Μπορεί ένα μέλλον όπου οι κοινωνίες θα καλύπτουν το σύνολο των ενεργειακών τους αναγκών από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας να φαντάζει μακρινό -για ορισμένους ακόμα και ουτοπικό- αλλά οι έρευνες κορυφαίων αμερικανικών πανεπιστημίων υποστηρίζουν ότι βρισκόμαστε σε καλό δρόμο.
Μια πρόσφατη μελέτη του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Μασσαχουσσέτης υποστήριζε ότι η ηλιακή ενέργεια πρέπει να συνδυαστεί κατά προτεραιότητα με την εγκατάσταση υποδομών και έξυπνων δικτύων που θα επιτρέψουν την περαιτέρω διείσδυσή της.
Μια κοινή έρευνα του Προγράμματος Ατμόσφαιρας/Ενέργειας του Πανεπιστημίου Στάνφορντ και του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια υποστηρίζει ότι είναι εφικτή η κάλυψη των παγκόσμιων ενεργειακών αναγκών από ΑΠΕ ως το 2050 και προσδιορίζει το βέλτιστο μείγμα και πόρους για κάθε χώρα.
Η ερευνητική ομάδα ανέλυσε τους ενεργειακούς «οδικούς χάρτες» 139 χωρών. Υπολόγισε τις ενεργειακές ανάγκες για ηλεκτρισμό, μετακινήσεις, θέρμανση και κλιματισμό, βιομηχανική παραγωγή και γεωργία. Βρήκε ότι τα αιολικά, τα φωτοβολταϊκά και τα υδροηλεκτρικά μπορούν να καλύψουν την πλειονότητα των ενεργειακών αναγκών, ενώ σε ορισμένες χώρες όπως η Ισλανδία μπορεί να αξιοποιηθεί σημαντικά και η γεωθερμία.
Η μελέτη εξέτασε διαφορετικές πηγές ανανεώσιμης ενέργειας και τις συνέδεσε με τις τοπικές ανάγκες και πόρους, αλλά και τα κόστη σε κάθε χώρα για να καταλήξει στο βέλτιστο «καθαρό» ενεργειακό μείγμα.
«Οι άνθρωποι που προσπαθούν να εμποδίσουν αυτή τη μετάβαση υποστηρίζουν ότι είναι πολύ ακριβή, ότι οι ΑΠΕ δεν μπορούν να παραγάγουν επαρκή ενέργεια ή ότι δεν είναι αξιόπιστες ή ότι καταλαμβάνουν μεγάλες επιφάνειες εδαφών και καταναλώνουν υπερβολικούς πόρους» σχολιάζει ο διευθυντής του Προγράμματος Ατμόσφαιρας/Ενέργειας του Στάνφορντ, Μαρκ Ζ. Τζείκομπσον. «Η μελέτη δείχνει ότι αυτοί οι ισχυρισμοί δεν ευσταθούν» προσθέτει.
Η αιολική ενέργεια είναι ήδη φθηνότερη από το φυσικό αέριο στις ΗΠΑ με 0,035 δολάρια ανά Κιλοβατώρα έναντι 0,06-0,08 δολάρια που κοστίζει το φυσικό αέριο.
Η μελέτη συνυπολογίζει και τα επονομαζόμενα «κρυφά κόστη» του άνθρακα και τα οφέλη για τη δημόσια υγεία από τη στροφή στις ΑΠΕ. Κάθε χρόνο η ατμοσφαιρική ρύπανση σκοτώνει από 4 ως 7 εκατομμύρια ανθρώπους και κοστίζει το 3% του παγκόσμιου ΑΕΠ.
—Η πορεία προς το «πράσινο» μέλλον
Η μελέτη διακρίνει σε επίπεδα τη μετάβαση προς ένα πράσινο ενεργειακό μέλλον. Μέχρι το 2020 θα σταματήσει η κατασκευή νέων πυρηνικών εργοστασίων, θερμοηλεκτρικών μονάδων και μονάδων βιομάζας. Οι ηλεκτρικές συσκευές θα λειτουργούν εξολοκλήρου με ηλεκτρική ενέργεια και όχι φυσικό αέριο.
Από το 2025 τα τραίνα, λεωφορεία και πλοία θα είναι ηλεκτρικά με τα αυτοκίνητα και τα φορτηγά να ακολουθούν το 2030.
Στη συνέχεια, από το 2050 και μετά το σύνολο των ενεργειακών αναγκών θα καλύπτεται από ΑΠΕ και το σύνολο της υποδομής θα έχει προσαρμοστεί σε αυτή τη μετάβαση.
Τα βασικά εμπόδια για την ολοκλήρωση αυτής της πορείας είναι η πολιτική βούληση και η χρηματοδότηση.
Εάν οι παγκόσμιες κυβερνήσεις επιλέξουν αυτό το δρόμο τα χρήματα θα βρεθούν. Αυτό που χρειάζεται είναι η αποφασιστικότητα και η βούληση για αλλαγή.
—Η πρόβλεψη για την Ελλάδα
Σύμφωνα με τη μελέτη, τα φωτοβολταϊκά -χερσαία, σε οικιακές στέγες και σε εμπορικές στέγες και δημόσια κτήρια- θα μπορούσαν να καλύψουν το 48% των ενεργειακών αναγκών ως το 2050, με ποσοστά 25%, 14% και 9% αντίστοιχα.
Η αιολική ενέργεια θα καλύπτει το 34% με το τέσσερα τοις εκατό να παράγεται από υπεράκτιες ανεμογεννήτριες.
Ακολουθούν τα υδροηλεκτρικά με 10%, η συγκεντρωτική ηλιακή ενέργεια με 4,7% και η γεωθερμία με 2,4%.
Μικρό ποσοστό της τάξης του 1,1% θα παράγουν μονάδες κυματικής και παλιρροϊκής ενέργειας.
Η αξιοποίηση του ήλιου, του αέρα και του νερού για την παραγωγή ενέργειας σε συνδυασμό με την εξοικονόμηση μεταφράζεται σε μείωση των ενεργειακών αναγκών κατά 45%.
Δείτε το infographic από το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ!