Δήμαρχος Λέσβου: Είμαστε όμηροι για να εξυπηρετήσουμε συμφέροντα των ναυτικών, να τους επιτάξουν - ΓΓ ΠΝΟ: Δεν μας λείπει η ευαισθησία αλλά είμαστε σε απεργία - 7.000 μετανάστες περιμένουν ήδη στο λιμάνι να φύγουν - Κρίσιμη συνάντηση Δρίτσα-ΠΝΟ
Έκρυθμη είναι για ακόμη μία φορά η κατάσταση στη Λέσβο με χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες να έχουν εγκλωβιστεί στο νησί, καθώς εξαιτίας της απεργίας της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ) δε μπορούν να ταξιδεύσουν προς την ηπειρωτική Ελλάδα.
Συγκεκριμένα, αυτή τη στιγμή στο νησί του Αιγαίου βρίσκονται περίπου 12.000, εκ των οποίων οι 7.000 έχουν λάβει τα έγγραφα ταυτοποίησης κι έχουν συγκεντρωθεί στο λιμάνι της Μυτιλήνης, αναμένοντας να επιβιβαστούν σε ένα από τα πλοία με προορισμό τον Πειραιά. Λόγω της νέας 48ωρης απεργίας της ΠΝΟ, που θα διαρκέσει μέχρι τις 06:00 της Παρασκευής, τα «Blue Star Patmos» και «Terajet», όπως και το πλοίο της γραμμής «Νήσος Ρόδος», παραμένουν αγκυροβολημένα και δεν επιβιβάζουν κανέναν, αφού τα καράβια που τους μεταφέρουν -αν και ζητήθηκε επανειλημμένως- δεν εξαιρέθηκαν.
Το μεσημέρι της Τρίτης, μάλιστα, πολλοί από όσους έχουν ταυτοποιηθεί επιχείρησαν να εισέλθουν στα πλοία με άνδρες της αστυνομίας και του λιμενικού να αποτρέπουν την τελευταία στιγμή τα χειρότερα. Οι συγκεντρωμένοι φώναζαν «Αθήνα» κι «ελευθερία» κι απαιτούσαν να επιβιβαστούν και να φύγουν από τη Λέσβο, καθώς αρκετοί από αυτούς παραμένουν στο λιμάνι της Μυτιλήνης από το βράδυ της περασμένης Κυριακής κι η υπομονή τους φαίνεται να αρχίζει να εξαντλείται. Ο δήμαρχος του νησιού, Σπύρος Γαληνός, κρούει και πάλι τον κώδωνα του κινδύνου και προειδοποιεί πως, εάν η απεργία συνεχιστεί μέχρι την ερχόμενη Κυριακή, 30.000 θα εγκλωβιστούν στη Λέσβο με τις συνέπειες να είναι ολέθριες για όλους.
Δήμαρχος Λέσβου: «Να τους επιτάξουν»
«Στην ουσία είμαστε όμηροι για να εξυπηρετήσουμε τα συμφέροντα των εργαζομένων στην ΠΝΟ. Αν είναι δυνατόν σε μία περιοχή η οποία όλον αυτόν τον καιρό αντιμετωπίζει τόσο μεγάλο πρόβλημα και το παλεύει μία απεργία εργαζομένων να έρχεται και να υπονομεύει όλον αυτόν τον αγώνα και την προσπάθεια που δώσαμε και δίνουμε. Αν δεν πάρουν οι ίδιοι την απόφαση που πρέπει να πάρουν θα πρέπει να τους επιτάξουν. Αυτά τα πράγματα δε γίνονται, δε μπορούν να κρατούν ένα νησί όμηρο. Αν οι ίδιοι δε δείχνουν υπευθυνότητα ας αναλάβουν να τους τη δείξουν άλλοι», δηλώνει στο protothema.gr ο κ. Γαληνός.
«Στο κάτω-κάτω έχουν επωφεληθεί κι εκείνοι από το πρόβλημα που βιώνουμε, γιατί θεωρώ ότι πολλοί θα είχαν χάσει τη δουλειά τους, εάν δεν υπήρχαν αυτά τα δρομολόγια. Ήδη 7.000 περιμένουν να φύγουν. Θα δημιουργηθούν επεισόδια. Είναι μέσα στο κρύο και δεν τους ανοίγουν τα πλοία τουλάχιστον να φιλοξενηθούν εκεί μέσα κι όχι μέσα στην παγωνιά», προσθέτει ο δήμαρχος Λέσβου, απευθύνοντας για ακόμη μία φορά έκκληση να εξαιρεθούν τα πλοία που μεταφέρουν πρόσφυγες.
Κρίσιμη συνάντηση Δρίτσα-ΠΝΟ
Στις 10 το πρωί της Τετάρτης ο υπουργός Ναυτιλίας Θοδωρής Δρίτσας θα έχει κρίσιμη συνάντηση με την Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία, μετά από δικό του αίτημα το οποίο κοινοποίησε μέσω επιστολής, προκειμένου να βρεθεί η χρυσή τομή ώστε να λήξει η απεργία των ναυτικών που έχει εγκλωβίσει αφενός την κυβέρνηση σε ένα πολιτικό αδιέξοδο και αφετέρου τους μετανάστες και τους πρόσφυγες στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.
