Δράση ενημέρωσης και εξέτασης σε φοιτητές των ΤΕΙ Πύργου και Αμαλιάδας - Εξόρμηση του Συλλόγου Οροθετικών Ελλάδος "Θετική Φωνή" σε συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος
Η σωστή ενημέρωση αλλά κυρίως η πρόληψη θα μπορούσε να δώσει ένα τέλος στον ιό HIV το γνωστό σε όλους AIDS και στο πλαίσιο της προσπάθειας αυτής, με αφορμή την χθεσινή Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας σε συνεργασία με το Σύλλογο Οροθετικών Ελλάδος «Θετική Φωνή» πραγματοποιήσαν χθες εξόρμηση στα ΤΕΙ του Πύργου και της Αμαλιάδας.
Έμπειρο προσωπικό του Συλλόγου Οροθετικών με τη βοήθεια της Κινητής Μονάδας της Διεύθυνσης Υγιεινής της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας- παρουσία και του αντιπεριφερειάρχη Ηλείας Γιώργου Γεωργιόπουλου- βρέθηκαν στο χώρο των ΤΕΙ της Αμαλιάδας αλλά και του Πύργου και ενημέρωσαν κατά ομάδες τους φοιτητές όχι μόνο για τους τους τρόπους μετάδοσης του ιού αλλά κυρίως για το πώς δε μεταδίδεται, προκειμένου να βάλουν ένα τέλος στην καχυποψία, το φόβο και εντέλει στον κοινωνικό αποκλεισμό που βιώνουν οι οροθετικοί. Ταυτόχρονα όμως, δόθηκε και η ευκαιρία σε όσους φοιτητές και φοιτήτριες το επιθυμούσαν, να πραγματοποιήσουν ένα πολύ γρήγορο τεστ λήψης μικροποσότητας αίματος από τον τριχοειδή του δαχτύλου, και να μάθουν το αποτέλεσμα μετα από ένα μόλις λεπτό.
Ο ενημερωτής της Ath checkpoint της Θετικής Φωνής Στέργιος Μάτης συζήτησε με τους φοιτητές τους τρόπους μετάδοσης και μη μετάδοσης του AIDS ώστε να βοηθήσει όπως είπε, στην εξάλειψη του στίγματος των ανθρώπων που ζουν με τον HIV. «Ήρθαμε εδώ για να ενημερώσουμε τους φοιτητές για το AIDS και να προάγουμε την εξέταση για τον ιό που το προκαλεί μέσα από ανώνυμη εξατομικευμένη εξέταση στη μονάδα που μας έχει παραχωρήσει η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Οι φοιτητές είναι πολύ θερμοί και συμμετέχουν με ενδιαφέρον στην δράση ωστόσο αυτό που δυστυχώς διαπιστώνουμε σε όλη την Ελλάδα και κυρίως στην περιφέρεια είναι ότι υπάρχει άγνοια. Η ανάγκη της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης στα σχολεία, ώστε να υπάρχει ενημέρωση στα παιδιά από το δημοτικό είναι πολύ μεγάλη. Η άγνοια έρχεται σα συμπληρωματικό του ταμπού σε ότι έχει να κάνει με το σεξ. Θα πρέπει εν έτει 2015 που όλοι κάνουμε σεξ, να μάθουμε πώς να κάνουμε σωστά σεξ, απλά».
Παράλληλα, επισήμανε ότι Κέντρα Πρόληψης της Θετικής Φωνής, υπάρχουν στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη όπου μπορεί κάποιος να εξεταστεί δωρεάν, ανώνυμα και γρήγορα. «Προσφέρεται συμβουλευτική στα κέντρα μας ότι αφορά τις ασφαλέστερες πρακτικές και ο Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδος υπερασπίζεται τα δικαιώματα των θετικών ανθρώπων στον HIV και προσπαθεί να μειώσει το κοινωνικό και οικονομικό αντίκτυπο στη χώρα μας σε συνάρτηση πάντα με τον HIV. Το AIDS δε μεταδίδεται με τις κοινωνικές επαφές, με το να κοιμηθείς με κάποιο οροθετικό, να συζείς με κάποιο οροθετικό, με σεξ με προφύλαξη αλλά μεταδίδεται με τη μη χρήση προφυλακτικού κατά το σεξ, με τη μη χρήση εργαλείων (piercing, tattoo, ενέσιμη χρήση, καλαμάκια από εισπνεόμενα ναρκωτικά κτλ.) μετάδοση από την οροθετική μητέρα στο παιδί κατά την εγκυμοσύνη, τον τοκετό και το θηλασμό».
«Η Περιφέρεια κοντά στους πολίτες»
Ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας κ. Γεωργιόπουλος μίλησε για τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει σε ευαίσθητα θέματα που πλήττουν ή απασχολούν την κοινωνία όπως τα θέματα υγείας, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, τονίζοντας ότι οι δράσεις αυτές θα συνεχιστούν. «Πριν λίγες μέρες είχαμε ενημερωτική ημερίδα σε σχέση με τις μεταμοσχεύσεις μυελού των οστών. Σήμερα έχει έρθει στην Ηλεία, στα ΤΕΙ της Αμαλιάδας και του Πύργου, η κινητή μας μονάδα που εδώ και καιρό έχουμε εξοπλίσει με διάφορα μηχανήματα ελέγχου και πρόληψης της υγείας. Σήμερα είμαστε εδώ για το AIDS. Είμαστε σε συνεργασία με το σύλλογο οροθετικών Ελλάδας και το κέντρο πρόληψης Θετική Φωνή. Ερχόμαστε σε χώρους που συγκεντρώνεται νεολαία ώστε οι νέοι να ενημερωθούν για το τεράστιο αυτό πρόβλημα που απασχολεί την παγκόσμια κοινότητα και ταυτόχρονα να εξεταστούν και να δουν αν κάποιος είναι θετικός. Η Περιφέρεια θα συνεχίσει τέτοιου είδους δράσεις, η κινητή της μονάδα θα εντατικοποιήσει τις εξόδους τη και στην Ηλεία για διάφορα θέματα υγείας γιατί στους δύσκολους καιρούς που περνάμε γίνεται όλο και πιο δύσκολη η πρόσβαση και στους γιατρούς και τα νοσοκομεία που νοσούν από πλευράς προσωπικού και εξυπηρέτησης του κόσμου. Αυτό κάναμε και στο παρελθόν αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε και τώρα και στο μέλλον».
Κική Κολοβέρου
kkoloverou@yahoo.gr