Τι ζητούν οι δήμαρχοι του νομού
Του Γιάννη Σπυρούνη
Πληθαίνουν οι αντιδράσεις στην Ηλεία για την αναδιάρθρωση των αστυνομικών υπηρεσιών στο νομό. Από το αρχικό πλάνο που προ διετίας είχε διαρρεύσει και ανέφερε κατάργηση των μισών αστυνομικών τμημάτων του νομού, η σημερινή ηγεσία κινήθηκε στη λογική του ενός αστυνομικού τμήματος ανά δήμο και με αυτή την αναλογία η Ηλεία θα διαθέτει εφτά.
Όμως μεγάλες είναι οι αντιδράσεις από την περιοχή του Κάμπου, όπου τα πέντε αστυνομικά τμήματα συγχωνεύονται σύμφωνα με την πρόταση σε δύο ένα στο δήμο Πηνειού και ένα στο δήμο Ανδραβίδας – Κυλλήνης. Μάλιστα στις αντιπροτάσεις των δημάρχων γίνεται λόγος όχι μόνο για διατήρηση των υπαρχόντων δομών, αλλά σε περιπτώσεις όπως αυτή της Γαστούνης να δημιουργηθούν και νέες, προτάσεις που δεν φαίνεται να βρίσκουν γόνιμο έδαφος. Στο δήμο Ανδραβίδας – Κυλλήνης συνεδρίασε την περασμένη Παρασκευή το ΔΣ για το θέμα και υπήρξαν μεγάλες πιέσεις για να διατηρηθεί το Α.Τ. Βάρδας και ακόμα ένα στο δήμο. Η απόφαση που ελήφθη είναι να υπάρξουν επαφές του δημάρχου κ. Μοράντ με αίτημα την λειτουργία δύο Α.Τ. στο δήμο, όπου επιλεγούν από την ΕΛ.ΑΣ. Ωστόσο ο δήμαρχος Ανδραβίδας – Κυλλήνης θα θέσει θέμα διατήρησης των τριών Α.Τ. καθώς ο δήμος προσφέρει ως «προίκα» κτίρια για τη στέγασή τους, ελαφρώνοντας έτσι το λειτουργικό κόστος.
Στο δήμο Πηνειού, αντίστοιχη συνεδρίαση του ΔΣ έγινε επίσης την Παρασκευή. Εκεί αποφασίστηκε να ζητηθεί όχι μόνο η διατήρηση των Α.Τ. Γαστούνης και Βαρθολομιού και η ενίσχυσή τους (απέχουν μόλις πέντε χιλιόμετρα το ένα από το άλλο), αλλά επίσης η ίδρυση Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας στη Γαστούνη με το επιχείρημα της μεγάλης εγκληματικότητας της περιοχής.
Την ίδια ημέρα συνεδρίασε και το ΔΣ Αρχαίας Ολυμπίας. Εκεί υπήρξαν αντιδράσεις για την κατάργηση του Α.Τ. Πελοπίου που βρίσκεται σε απόσταση πέντε χιλιομέτρων από αυτό της Αρχ. Ολυμπίας και για τον Αστυνομικό Σταθμό της Λαμπείας. Στην εισήγησή του ο αντιδήμαρχος Πέτρος Γιαννακόπουλος στάθηκε στην περιοχή που καλύπτει ο σταθμός αλλά και την ιστορικότητά του, καθώς ιδρύθηκε το 1835. Το τελευταίο δεν αποτελεί επιχείρημα για την ΕΛ.ΑΣ. αλλά σίγουρα το ότι ο άξονας της Ε.Ο. 111 έχει αποτελέσει δρόμο διαφυγής εγκληματιών σε πολλές περιπτώσεις ίσως μετρήσει περισσότερο για τη διατήρηση του, καθώς επίσης και το γεγονός ότι το πιο απομακρυσμένο χωριό του δήμου απέχει από το Α.Τ. Αρχαίας Ολυμπίας 80 χιλιόμετρα και απόσταση αυτή χωρίς κάλυψη είναι μεγάλη.
