Στην Βάρδα η μεγαλύτερη καταστροφή - Ακολουθούν Λεχαινά - Κυλλήνη - Να επισπευστεί η οριοθέτηση της θεομηνιόπληκτης περιοχής για να τρέξει το πρόγραμμα αποκατάστασης
Ρεπορτάζ Ελένη Παπαδοπούλου
Μεγάλος ήταν τελικά ο αριθμός των ζημιών, ίσως και μεγαλύτερος από όσο φάνηκε στην αρχή, σε κτίρια και κτίσματα του δήμου Ανδραβίδας – Κυλλήνης με τις καταστροφές να επικεντρώνονται κυρίως στην Βουπρασία, από την θεομηνία που έπληξε την περιοχή τα ξημερώματα της 22ας Οκτωβρίου. Οι εικόνες της καταστροφής είναι ακόμα νωπές, όπου σπίτια, επιχειρήσεις και καλλιέργειες πνίγηκαν στην κυριολεξία από τόνους νερού και λάσπης, από τις πλημμύρες που προκλήθηκαν. Η περιοχή κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και τώρα αναμένεται να γίνει η οριοθέτηση της θεομηνιόπληκτης περιοχής για να ακολουθήσει πρόγραμμα αποκατάστασης και αποζημιώσεων των πληγέντων το οποίο και πρέπει να επισπευστεί. Γιατί εκτός από τις καλλιέργειες όπου υπάρχει μια πρώτη εικόνα των ζημιών και της ολοκληρωτικής καταστροφής χιλιάδων στρεμμάτων καλλιεργήσιμης έκτασης, δεκάδες κατοικίες, επιχειρήσεις και αποθήκες, πλημμύρισαν από τα νερά και υπήρξαν τεράστιες ζημιές πέρα από τον εξοπλισμό και τα οικιακά είδη και στα ίδια τα κτίρια, ακόμα και στην στατικότητά τους. Τρία κλιμάκια του Ταμείου Αποκατάστασης Πυροπλήκτων ( ΤΑΠ) με έξι μηχανικούς σε διάστημα πέντε ημερών, προχώρησαν σε μια πρώτη καταγραφή των ζημιών σε κτίσματα με βάση τις αιτήσεις που είχαν υποβάλλει οι ιδιοκτήτες τους και αποδείχθηκε ότι υπάρχουν ζημιές συνολικά σε 160 κτίρια και κτίσματα κυρίως σπίτια και καταστήματα, τα περισσότερα στην περιοχή της Βάρδας. Η καταγραφή έχει σχεδόν ολοκληρωθεί και αναμένεται να γίνουν 11 ακόμα προγραμματισμένες αυτοψίες σήμερα και αύριο.
Έτσι, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΤΑΠ Ηλείας, μέχρι τις 27 Οκτώβρη είχαν ελεγχθεί συνολικά από τους μηχανικούς της υπηρεσίας, 192 κτίρια και κτίσματα, μεταξύ των οποίων κατοικίες, επαγγελματικοί χώροι, αποθήκες και στάβλοι. Οι αυτοψίες σε επαγγελματικούς χώρους ήταν 84, σε κατοικίες 58, σε αποθήκες 12, σε στάβλους 2 και σε χώρους με άλλη χρήση 4. Σύμφωνα με το πόρισμα, με ζημιές βρέθηκαν 160 κτίσματα, χωρίς ζημιές ήταν μόνο τα 32, 6 κρίθηκαν ακατάλληλα και 1 είναι κατεδαφιστέο. Έλεγχοι έγιναν σε 10 περιοχές και χωριά και ειδικότερα σε Βάρδα, Κυλλήνη, Λεχαινά, Ψάρι, Καπελέτο, Νεοχώρι, Κουρτέσι, Κάτω Παναγιά και Μανωλάδα και το μεγαλύτερο εύρος των ζημιών ήταν πρωτίστως στην Βάρδα και ακολουθούν Λεχαινά, Κυλλήνη.
