Δεν είναι απαραίτητο να συμμετέχει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα της Ελλάδας, εκτίμησε το βράδυ της Δευτέρας 7 Δεκεμβρίου, στο κρατικό κανάλι, ο Αλέξης Τσίπρας. Αιτιολόγησε, μάλιστα, το επιχείρημά του λέγοντας ότι οι ανάγκες χρηματοδότησης έχουν μειωθεί.
Η συμφωνία που υπεγράφη στις 13 Ιουλίου 2015 στις Βρυξέλλες μεταξύ της Αθήνας και των δανειστών της προέβλεπε ένα δάνειο 86 δισ. ευρώ, για τρία χρόνια, εκ των οποίων τα 25 δισ. θα χρησιμοποιούνταν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, οι οποίες τελικά δεν χρειάστηκαν παρά μόνο 5,7 δισ.
Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο κ. Τσίπρας ήταν ιδιαίτερα επιθετικός εναντίον του ΔΝΤ. «Η θέση του ΔΝΤ δεν είναι εποικοδομητική», δήλωσε ο πρωθυπουργός και κατηγόρησε το Ταμείο ότι ζητάει αδιανόητα πράγματα στους Ελληνες αλλά και στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Και εξήγησε ότι οι μεν Ελληνες πρέπει να υποκύψουν «στις πιο σκληρές μεταρρυθμίσεις», όπως είπε, ενώ η ΕΕ πρέπει να δώσει εγγυήσεις για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.
«Οταν δυο μέρη συμβαλλόμενα βρίσκονται σε μια διαδικασία διαπραγμάτευσης, τότε θα πρέπει να αναζητήσουν έναν συμβιβασμό όχι πηγαίνοντας ο καθένας στην ακραία εκδοχή. Ο συμβιβασμός πρέπει να βρεθεί στη μέση του δρόμου. Το Ταμείο λοιπόν θα πρέπει να αποφασίσει αν θέλει τον συμβιβασμό, αν θα μείνει ή όχι στο πρόγραμμα. Αν δεν θέλει τον συμβιβασμό, επίσης είναι κάτι το οποίο πρέπει να το πει δημόσια».
Το ΔΝΤ είχε ανακοινώσει πρόσφατα ότι θα αποφάσιζε αν θα συμμετείχε ή όχι στο ελληνικό πρόγραμμα τον Ιανουάριο του 2016. Ας σημειωθεί ότι το ΔΝΤ συμμετείχε στα δύο προηγούμενα προγράμματα-δάνεια προς την Ελλάδα.
Le Monde: Ο Τσίπρας κρίνει την παρουσία του ΔΝΤ «μη απαραίτητη»
Οπως σημειώνει η γαλλική Le Monde, oι δηλώσεις-φωτιά του Αλέξη Τσίπρα έγιναν την παραμονή της έλευσης στην Αθήνα του κουαρτέτου, που περιλαμβάνει τους εκπροσώπους των δανειστών Ντέκλαν Κοστέλο (εκ μέρους της Κομισιόν), Ράσμους Ρούφερ (εκ μέρους της ΕΚΤ), Νικόλα Τζιαμαρόλι (εκ μέρους του ESM) και Ντέλια Βελκουλέσκου (εκ μέρους του ΔΝΤ).
Το κουαρτέτο, σημειώνει η Le Monde, έρχεται στην Αθήνα για να επιθεωρήσει ένα νέο πακέτο μέτρων και ειδικότερα την επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων και την διευθέτηση των χρεών των επιχειρήσεων -την οποία η κυβέρνηση δεσμεύτηκε να ψηφίσει στα μέσα Δεκεμβρίου- ώστε να λάβει μια νέα δόση δανείου ύψους 1 δισ. ευρώ.
Οι δηλώσεις του πρωθυπουργού έγιναν θέμα και στα γερμανικά ΜΜΕ:
Suddeutsche Zeitung
Για την εφημερίδα "Suddeutsche Zeitung", o Έλληνας πρωθυπουργός θέλει να απαλλάξει την Ελλάδα από την βοήθεια του ΔΝΤ αφού πλέον η βοήθεια του διεθνούς οργανισμού δεν είναι απαραίτητη για την χώρα του. Όπως αναφέρει το επίμαχο δημοσίευμα της εφημερίδας, "τα δάνεια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου δεν είναι πλέον απαραίτητα για την Ελλάδα καθώς ο Έλληνας πρωθυπουργός θεωρεί ότι πλέον η χρηματοδότηση από το ΔΝΤ δεν είναι απαραίτητη. Η χώρα του χρειάζεται πλέον λιγότερα χρήματα από το πακέτο διάσωσης, προσθέτει.
Die Welt
Στο ίδιος μήκος κύματος με την εφημερίδα "Suddeutsche Zeitung" κινείται και η γερμανική εφημερίδα "Die Welt": "Ο Tσίπρας πιστεύει ότι δεν είναι απαραίτητα για τη χώρα του τα δισεκατομμύρια του ΔΝΤ", γράφει και προσθέτει: "Μεταρρυθμίσεις έναντι δισεκατομμυρίων. Αυτό ήταν το deal για το πακέτο διάσωσης. Όμως, ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν θέλει πλέον την οικονομική υποστήριξη του διεθνούς οργανισμού.
Frankfurt Rundshau
Για το ραδιοφωνικό δίκτυο "Frankfurt Rundfunk", o Αλέξης Τσίπρας θέλει να απαλλαγεί από το ΔΝΤ.