Στο δήμο Ανδρίτσαινας – Κρεστένων «αγκάθι» αποτελεί η κατάργηση του Α.Τ. Ανδρίτσαινας. Γνωρίζουν όμως καλά τα δεδομένα στην περιοχή αλλά και τις ελλείψεις που υπάρχουν και αν δεν μπορεί να επιτευχθεί η διατήρησή του, θα θεωρηθεί ως επιτυχία και η λειτουργία του ως Αστυνομικού Σταθμού.
Ο δήμος Ζαχάρως είναι μια περιοχή που φαίνεται να βγαίνει αλώβητη από την αναδιάρθρωση. Δεν αλλάζει τίποτα στην υφιστάμενη κατάσταση, όμως η δημοτική αρχή θα διεκδικήσει την ενίσχυση του τοπικού αστυνομικού τμήματος και θα θέσει και θέμα αστυνομικής παρουσίας στη Δημοτική Ενότητα Φιγαλείας με το θεσμό των κινητών αστυνομικών μονάδων. Στο δήμο Πύργου όπου βρίσκεται η έδρα της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ηλείας δεν υπάρχει κάποια σημαντική αλλαγή πλην της συγχώνευσης του Τμήματος Τροχαίας Πύργου, στο Τμήμα Τροχαίας Αυτοκινητοδρόμων όταν υλοποιηθεί το έργο της νέας Ε.Ο. Πατρών – Πύργου. Αλλά και όταν αυτό συμβεί την αστυνόμευση σε αυτό τον τομέα θα αναλάβει το Α.Τ. Πύργου. Ανάλογο ζήτημα υπάρχει και στο δήμο Ήλιδας. Οι αστυνομικές υπηρεσίες δεν διαφοροποιούνται πλην του Τμήματος Τροχαίας Αμαλιάδας που όπως και το Τ.Τ. Πύργου θα συγχωνευθεί σε Τμήμα Τροχαίας Αυτοκινητοδρόμων. Και εδώ η κάλυψη στο λοιπό οδικό δίκτυο θα γίνεται από το Α.Τ. Αμαλιάδας.
Σε ένα βαθμό τα περισσότερα από τα αιτήματα των δήμων είναι κατανοητά. Όμως γνωρίζουν καλά όλοι οι τοπικοί άρχοντες πως δεν μπορεί να συνεχιστεί η κατάσταση αυτή με τις παρούσες αστυνομικές υπηρεσίες και το προσωπικό που υπάρχει, στο νομό. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει μετά την αναδιάρθρωση να βγει πιο ενισχυμένος ο νομός στην ουσία και όχι στη βιτρίνα. Αιτήματα όπως αυτά της λειτουργίας αστυνομικών σταθμών στην Λαμπεία και την Ανδρίτσαινα υποστηρίζονται και από τους συνδικαλιστές της ΕΛ.ΑΣ. στην Ηλεία και μπορούν να ικανοποιηθούν. Κάποια άλλα όμως πιθανότατα να πέσουν στο κενό – εκτός αν δεν προχωρήσει η αναδιάρθρωση με τα δεδομένα που γνωρίζουμε – την ώρα που από πέντε αστυνομικά τμήματα του Κάμπο της Ηλείας συγκεντρώνεται δύναμη δύο αστυνομικών για να επανδρωθεί μια περιπολία το απόγευμα και μια το βράδυ, ενώ το ίδιο συμβαίνει και για την περιοχή της νότιας Ηλείας από τον τομέα ευθύνης των Α.Τ. Πελοπίου, Αρχ. Ολυμπίας, Κρέστενας, Ανδρίτσαινας και Ζαχάρως. Καταστάσεις που δεν μπορούν να χαρακτηριστούν ως αστυνόμευση αλλά περισσότερο ως τυπική υποχρέωση προς την υπηρεσία…