«Δεν είναι ότι μας λείπει η ευαισθησία όσο αφορά τους πρόσφυγες και τους μετανάστες. Όμως έχουμε απεργία οπότε δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι άλλο» ήταν η απάντηση που έδωσε στο «protothema.gr» ο γενικός γραμματέας της ΠΝΟ Ιωάννης Χαλάς με αφορμή τις διαμαρτυρίες των νησιωτών για τον εγκλωβισμό χιλιάδων προσφύγων στη νησιωτική χώρα και προσέθεσε:
«Ελπίζω στη συνάντηση με τον υπουργό να υπάρξει κάποια θέση που να δίνει λύση στα αιτήματά μας. Γιατί κανείς δεν θέλει να κάνει απεργία χωρίς λόγο. Θα είναι πολύ δύσκολη η κατάσταση εάν δεν βρεθεί λύση».
Η κυβέρνηση έχει βρεθεί σε δύσκολη θέση με τις απεργιακές κινητοποιήσεις των ναυτικών οι οποίες εξελίσσονται σε κυλιόμενες και επιδεινώνουν το πρόβλημα με τους μετανάστες και τους πρόσφυγες.
Ενδεικτικό της κατάστασης ήταν το αίτημα του αναπληρωτή υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα να συναντηθεί, όπως και έγινε, με την ΠΝΟ την περασμένη Δευτέρα με τη συμμετοχή του Θ.Δρίτσα και βασικό θέμα να δοθεί άδεια σε πλοία να μεταφέρουν τους πρόσφυγες.
Ο κ. Μουζάλας ζήτησε από τα Προεδρεία της ΠΝΟ να λάβουν υπόψη τους την κατάσταση που επικρατεί στα νησιά και να σκεφτούν το ενδεχόμενο κατά τη διάρκεια της απεργίας, εφόσον απαιτηθεί να επιτρέψουν κατ’ εξαίρεση τον απόπλου των τριών πλοίων που μεταφέρουν αποκλειστικά πρόσφυγες ή εναλλακτικά να επιτρέψουν να χρησιμοποιηθούν τα πλοία αυτά ως χώροι φιλοξενίας στα νησιωτικά λιμάνια όπου βρίσκονται αυτή τη στιγμή.
Η ΠΝΟ δεν υποχώρησε και σήμερα το πρωϊ ξεκινάει ο δεύτερος γύρος των διαπραγματεύσεων με τον Θ.Δρίτσα.
Το υπουργείο Ναυτιλίας με βάση διάταξη που ψήφισε η Βουλή τον Απρίλιο του 2014 (ν. 4256/14), θα μπορούσε να προχωρήσει σε έκτακτη δρομολόγηση. Ο υπουργός Ναυτιλίας έχει αυτή τη δυνατότητα μετά από εισήγηση του Συμβουλίου Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών, το οποίο συγκαλείται εκτάκτως, μετά την παρέλευση τριών ημερών από τη διακοπή της τακτικής ακτοπλοϊκής σύνδεσης. Όμως ο κ. Δρίτσας δεν επέλεξε αυτή τη λύση για να μην κόψει τις γέφυρες επικοινωνίας με τους συνδικαλιστές και σεβόμενος το δικαίωμα στην απεργία.
Η επιστολή Δρίτσα
Στο μεταξύ, επιστολή στο Γενικό Γραμματέα της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας, κ. Γιάννη Χαλά και στα μέλη της Διοίκησης, απέστειλε το απόγευμα της Τρίτης, ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Θοδωρής Δρίτσας, μετά την εξαγγελία της συνέχισης της απεργίας της για ένα ακόμα 48ωρο.
Πιο συγκεκριμένα αναφέρει:
«Αξιότιμε κύριε Γενικέ Γραμματέα,
Αξιότιμα μέλη της Π.Ν.Ο.,
Θεωρώ ιδιαίτερα αρνητική τη σημερινή εξέλιξη. Μια νέα 48ωρη απεργία και μάλιστα χωρίς καμία εξαίρεση, δυσκολεύει πάρα πολύ τα οξύτατα προβλήματα που έτσι και αλλιώς αντιμετωπίζουν όλα τα νησιά, αλλά και χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες. Γνωρίζετε, ότι η Κυβέρνηση κατανοεί τη σοβαρότητα και την κρισιμότητα των αιτημάτων, αλλά σ' αυτή τη συγκυρία πιστεύω ότι πρέπει να εκτιμηθεί ιδιαίτερα το γεγονός ότι η σημερινή Κυβέρνηση επιδιώκει θετικούς σχεδιασμούς και θετικές λύσεις μέσα σε ένα άκρως ασφυκτικό και αρνητικό πλαίσιο. Η ανάγκη συνεννόησης χωρίς υποστολή των διεκδικήσεων, είναι περισσότερο αναγκαία από ποτέ άλλοτε. Υπάρχουν ανοικτά περιθώρια διαλόγου, που μπορούν να οδηγήσουν σε θετικές λύσεις.
