Με μια δραματική προειδοποίηση, ο αρμόδιος Επίτροπος Μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος, μίλησε για ασφυκτική προθεσμία δέκα ημερών στην Ευρωπαϊκή Ενωση για να ανακόψει τις προσφυγικές ροές.
«Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ακόμα δέκα ημέρες για να επιτύχει σημαντική μείωση των προσφυγικών ροών από την Τουρκία διαφορετικά υπάρχει ο κίνδυνος όλο το σύστημα (της Σένγκεν) να καταρρεύσει» δήλωσε την Πέμπτη ο Ευρωπαίος Επίτροπος Μετανάστευσης.
Ιδιαίτερη αξία προσλαμβάνει η δήλωση του κ. Αβραμόπουλου καθώς έγινε μετά την συνάντηση των υπουργών Εσωτερικών και Δικαιοσύνης των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες η οποία συνεδρίασε στον απόηχο της Διάσκεψης των Δυτικών Βαλκανίων που συγκάλεσε η Βιέννη και προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Αθήνας.
Ο κ.Αβραμόπουλος επανέλαβε ότι όλα τα κράτη-μέλη έχουν την ευθύνη να εφαρμόσουν τα συμφωνηθέντα σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
«Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε με μονομερείς, διμερείς, ή τριμερείς δράσεις», δήλωσε ο κ. Αβραμόπουλος σημειώνοντας ότι οι πρώτες αρνητικές συνέπειες είναι ήδη ορατές.
«Έχουμε όλοι συλλογική ευθύνη απέναντι στις γειτονικές χώρες εντός και εκτός Ευρώπης, αλλά κυρίως απέναντι σε αυτούς τους ανθρώπους που βρίσκονται σε απελπισία», πρόσθεσε ο Επίτροπος Μετανάστευσης.
Τόνισε ότι η κατάσταση κατά μήκος του βαλκανικού διαδρόμου είναι πολύ κρίσιμη, προειδοποιώντας πως η πιθανότητα ανθρωπιστικής κρίσης είναι πραγματική και πολύ κοντά.
Οπως είπε ο Δ. Αβραμόπουλος, «δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να ακολουθούμε την πολιτική προώθησης των προσφυγικών κυμάτων στην επόμενη χώρα, ούτε μπορούμε να βάζουμε ανώτατα όρια στον αριθμό των αιτούντων άσυλο. Κάτι τέτοιο απλά αντιβαίνει τους ευρωπαϊκούς και διεθνείς κανόνες».
Ο κ.Αβραμόπουλος ζήτησε ακόμη, από όλα τα κράτη-μέλη να σεβαστούν τους κανόνες, αποκαλύπτοντας ότι η Επιτροπή εργάζεται σε ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης εντός και εκτός της ΕΕ στο οποίο εμπλέκονται ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΙΟΜ) και η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες (UNHCR) και το οποίο θα είναι έτοιμο τις επόμενες ημέρες.
Ο ίδιος τόνισε, ωστόσο ότι το σχέδιο έκτακτης ανάγκης δεν μπορεί να αντικαταστήσει τις προηγούμενες δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει οι χώρες της ΕΕ.
Αναφερόμενος στην Ελλάδα, ο κ.Αβραμόπουλος ανέφερε ότι η Επιτροπή παρακολουθεί την κατάσταση από κοντά. Τόνισε ότι η Ελλάδα έχει αναλάβει τις υποχρεώσεις της, χρειάζεται όμως την στήριξή μας για να αυξηθούν οι δυνατότητες υποδοχής και με τη βοήθεια του UNHCR και του IOM.
Τέλος, ο κ.Αβραμόπουλος προειδοποίησε ότι οι εθνικές δράσεις δεν είναι λύση, αντιθέτως παρεμποδίζουν μία ευρωπαϊκή προσέγγιση.
«Τώρα είναι η ώρα για αποτελέσματα, δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο» κατέληξε.
Χάος στην Ελλάδα
Την ώρα που ο Δ. Αβραμόπουλος έκανε τις επισημάνσεις προς την ΕΕ, το κλίμα μεταξύ Ελλάδας και Αυστρίας είναι «πολεμικό». Η Αθήνα - με απόφαση του ΥΠΕΞ Νίκου Κοτζιά - ανακάλεσε την πρέσβη μας στην Αυστρία ως κίνηση διαμαρτυρίας στην σκληρή γραμμή που τηρεί έναντι της χώρας μας για το προσφυγικό.
Στο εσωτερικό της Ελλάδας, καραβάνια προσφύγων είναι στους δρόμους, επιχειρώντας να φτάσουν στα σύνορα με την ΠΓΔΜ.
Από το πρωί η κατάσταση στο κέντρο μετεγκατάστασης προσφύγων στα Διαβατά Θεσσαλονίκης είναι έκρυθμη.
Ομάδες προσφύγων, που κατέφθασαν χθες στο πρώην στρατόπεδο Αναγνωστοπούλου, αρνούνται να παραμείνουν στο κέντρο. Στόχος τους είναι να φτάσουν στην Ειδομένη προκειμένου να περάσουν τα σύνορα. Κάποιοι από τους πρόσφυγες έριξαν τον φράχτη στο πίσω μέρος του στρατοπέδου και άνοιξαν την βοηθητική είσοδο.
Αρκετοί είναι αυτοί που μάζεψαν τα υπάρχοντά τους και εγκατέλειψαν το στρατόπεδο. Η Αστυνομία δεν έχει σαφείς εντολές από την Πολιτεία για το πώς πρέπει να χειριστεί την κατάσταση.
Ανδρες και γυναίκες, αφού βγήκαν από το στρατόπεδο ξεκίνησαν με τα πόδια για την Ειδομένη, αποφασισμένοι να περάσουν με κάθε τρόπο τα σύνορα. Κάποιοι έλεγαν πως αν χρειαστεί θα κόψουν τα σύρματα στα σύνορα με τα Σκόπια σε τέσσερα σημεία ώστε να μπορέσουν να περάσουν στην ΠΓΔΜ και να συνεχίσουν το ταξίδι τους στην Ευρώπη.
Την ίδια ώρα, ατελείωτες ουρές σχηματίζουν οι πρόσφυγες στην Εθνική οδό Αθηνών – Θεσσαλονίκης, καθώς προσπαθούν να φτάσουν στην Ειδομένη, στα σύνορα με την ΠΓΔΜ.
Από τα Τέμπη ξεκίνησαν πεζή εκατοντάδες πρόσφυγες: Ανδρες, γυναίκες και μικρά παιδιά, πήραν μαζί τους τις αποσκευές τους, μπουκάλια νερό και λίγο ψωμί για το δρόμο για να διανύσουν μια απόσταση περίπου 200 χιλιομέτρων.
Ενώ στην Κοζάνη, μια ομάδα από εκατό πρόσφυγες αποχώρησαν από το κλειστό Γυμναστήριο της Λευκόβρυσης και ξεκίνησαν με τα πόδια να κατευθυνθούν προς την Ειδομένη.
Στο λιμάνι του Πειραιά καταπλέει απόψε ένα ακόμη πλοίο με 764 πρόσφυγες από Χίο, Σάμο και Λέσβο.