Ούτε το… όνομα του ΕΝΦΙΑ δεν θα μείνει το ίδιο για το 2016.
Και να ήθελε η κυβέρνηση να αφήσει τον φόρο κατοχής ακινήτων ...στην ησυχία του, μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας και την υποχρεωτική αλλαγή των αντικειμενικών αξιών αναδρομικά από τον Μαϊο του 2015, θεωρείται πλέον δεδομένο ότι θα υπάρξουν αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού.
Όσο μεγαλύτερη θα είναι η μείωση των αντικειμενικών αξιών κατά μέσο όρο, τόσο μεγαλύτερη αύξηση φορολογικών συντελεστών θα πρέπει να κάνει το υπουργείο Οικονομικών για να εισπράξει έσοδα 2,65 δισεκατομμυρίων ευρώ και κατά τη διάρκεια του 2016 κάτι που αποτελεί βασικό στόχο του προϋπολογισμού αλλά και μνημονιακή δέσμευση.
Η απόφαση για επίσπευση των αλλαγών στις αντικειμενικές αξίες θα υποχρεώσει τις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών να προχωρήσουν σε τροποποιήσεις εξπρές και σε οριζόντιες μεταβολές στις αντικειμενικές αξίες.
Η αρμόδια επιτροπή που συγκροτήθηκε στο υπουργείο Οικονομικών με απόφαση Τσακαλώτου, θα πρέπει να παραδώσει το πόρισμά της μέσα στην επόμενη εβδομάδα.
Ελλείψει συναλλαγών –οι αγοραπωλησίες πλέον τείνουν στο μηδέν ειδικά μετά την επιβολή των capital controls- αλλά και πραγματικών στοιχείων (οι περισσότερες πωλήσεις γίνονται πλέον από ανάγκη που σημαίνει ότι το τίμημα πέφτει πολύ κάτω και από το πραγματικό) είναι πλέον πολύ δύσκολο να οριστούν ζώνες που να αποτυπώνουν την πραγματικότητα.
Θα γίνει μια πρώτη «προσέγγιση» για να χαλαρώσει και η πίεση του ΣτΕ και να υπάρξει επανεξέταση των αξιών σε τακτική πλέον βάση (πιθανότατα ανά έτος) αργότερα μέσα στον χρόνο.
Οι αλλαγές στις αντικειμενικές αξίες δεν θα κινούνται μόνο προς μια κατεύθυνση. Θα υπάρξουν και περιοχές όπου θα γίνουν αυξήσεις ενώ οι μεγάλες μειώσεις αναμένονται στις ακριβότερες περιοχές των βορείων και των νοτίων προαστίων.
Αυτό που πλέον είναι βέβαιο, είναι ότι η αλλαγή των αντικειμενικών αξιών θα φέρει και δραστική αλλαγή στους συντελεστές υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ (ή όπως θα λέγεται ο νέος φόρος κατοχής) με διπλό στόχο:
1. Να καλυφθούν οι απώλειες εσόδων που θα προκύψουν από τη μείωση των αντικειμενικών αξιών σε όσες περιοχές γίνουν. Μείωση των αντικειμενικών αξιών κάνει διπλή ζημιά στον ΕΝΦΙΑ καθώς και το ποσό φόρου ανά τετραγωνικό μειώνεται και πέφτουν τα έσοδα από τον συμπληρωματικό φόρο ακινήτων.
2. Να χρηματοδοτηθούν οι επιθυμίες της νέας κυβέρνησης για θέσπιση έστω και μικρού αφορολογήτου (της τάξεως των 20.000-30.000 ευρώ) ώστε να απαλλαγούν από τις μικροχρεώσεις εκατοντάδες χιλιάδες μικροιδιοκτήτες.
Οριζόντια μείωση της τιμής ζώνης κατά 20% μπορεί να προκαλέσει κατακόρυφη μείωση στο βεβαιωθέν ποσό του ΕΝΦΙΑ.
Και αυτό διότι το ποσό του φόρου ανά τετραγωνικό, συνδέεται άμεσα με την τιμή ζώνης. Χαρακτηριστικό είναι το ακόλουθο παράδειγμα: Ένα ακίνητο βρίσκεται σε περιοχή με τιμή ζώνης 1600 ευρώ. Αποφασίζεται οριζόντια περικοπή των αντικειμενικών αξιών κατά 15% και η τιμή ζώνης περιορίζεται στα 1350 ευρώ. Ο ΕΝΦΙΑ, αντί να υπολογιστεί με 4,5 ευρώ το τετραγωνικό, θα υπολογιστεί με 3,7 ευρώ. Δηλαδή, ο φόρος θα μειωθεί κατά 18%.
Προφανώς, δεδομένου ότι οι αλλαγές θα είναι εκατομμύρια το δημοσιονομικό κόστος θα είναι τεράστιο.
Τι αναμένεται λοιπόν; Αύξηση του φόρου ανά τετραγωνικό άνω του 15% έτσι ώστε να καλυφθούν οι απώλειες εσόδων. Αντίστοιχα, θα προσαρμοστούν και οι συντελεστές υπολογισμού του συμπληρωματικού φόρου. Εκεί, η αλλαγή θα είναι αντίστοιχη: αν μειωθούν οι αντικειμενικές αξίες κατά 15%, οι συντελεστές του συμπληρωματικού φόρου θα αυξηθούν κατά 15%.
Η απόφαση του ΣτΕ
Η Κυβέρνηση σύμφωνα με το ΣτΕ όφειλε να είχε αναπροσαρμόσει τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων της χώρας από την 21η Μαΐου 2015 . Αυτό έκρινε αργά χθες βράδυ η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, σε διάσκεψη κεκλεισμένων των θυρών μετά το τέλος της οποίας δημοσίευσε την υπ΄ αριθμ. 4446/2015 απόφασή της. Το πλήρες κείμενο της απόφασης θα γνωστοποιηθεί εντός της ημέρας.
Διαβάστε εδώ όλη την απόφαση του ΣτΕ