Οι εργασίες του διήμερου Εισαγωγικού Επιμορφωτικού Σεμιναρίου για Εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ηλείας, που διοργάνωσε το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Κρεστένων ολοκληρώθηκαν με επιτυχία. Το σεμινάριο υλοποιήθηκε στο πλαίσιο των προγραμματισμένων δραστηριοτήτων του ΚΠΕ για το έτος 2015-2016 και της υλοποίησης του έργου «ΔΡΑΣΕΙΣ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΕΙΦΟΡΙΑ» στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, το οποίο χρηματοδοτείται από Εθνικούς Πόρους.
Το σεμινάριο είχε τίτλο «Εισαγωγή στην Περιβαλλοντική Εκπαίδευση. Θεωρητικές αρχές και μεθοδολογικές τεχνικές στην υλοποίηση Προγραμμάτων Π.Ε» και σκοπός του ήταν οι συμμετέχοντες εκπαιδευτικοί να επιμορφωθούν γύρω από βασικές εννοιολογικές και μεθοδολογικές προσεγγίσεις (βιωματικές μεθόδους και τεχνικές) της Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφορία, ώστε να υποστηρίξουν το σχεδιασμό και την υλοποίηση ενός Προγράμματος Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης.
Στην έναρξη, τις εργασίες χαιρέτισε ο Προϊστάμενος Επιστημονικής και Παιδαγωγικής Καθοδήγησης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Δυτικής Ελλάδας κ. Θεόδωρος Μπαρής. Χαιρετισμό απηύθυνε επίσης η Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ηλείας κ. Τίτα Τερζή. Ακολούθως ο Υπεύθυνος του ΚΠΕ Πέτρος Γαβράς παρουσίασε το ΚΠΕ και τις δράσεις του, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στη δυνατότητα συμμετοχής εκπαιδευτικών και μαθητών στις δράσεις αυτές, καθώς και τις απαιτούμενες διαδικασίες. Η επόμενη εισήγηση από την Αγγελική Τσούρα, Αναπληρώτρια Υπευθύνου του ΚΠΕ, εστίασε στην διασύνδεση του φυσικού με το πολιτισμικό περιβάλλον με παράδειγμα το τοπίο του Αρχαίας Ολυμπίας.
Μετά το διάλειμμα οι εισηγητές επικεντρώθηκαν σε ενδεικτικές θεματικές και μεθοδολογικές πτυχές ενός υλοποιούμενου προγράμματος Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης. Συγκεκριμένα ο Παναγιώτης Παρασκευόπουλος – Γεωπόνος, MSc, Μελετητής – ανέπτυξε την περιβαλλοντική και λειτουργική αξία του φαρμακευτικών και αρωματικών φυτών του τόπου μας, θέμα που επιλέγουν συχνά να ερευνήσουν μαθητές και εκπαιδευτικοί στα προγράμματα τους. Ο Υπεύθυνος Σχ. Δρ. Α/θμιας Εκπ/σης Μεσσηνίας Δημήτρης Σαρρής, - Εκπ/κός Μουσικής ,ΜΑ – ανέπτυξε τη συμβολή του Ήχου και της ακουστικής οικολογίας στην υλοποίηση Προγραμμάτων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης.
Η Θεατρο-παιδαγωγός Βασιλική Θεοδωρακοπούλου τέλος, αναφέρθηκε στη σχέση του Θεάτρου με την Εκπαίδευση και το Περιβάλλον, σχέση αξιοθαύμαστη, αγαπητική, βιωματική και τριαδική όπως τη χαρακτήρισε.
Με την ολοκλήρωση των θεωρητικών εισηγήσεων οι εκπαιδευτικοί αφού συμμετείχαν σε βιωματικά παιχνίδια γνωριμίας και επικοινωνίας με εμψυχώτρια τη Μαρία Σχοινά, Μέλος της Παιδαγωγικής Ομάδας του ΚΠΕ, χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες.
Το Σάββατο 28 Νοεμβρίου το πρωί οι συμμετέχοντες μετέβησαν στην Αρχαία Ολυμπία όπου υλοποιήθηκε μελέτη πεδίου στον αρχαιολογικό χώρο και την Ολυμπιακό Βοτανικό Κήπο με σκοπό τη διαχρονική διασύνδεση του φυσικού περιβάλλοντος με τις κοινωνικές αξίες και την πολιτισμική δημιουργία. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στις συνέπειες των καταστροφικών πυρκαγιών του 2007 και τις προσπάθειες αποκατάστασης του τοπίου.
Το απόγευμα, μετά την ολοκλήρωση του πεδίου και την επιστροφή στα Κρέστενα, οι εκπαιδευτικοί συμμετείχαν σε τρία παράλληλα βιωματικά εργαστήρια. Η πρώτη ομάδα ασχολήθηκε με τα αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά και συντονιστή τον Παναγιώτη Παρασκευόπουλο, η δεύτερη με τον ήχο και την ακουστική οικολογία με συντονιστή το Δημήτρη Σαρρή, και η τρίτη με το θεατρικό παιχνίδι και εμψυχώτρια τη Βασιλική Θεοδωρακοπούλου. Στη συνέχεια η κάθε ομάδα παρουσίασε στην ολομέλεια τις εμπειρίες του βιωματικού εργαστηρίου. Ακολούθησε συζήτηση και αξιολόγηση των διήμερων εργασιών. Οι συμμετέχοντες θεώρησαν θετική και εποικοδομητική την εμπειρία αυτή που τους έδωσε τη δυνατότητα της μεταξύ τους επικοινωνίας και της ανατροφοδότησης του παιδαγωγικού τους έργου.
Ο Υπεύθυνος και η Παιδαγωγική Ομάδα του ΚΠΕ Κρεστένων ευχαριστούν θερμά όλους τους εκπαιδευτικούς για τη συμμετοχή τους, τη θετική τους διάθεση, τη συνέπειά τους και την αστείρευτη δημιουργικότητά τους σε όλη τη διάρκεια του σεμιναρίου. Επίσης τους εισηγητές και συντονιστές εργαστηρίων, για την άψογη και δημιουργική συνεργασία τους στην προετοιμασία, τη διοργάνωση και την υλοποίηση του σεμιναρίου.
↧
ΚΠΕ Κρεστένων: Με επιτυχία το σεμινάριο εκπαιδευτικών για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση
↧