Quantcast
Channel: ilialive Ροή - Ηλεία Live! - Ηλεία Live!
Viewing all articles
Browse latest Browse all 23665

Εκατοντάδες παιδιά από την Ηλεία κάτω από την σκέπη του "Χαμόγελου"

$
0
0
Εκατοντάδες

Η ΕΡΑ Πύργου συμμετείχε χθες στην Πανελλαδική καμπάνια της δημόσιας ραδιοφωνίας για τα 20 χρόνια δράσης του Συλλόγου - Οι δομές στήριξης, οι δράσεις, οι ανάγκες και τα προβλήματα σε τοπικό επίπεδο

Ρεπορτάζ Ελένη Παπαδοπούλου
Η προσφορά προς το «Χαμόγελο του Παιδιού» είναι προσφορά ζωής για χιλιάδες παιδιά που την έχουν ανάγκη. Με το σύνθημα αυτό χθες η ΕΡΤ και η Δημόσια Ραδιοφωνία, όπως και οι περιφερειακοί και τοπικοί σταθμοί και εν προκειμένω και η ΕΡΑ Πύργου με αφορμή τα γενέθλια του Συλλόγου για τα 20 χρόνια λειτουργίας του, συμμετείχαν σε μια πανελλαδική ενημερωτική καμπάνια με στόχο την διάδοση του έργου του μεγάλου αυτού μη κερδοσκοπικού οργανισμού. Γιατί σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που δόθηκαν στην δημοσιότητα από τον ιδρυτή και πρόεδρο του Χαμόγελου τον κ. Κώστα Γιαννόπουλο, από τότε μεχρι σήμερα έχει υποστηρίξει περισσότερο από ένα εκατομμύριο παιδιά και τις οικογένειές τους!  Ωστόσο, τα χρόνια αυτά ήταν γεμάτα και με πολλές δυσκολίες, που αρκετές φορές απείλησαν την ύπαρξη του. Ένα τεράστιο πραγματικά έργο που δε έχει την ίδια αντιμετώπιση αντιστοίχως από την Πολιτεία. Όπως αναφέρει ο κ. Γιαννόπουλος «το Χαμόγελο στηρίζει τους θεσμούς του κράτους αλλά δυστυχώς το κράτος δεν βλέπει τους φορείς που προσφέρουν έργο και το εξοντώνει κυρίως με φορολογικά μέτρα».  Για την δράση του Συλλόγου και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Σύλλογος σε τοπικό επίπεδο, μίλησαν χθες στην ΕΡΑ Πύργου ο Γραμματέας του «Χαμόγελου» Γιάννης Λαμπρόπουλος και ο συντονιστής του έργου του στο παράρτημα Πύργου Ιπποκράτης Φωτόπουλος, οι οποίοι αναφέρθηκαν στην 20ετή λειτουργία και προσφορά του, στις ανάγκες και τα προβλήματα που έχει, αλλά και στους τρόπους με τους οποίους ο καθένας μας μπορεί να βοηθήσει.
Ο κ. Λαμπρόπουλος  επισήμανε μεταξύ άλλων ότι σήμερα το «Χαμόγελο του παιδιού», κάνει έναν υπεράνθρωπο αγώνα να επιβιώσει. «Δεν έχει μεγάλους ευεργέτες. Στυλοβάτες του είναι οι πολίτες,  και οι εταιρείες, οι οποίοι εμπιστευόμενοι το έργο μας, το στηρίζουν έμπρακτα μέσω δωρεών και χορηγιών. Η κάθε προσφορά –οικονομική ή σε είδος- είναι ένας μικρός θησαυρός, που αξιοποιείται με απόλυτη υπευθυνότητα και σεβασμό. Μάλιστα, σύμφωνα με τα απολογιστικά στοιχεία του προηγούμενου έτους, μόλις το 10% των εσόδων δαπανάται για τη διοικητική λειτουργία του Οργανισμού. Για κάθε 1 ευρώ που προσφέρετε στον Οργανισμό, τα 90 λεπτά αξιοποιούνται απευθείας στις δράσεις μας.» Παράλληλα κάλεσε τους ευαίσθητους πολίτες να συνεχίζουν παρά τις δυσκολίες να στηρίζουν το έργο του Συλλόγου γιατί η αλληλεγγύη σήμερα είναι πιο απαραίτητη από ποτέ.