Τόσο στη χθεσινή συνάντηση με το Προεδρείο της Ομοσπονδίας σας και των άλλων Οργανώσεων, όσο και στο Δελτίο Τύπου που εκδόθηκε στη συνέχεια, έδωσα διαβεβαιώσεις ότι "η Κυβέρνηση μελετά με σοβαρότητα και προσοχή όλα τα ζητήματα, λαμβάνοντας υπόψη όλα τα δεδομένα και τις θέσεις των Σωματείων".
Ειδικότερα επεσήμανα, ότι:
Για το ασφαλιστικό-συνταξιοδοτικό και την αυτοτέλεια του ΝΑΤ και του ΚΕΑΝ, η συζήτηση είναι ακόμα ανοικτή και παρά τις δυσκολίες, αξιολογούνται όλες οι ιδιαιτερότητες του ναυτικού επαγγέλματος και του ΝΑΤ.
Για το ζήτημα της ρύθμισης των συνθέσεων των πληρωμάτων της ακτοπλοΐας, δήλωσα πως έχουν ήδη γίνει πολύ σημαντικά βήματα και ο δρόμος είναι ανοικτός για μια λύση που θα ικανοποιεί σε μεγάλο βαθμό ή και σε απόλυτο τους ναυτικούς.
Για το ζήτημα της ναυτικής εργασίας, του ΓΕΝΕ, αλλά και του Οίκου Ναύτου και της ναυτικής εκπαίδευσης, όπως και πολλά άλλα, υπάρχουν ήδη δρομολογημένες πρωτοβουλίες με βάσιμες προσδοκίες ότι σε συνεργασία με τα Σωματεία και την ΠΝΟ, θα οδηγηθούμε σε ικανοποιητικές λύσεις. Το ίδιο ισχύει και για τα προβλήματα του κλάδου των πλοηγών.
Λαμβάνοντας υπόψη σας όλα τα παραπάνω και την κρισιμότητα των στιγμών, σας καλώ να επανεξετάσετε την απόφασή σας δίνοντας τον αναγκαίο χρόνο, για την ολοκλήρωση των προσπαθειών που σχετίζονται με τα αιτήματά σας.
Είμαι στη διάθεσή σας, για νέα συνάντηση στο Υπουργείο αύριο (Τετάρτη 4/11) στις 10 το πρωί».
Επίσκεψη Τσίπρα και Σουλτς στη Λέσβο όπου έχει κηρυχθεί τριήμερο πένθος
Στο μεταξύ, την Πέμπτη αναμένεται να επισκεφθούν τη Λέσβο ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς. Οι κ.κ. Τσίπρας και Σουλτς, πέρα από τις επαφές που θα έχουν με τους αρμόδιους για τη διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος στο νησί, θα μεταβούν και στα κέντρα φιλοξενίας, αλλά και στο «hotspot», όπου θα πραγματοποιήσουν αυτοψία στις εγκαταστάσεις.
Την ίδια ώρα δύο μεγάλα μαύρα πανιά έχουν τοποθετηθεί από χθες στην είσοδο του δημαρχείου Λέσβου, καθώς στο νησί κηρύχτηκε τριήμερο πένθος στη μνήμη όλων εκείνων που τα όνειρά τους για μία καλύτερη ζωή μακριά από τον πόλεμο σταμάτησαν στα παγωμένα νερά του Αιγαίου. «Στόχος είναι να αφυπνιστεί η Ευρώπη κι η παγκόσμια κοινότητα που παρακολουθούν το δράμα χωρίς τέλος δίχως να δίνουν λύση. Το έγκλημα που συντελείται στο Αιγαίο πρέπει να σταματήσει», δηλώνει σχετικά ο δήμαρχος Λέσβου.
Ο κ. Γαληνός για να τιμήσει την μνήμη των αδικοχαμένων προσφύγων καλεί τους κατοίκους του νησιού να συμμετάσχουν μαζικά στην τέλεση δέησης που θα γίνει σήμερα στις 17:00 στο Άγαλμα της Μικρασιάτισσας Μάνας, στην Επάνω Σκάλα, από τον σεβασμιότατο Μητροπολίτη Μυτιλήνης και εκπροσώπους της καθολικής και μουσουλμανικής κοινότητας. «Είναι μία βουβή διαμαρτυρία. Θέλουμε να δείξουμε σε όλο τον κόσμο ότι, ανεξαρτήτως θρησκεύματος και καταγωγής, στεκόμαστε όλοι ενωμένοι ενάντια στους εγκληματίες που στέλνουν καθημερινά στο θάνατο μητέρες και μικρά παιδιά», επισημαίνει ο δήμαρχος Λέσβου.