Quantcast
Channel: ilialive Ροή - Ηλεία Live! - Ηλεία Live!
Viewing all articles
Browse latest Browse all 23665

Κλιματική αλλαγή: κακοκαιρία, μειωμένη παραγωγικότητα και "φτωχό"σεξ

$
0
0
Κλιματική

Τι σχέση μπορεί να έχει η Κλιματική Αλλαγή με τα ακραία καιρικά φαινόμενα, την παραγωγικότητα στην εργασία και τη φτωχή σεξουαλική ζωή; «Άμεση», απαντούν τρεις νέες μελέτες που δημοσιεύτηκαν σε έγκριτες επιστημονικές επιθεωρήσεις. Για το τελευταίο μπορεί να φταίει η καταστροφή της «αφροδισιακής» θαλάσσιας ζωής προσθέτει μια τέταρτη.

—Ακραία καιρικά φαινόμενα

Μια νέα μελέτη επιστημόνων του Εθνικού Κέντρου Πληροφοριών Περιβάλλοντος της Εθνικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας των ΗΠΑ (NOAA) με επικεφαλής τη Στέφανι Χέρρινγκ συνδέει την κλιματική αλλαγή με την εκδήλωση ακραίων καιρικών φαινομένων.

Η διεθνής ερευνητική ομάδα στην οποία συμμετείχαν επιστήμονες από 32 ερευνητικούς οργανισμούς ανέλυσε 28 ακραία καιρικά φαινόμενα που εκδηλώθηκαν το 2014 σε όλο τον κόσμο.

Στο «μικροσκόπιο» μπήκαν τροπικοί κυκλώνες στον κεντρικό Ειρηνικό, αυξημένες βροχοπτώσεις στην Ευρώπη, κύματα καύσωνα στην Ασία, την Αυστραλία και τη Νότια Αμερική, και ξηρασίες στην Αφρική.

Σε όλες τις ηπείρους εκτός από την Ανταρκτική τα μισά ακραία καιρικά φαινόμενα συνδέθηκαν με την ανθρωπογενή αλλαγή του κλίματος, αναφέρει η μελέτη.

«Η κατανόηση της επιρροής μας σε συγκεκριμένα ακραία καιρικά φαινόμενα είναι πρωτοποριακή επιστήμη που θα μας βοηθήσει να προσαρμοστούμε στην κλιματική αλλαγή», δήλωσε η Χέρρινγκ.

«Καθώς η επιστήμη του προσδιορισμού των αιτιών πίσω από τα καιρικά φαινόμενα συνεχίζει να προοδεύει, τόσο θα βελτιώνεται η ικανότητά μας να εντοπίζουμε και να διακρίνουμε τις επιδράσεις της μακροχρόνιας κλιματικής αλλαγής από τη μια και της φυσικής μεταβλητότητας από την άλλη σε μεμονωμένα ακραία γεγονότα», δήλωσε ο διευθυντής του κέντρου Τομ Καρλ.

Η μελέτη με τίτλο  “Explaining Extreme Events of 2014 from a Climate Perspective” δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Bulletin of the American Meteorological Society.

—Σεξ;

Εκτός από ακραία κακοκαιρία, η κλιματική αλλαγή συνδέθηκε με μείωση του αριθμού των γεννήσεων.

Μελέτη της Εθνικής Υπηρεσίας Οικονομικής Έρευνας των ΗΠΑ, ενός μη κερδοσκοπικού οργανισμού, η κλιματική αλλαγή που αυξάνει τις μέρες καύσωνα μειώνει τους ρυθμούς γεννήσεων στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Οι ερευνητές επιχείρησαν να κατανοήσουν τη σχέση ανάμεσα στην κλιματική αλλαγή και  τα διαχρονικά μειούμενα ποσοστά γεννήσεων εξετάζοντας την πιθανή συνδιακύμανση ανάμεσα στις ακραία υψηλές θερμοκρασίες και τις γεννήσεις στις ΗΠΑ από το 1931 ως το 2010.

Διαπίστωσαν ότι τα ποσοστά γεννήσεων πέφτουν κατακόρυφα περίπου εννέα μήνες μετά από μία εξαιρετικά ζεστή μέρα. Πιο συγκεκριμένα, το ποσοστό των γεννήσεων οκτώ ως δέκα μήνες μετά από μέρες με θερμοκρασίες άνω των 27 βαθμών Κελσίου μειώθηκε έως και κατά 0,7 τοις εκατό σε σύγκριση με αυτό που ακολούθησε μία ψυχρή ημέρα.

Τα ευρήματα μεταφράζονται είτε ως μειωμένη γονιμότητα λόγω ζέστης είτε ως μειωμένη σεξουαλική διάθεση.

Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι το ένα σενάριο δεν αποκλείει το άλλο. Μειωμένη γονιμότητα ή διαταραχές της αναπαραγωγικής υγείας για τους άνδρες μπορεί να σημαίνει κακή ποιότητα του σπέρματος, ενώ στις γυναίκες μπορεί να σημαίνει ότι επηρεάζεται η ωορρηξία. Όσο για τη διάθεση για σεξ, αυτή μπορεί να οφείλεται σε διακυμάνσεις στα επίπεδα των ορμονών και σε μειωμένη ερωτική ορμή, τη γνωστή λίμπιντο.

