«Η Υπουργός Εσωτερικών κ. Γιοχάνα Μικλ Λάιτνερ παρασύρει την Αυστρία σε όλο και πιο εχθρικές ενέργειες απέναντι στην Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση, προκειμένου να δικαιολογήσει τις προηγούμενες αντιευρωπαϊκές μονομερείς ενέργειές της και την απομόνωση που αυτές προκάλεσαν. Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, η Frontex, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η πλειοψηφία των Κρατών-Μελών της Ένωσης καθώς και η Προεδρεία της Ε.Ε. αποκήρυξαν σήμερα, όπως έχουν κάνει και στο παρελθόν, τις μονομερείς ενέργειες» δήλωσε ο κ. Μουζάλας, κατηγορώντας την κα Λάιτνερ ότι ψεύδεται.
«Η κ. Γιοχάνα Μικλ Λάιτνερ στις δηλώσεις της, δεν λέει αλήθεια. Η Ελλάδα και ο κ. Μουζάλας ισχυρίζονται σε όλους τους τόνους ότι η χώρα μας φυλάττει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα σύνορα της που αποτελούν και σύνορα της Ευρώπης. Το γεγονός αυτό επιβεβαιώνει η Frontex, η Ευρωπαϊκή επιτροπή και τόσοι άλλοι φορείς με επίσημες τοποθετήσεις τους. Ενέργειες και δηλώσεις σαν της κυρίας Λάιτνερ δεν βοηθούν στην επίλυση του προβλήματος αλλά στην διόγκωσή του».
Παρότι ο κ. Μουζάλας σε δηλώσεις του αργότερα, αρνήθηκε ότι υπήρξε «ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα» κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, παραδέχθηκε ότι υπήρξε «μικρή ένταση» με δεδομένες τις διαφορές απόψεων Αθήνας και Βιέννης επί του θέματος. Σύμφωνα με τον Ελληνα υπουργό, η υπουργός Εσωτερικών της Αυστρίας, εξήγησε για ποιό λόγο έγιναν μονομερείς ενέργειες, λέγοντας ότι η συνάντηση στη Βιέννη είναι θεσμοθετημένη με τους εταίρους της. Ο Γ. Μουζάλας σχολίασε ότι η «μίνι σύνοδος» αποτελεί μια διαφορετική προσέγγιση της ΕΕ και ότι η Ελλάδα όταν μιλάει για εταίρους εννοεί τους εταίρους της στην ΕΕ.
Η Διάσκεψη, την οποία είχαν συγκαλέσει εξωθεσμικά η ίδια και ο υπουργός Εξωτερικών Σεμπάστιαν Κουρτς, με τη συμμετοχή ομολόγων τους από εννέα βαλκανικές χώρες, ερήμην της Ελλάδας, είχε προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις της Αθήνας, όπως επίσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Γερμανίας και της Ιταλίας.
Σε δηλώσεις της η Αυστριακή υπουργός ανέφερε πως η Διάσκεψη της Βιέννης αποτελεί «την αρχή του τέλους της νεύσης για διέλευση», και πως σε συνομιλία με τους ομολόγους της των βαλκανικών χωρών, της Ελλάδας και της Γερμανίας, ισχυρίζεται πως ο Έλληνας ομόλογός της φέρεται να της είπε πως η χώρα του δεν μπορεί να προστατεύσει τα εξωτερικά σύνορα.
«Εάν η Ελλάδα δεν μπορεί να το κάνει, τότε μας προσφέρει το καλύτερο επιχείρημα, γιατί πρέπει να δράσουν άλλοι», είπε η κ. Μικλ-Λάιτνερ.
Μουζάλας: Θα περάσουμε δύσκολες ώρες αλλά θα τα καταφέρουμε
Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για θέματα Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας δήλωσε μετά το τέλος του Συμβουλίου των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ, ικανοποιημένος από την πολιτική στήριξη που έλαβε από τις περισσότερες χώρες μέλη στις αιτιάσεις της Ελλάδας κατά της πολιτικής της Αυστρίας και ειδικότερα, κατά της πρωτοβουλίας της να συγκαλέσει στη Βιέννη μίνι σύσκεψη για το προσφυγικό.
Ο Γ. Μουζάλας, υποστήριξε ότι το κλίμα προς την Ελλάδα ήταν φιλικό όχι μόνο από τις συνήθως φιλικές χώρες όπως η Γερμανία, η Γαλλία και η Ιταλία, αλλά εκφράστηκε η αντίθεση στις μονομερείς ενέργειες από την πλειοψηφία των χωρών. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, Φιλίπο Γκράντι, εξέφρασε την άποψη ότι οι μονομερείς ενέργειες δε βοηθούν , αντίθετα δημιουργούν μεγαλύτερο πρόβλημα, ενώ ανάλογη στάση κράτησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Ολλανδική Προεδρία, ζητώντας από τα κράτη-μέλη να εφαρμόσουν τις αποφάσεις της ΕΕ και να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους.
Σύμφωνα με τον κ. Μουζάλα, η ελληνική πλευρά ζήτησε να εφαρμοστούν αυτά που αποφασίστηκαν στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής και να τηρηθεί η δέσμευση που ανέλαβαν, παρουσία του προέδρου της ΕΕ Τουσκ, οι χώρες που σήμερα έχουν κλειστά τα σύνορα. Να επανέλθει δηλαδή το status quo στα σύνορα μέχρι τις 7 Μαρτίου.
Παράλληλα, είπε ότι η Ελλάδα δεν θέλει να μπει στη συζήτηση για ανθρωπιστική κρίση γιατί στόχος της είναι να την αποφύγει. Η Ελλάδα, είπε θέλει να αποδώσει ευθύνες σε αυτούς που προβαίνουν σε μονομερείς ενέργειες οδηγώντας τη χώρα σε ανθρωπιστική κρίση.
Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών δεν έκρυψε επίσης ότι η Ελλάδα ενδέχεται να περάσει τις επόμενες ημέρες «δύσκολες ώρες», σημειώνοντας ωστόσο ότι «θα τα καταφέρουμε». Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι δυσκολίες θα δημιουργηθούν και για την Ευρώπη διότι αυτό που διακυβεύεται με τις μονομερείς ενέργειες είναι το μέλλον της Ευρώπης και αν θα υπάρχει ενωμένη Ευρώπη ή αν θα υπάρχουν χώρες-μέλη «αλά καρτ»
Τέλος, ανέφερε ότι η Ελλάδα δε ζητά ανθρωπιστική βοήθεια από την Ευρώπη, σημείωσε όμως ότι η Αθήνα έχει εκπονήσει σχέδιο έκτακτης ανάγκης το οποίο έχει κατατεθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στην Ολλανδική Προεδρία της ΕΕ.
Φωτογραφία: EUROKINISSI/'The European Union