Στην Βάρδα ο περισσότερες ζημιές
Στην Βάρδα που υπήρχαν όπως διαπιστώθηκε και οι περισσότερες ζημιές, έγιναν 154 αυτοψίες, οι 71 σε επαγγελματικούς χώρους, οι 46 σε κατοικίες, οι 7 σε αποθήκες και 1 αυτοψία σε χώρο άλλης χρήσης. Χωρίς ζημιές βρέθηκαν μόνο 29 κτίρια, ακατάλληλα κρίθηκαν 2 και κατεδαφιστέο 1 κτίριο. Κατά συνέπεια με ζημιές βρέθηκαν 124 κτίρια στην Βάρδα, χωρίς ωστόσο να υπάρχει ακόμα σαφής εικόνα για το μέγεθος τους.
Στα Λεχαινά έγιναν 11 αυτοψίες, 3 σε επαγγελματικούς χώρους, 6 σε κατοικίες, 1 σε αποθήκη και χωρίς ζημιές βρέθηκε μόνο 1 εξ αυτών. Ομοίως στην Κυλλήνη έγιναν 10 αυτοψίες, 6 σε επαγγελματικούς χώρους και 1 σε κατοικία και 2 σε χώρους με άλλη χρήση και κρίθηκαν όλα με ζημιές. Στο Καπελέτο ελέγχθηκαν 7 κτίσματα, 3 επαγγελματικοί χώροι, 2 κατοικίες και 2 αποθήκες, όλα είχαν ζημιές και μάλιστα 2 εξ αυτών κρίθηκαν ακατάλληλα. Στην Μανωλάδα έγιναν 4 αυτοψίες, 1 μάλιστα κρίθηκε ακατάλληλο, στην Αρετή έγιναν 2 αυτοψίες, 1 σε κατοικία και 1 σε στάβλο και το ένα κτίσμα βρέθηκε ακατάλληλο. Σε Νεοχώρι, Κουρτέσι, Κάτω Παναγιά και Ψάρι έγινε από 1 αυτοψία σε κάθε χωριό ενώ στο Ψάρι ήταν τελικά χωρίς ζημιές.
Ακολουθεί η οριοθέτηση για την κήρυξη της θεομηνιόπληκτης περιοχής
Όπως μας εξήγησε η προϊσταμένη του ΤΑΠ Ηλείας κ. Πηνελόπη Μωϋσιάδου μιλώντας στην «Πρωϊνή», τα στοιχεία από την πρώτη καταγραφή μαζί με το απαραίτητο φωτογραφικό υλικό που τους ζητήθηκε από κάθε αυτοψία που διενέργησαν οι μηχανικοί από όλα τα κτίσματα στα οποία εντόπισαν ζημιές, εστάλη ήδη από μέρους τους στην Διεύθυνση Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών ( ΔΑΦΚ) όπου και είναι η αρμόδια υπηρεσία για την οριοθέτηση της περιοχής που θα κηρυχθεί θεομηνιόπληκτη. Από κει και πέρα μετά την οριοθέτηση και ανάλογα με το πρόγραμμα αποκατάστασης στο οποίο θα ενταχθεί η πλημμυρόπληκτη περιοχή, το ΤΑΠ σύμφωνα με τις εντολές που θα πάρει, θα διενεργήσει νέες αυτοψίες, αφού αυτή τη στιγμή δεν έχει προσδιοριστεί ακριβώς η έκταση των ζημιών σε κάθε κτίριο ή κτίσμα πέραν εκείνων που κρίθηκαν εντελώς ακατάλληλα. Βεβαίως όπως επισημαίνει η κ. Μωϋσιάδου, σε κάθε αυτοψία τους είχε ζητηθεί πέρα από τις φωτογραφίες να γίνει και μέτρηση των πόντων του νερού που υπήρχε ακόμα μέσα στα κτίσματα για να έχουν καλύτερη εικόνα.
« Η υπηρεσία μας- αναφέρει η κ. Μωϋσιάδου- από την πρώτη στιγμή όρισε τρία κλιμάκια μηχανικών με έξι άτομα συνολικά, τα οποία προχώρησαν δουλεύοντας εντατικά στην λεγόμενη αυτοψία πρώτης φάσης για να οριοθετηθεί η περιοχή. Ζημιές υπάρχουν πολλές, δε γνωρίζουμε ακόμα το εύρος, μετά την οριοθέτηση θα κινηθούμε ανάλογα με το πρόγραμμα αποκατάστασης και τις εντολές που θα λάβουμε. Τον λόγο τώρα έχει η ΔΑΦΚ στην οποία έχουμε αποστείλει τα πρώτα στοιχεία της καταγραφής.»