Δομές και δράση στην Ηλεία

Ο κ. Ιπποκράτης Φωτόπουλος μιλώντας στην ΕΡΑ Πύργου αλλά και στην  «Πρωϊνή» για την 20χρονη δράση του Χαμόγελου του Παιδιού στην Ηλεία, τόνισε ότι η δομή του Χαμόγελου στον νομό μας με έδρα τον Πύργο, ξεκίνησε σχεδόν ταυτόχρονα με αυτό της Αθήνας, ιδρύθηκε το 1997 και ήταν η πρώτη δομή εκτός Αθήνας που σταδιακά οργανώθηκε στην πορεία του χρόνου με μια εξόχως σημαντική δραστηριότητα, ανακουφίζοντας εκατοντάδες οικογένειες και παιδιά στην Ηλεία.  
Αυτή τη στιγμή, στο Κέντρο Στήριξης του Πύργου κάθε μήνα στηρίζονται με τρόφιμα και ρουχισμό 200 οικογένειες που σημαίνει περίπου 500 παιδιά, ενώ παρέχεται στήριξη σε ιατρικά θέματα. Από το 1997 ως σήμερα 200 περίπου παιδιά από την Ηλεία με ιατρικά προβλήματα, έχουν μεταφερθεί σε νοσοκομειακές μονάδες είτε με το ασθενοφόρο – μονάδα του Συλλόγου του Χαμόγελου είτε καλύπτοντας τα καύσιμα της μεταφοράς τους με ιδιωτικό μέσον. Επίσης το Χαμόγελο ανέλαβε και συνεχίζει να αναλαμβάνει ιατρικές εξετάσεις παιδιών – πολλά εξ αυτών πάσχουν από σοβαρές νόσους- και μέσα από χορηγίες καλύπτονται οι δαπάνες για την θεραπεία τους.
Στην Ηλεία λειτουργεί το Σπίτι φιλοξενίας του Χαμόγελου του Παιδιού στην Κυλλήνη όπου φιλοξενεί και στεγάζει 24 παιδιά από όλη την Ελλάδα που βρίσκονται εκεί με εισαγγελική εντολή, ενώ στο δεύτερο σπιτι του Χαμόγελου στην Βροχίτσα υπάρχει ημερήσια φροντίδα για 16 παιδιά έως 15 χρονών. Η δομή της ημερήσιας φροντίδας λειτουργούσε στον Πύργο από το 2005 αλλά το 2014 μεταφέρθηκε στη Βροχίτσα, όπου τα παιδιά πηγαίνουν εκεί αμέσως μετά το σχολείο, τρώνε, διαβάζουν, έχουν διάφορες δραστηριότητες και μονο το βράδυ κοιμούνται στο σπίτι τους, ενώ λόγω των αποστάσεων είναι κυρίως παιδιά από τον Πύργο.
Η δομή της Ηλείας απασχολεί 20 εργαζόμενους στην Κυλλήνη, 5 στην Βροχίτσα και 4 στον Πύργο, διαφόρων ειδικοτήτων, επιστημονικό προσωπικό ( ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς που παρεμβαίνουν στηρίζοντας παιδιά και γονείς) καθώς και βοηθητικό και διοικητικό προσωπικό. Βεβαίως στο Χαμόγελο στην Ηλεία όλα αυτά τα χρόνια όπως επισημαίνει ο κ. Φωτόπουλος, έχουν προσφέρει την εργασία τους και συνεχίζουν να το κάνουν, εκατοντάδες εθελοντές.
Ωστόσο ο κ. Φωτόπουλος πέρα από την πολύπλευρη δράση του Συλλόγου, αναφέρθηκε και στα προβλήματα και τις ανάγκες που αντιμετωπίζουν λόγω της οικονομικής κρίσης, που καθιστά πολύ δύσκολη την επιβίωση του Χαμόγελου. Για τον λόγο αυτό, ζητούν την συνδρομή των πολιτών υπολογίζοντας στην ευαισθησία του κόσμου και στην διάθεση προσφοράς που έχει δείξει όλα αυτά τα χρόνια, όπως και στις χορηγίες επιχειρήσεων για να μπορέσουν να αντέξουν και να συνεχίσουν απρόσκοπτα το έργο τους. Από τι έχει ανάγκη αυτή τη στιγμή ο Σύλλογος σε τοπικό επίπεδο;
Ο κ. Φωτόπουλος επικεντρώνεται σε δύο βασικά αιτήματα:
1)     Επείγει η αποκατάσταση της στέγης στο Σπιτι ημερήσιας φιλοξενίας στην Βροχίτσα, αφού μετά από μια ανεμοθύελλα υπάρχουν μεγάλες ζημιές στην σκεπή που πρέπει να αποκατασταθούν πριν μπει ο βαρύς χειμώνας. Όσοι ιδιώτες ή επιχειρηματίες επιθυμούν να βοηθήσουν είτε οικονομικά είτε με χορηγίες υλικών, μπορούν να απευθυνθούν στα τηλέφωνα του Χαμόγελου του παιδιού στον Πύργο ( 26219- 81040).
2)    Υπάρχει μεγάλη ανάγκη για τρόφιμα μακράς διάρκειας, απορρυπαντικά, κρέατα, χυμούς κλπ, γιατί οι τροφοθήκες του Συλλόγου στον Πύργο έχουν αδειάσει και δεν μπορούν να καλυφθούν οι ανάγκες σίτισης των οικογενειών που στηρίζει το Χαμόγελο στην Ηλεία και οι οποίες πολλαπλασιάζονται γιατί πληθαίνουν οι αναξιοπαθούντες.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 23665

Trending Articles