Ωστόσο, παρατηρήθηκε ότι τα ποσοστά ανακάμπτουν μερικώς μετά από δυο μήνες, σε ποσοστό 32%. Αυτή σημαίνει ότι οι άνθρωποι προσαρμόζονται στις επιδράσεις των υψηλών θερμοκρασιών και αλλάζουν τον μήνα της σύλληψης.

Η υπερθέρμανση του πλανήτη θα «φορτώσει» με γεννήσεις τους καλοκαιρινούς μήνες (αφού η σύλληψη θα έχει γίνει σε ψυχρότερες περιόδους).

—Χαμηλή παραγωγικότητα

Η υπερθέρμανση του πλανήτη μπορεί να μειώσει τον παγκόσμιο πλούτο κατά 20% και πλέον μέχρι το τέλος του αιώνα, σύμφωνα με νέα μελέτη από τα Πανεπιστήμια Στάνφορντ και Μπέρκλεϊ στην Καλιφόρνια.

Θα επηρεαστούν περισσότερο οι αναπτυσσόμενες οικονομίες στις τροπικές και υποτροπικές περιοχές του πλανήτη, με συνέπεια να αυξηθεί η ψαλίδα ανάμεσα σε «πλούσιους» και «φτωχούς», ενώ συνολικά το 77% των κρατών του πλανήτη θα δουν το ΑΕΠ να μειώνεται.

Οι ερευνητές εξέτασαν στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας από 166 χώρες για την περίοδο μεταξύ 1960 και 2010, και εντόπισαν τη σχέση μεταξύ των μεταβολών της θερμοκρασίας και των επιπέδων παραγωγικότητας.

Ένα από τα ενδιαφέροντα συμπεράσματα ήταν ότι η βέλτιστη μέση ετήσια θερμοκρασία που αντιστοιχεί στα κορυφαία επίπεδα παραγωγικότητας είναι οι 13 βαθμοί Κελσίου.

Θερμοκρασίες αυτού του επιπέδου καταγράφονται στις περισσότερες μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου και σε πόλεις όπως το Σαν Φρανσίσκο.

Πρόκειται για την πρώτη ποσοτικοποιημένη έρευνα της οικονομικής επίδοσης σε συνάρτηση με τις κλιματικές συνθήκες και τα ευρήματα μόνο ανησυχία προκαλούν: τα οικονομικά κόστη της κλιματικής αλλαγής είναι από δυόμιση ως εκατό φορές μεγαλύτερα από αυτά που εκτιμούσαν προηγούμενες μελέτες.

Το ΑΕΠ επιδεινώνεται εξαιτίας της επιδείνωσης της υγείας του γενικού πληθυσμού και η θνησιμότητα από ασθένειες όπως η ελονοσία στα αναπτυσσόμενα κράτη αυξάνεται. Επίσης, οι κοινωνικές και πολεμικές συγκρούσεις ξεσπούν συχνότερα στα πιο θερμά μέρη της Γης, ενώ επιδεινώνεται και η ποιότητα της εργασίας λόγω ζέστης.

—Χαλεποί καιροί για την αλιεία

Η παγκόσμια υπερθέρμανση και η οξίνιση των ωκεανών απειλούν τη θαλάσσια βιοποικιλότητα συμπεραίνει μια ακόμα μελέτη, αυτή τη φορά αυστραλών επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο της Αδελαΐδας.

Η ευρεία μελέτη που συμπεριλαμβάνει 632 δημοσιευμένα πειράματα τόσο σε τροπικά όσο και σε αρκτικά ύδατα υποστηρίζει ότι η κλιματική αλλαγή θέτει σε κίνδυνο τόσο την ποικιλότητα όσο και την αφθονία των θαλάσσιων ειδών.

Λίγα είδη μπορούν να ανταπεξέλθουν στην οξίνιση των ωκεανών αναφέρει η μελέτη που δημοσιεύεται στην έγκριτη επιθεώρηση Proceedings of the National Academy of Sciences.

Η θαλάσσια ζωή έχει ήδη πληγεί τα τελευταία χρόνια από τη ρύπανση των υδάτων, τα λύματα και την υπεραλίευση. Η κλιματική αλλαγή μόνο θα επιδεινώσει την κατάσταση τα επόμενα χρόνια αφού πολύ λίγα είδη θα είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν αυτές τις συνθήκες, αναφέρει η έρευνα.

Τα ζώα που βρίσκονται υψηλότερα στην τροφική αλυσίδα, όπως οι μεγάλοι θαλάσσιοι θηρευτές,  θα επηρεαστούν περισσότερο από την κλιματική αλλαγή από τα είδη που βρίσκονται στη βάση της, όπως το πλαγκτόν.

Σημειώνεται ότι η αύξηση της οξύτητας θα οδηγήσει σε μείωση της παραγωγής αερίου διμεθυλσουλφιδίου από το πλαγκτόν, το οποίο συμβάλλει στο σχηματισμό των νεφών και τον φυσικό έλεγχο της θερμότητας του πλανήτη.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 23665

Trending Articles