Η “Περιβαλλοντική Δράση Ηλείας”, o “Ποδηλατικός Σύλλογος Πύργου» ο «Σύλλογος Δασκάλων -Νηπιαγωγών Πύργου» και η «Εθελοντική Δράση Ηλείας» στα πλαίσια της παγκόσμιας αυτής δράσης και της παγκόσμιας κινητοποίησης μέσω του avaaz.org κινητοποιούνται με την οργάνωση μιας συμβολικής ποδηλατοδρομίας «ΤΑ ΠΕΤΑΛΙΑ ΑΓΑΠΟΥΝ ΤΟ ΚΛΙΜΑ» στον Πύργο, το Σάββατο 28 Νοεμβρίου, στις 10.00 και με αφετηρία την Νομαρχία.
Στην ποδηλατοδρομία συμμετέχουν ο «Φιλαθλητικός Όμιλος Πύργος», H ΕΛΜΕ Ηλείας και τη δράση στηρίζει το 18ο διεθνές φεστιβάλ κινηματογράφου για παιδιά και νέους και η 15η ευρωπαϊκή συνάντηση οπτικοακουστικής δημιουργίας (camera zizanio). Επίσης την ποδηλατοδρομία υποστηρίζει ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός - Περιφερειακό Τμήμα Πύργου.
Επιπροσθέτως, θα προβληθεί σύντομο οπτικοακουστικό μήνυμα στα τοπικά ΜΜΕ, τα οποία θερμότατα ευχαριστούμε για τη συμβολή τους στην τόσο αναγκαία ενημέρωση των μελών της κοινωνίας μας.
To κλίμα αλλάζει ή το αλλάζουμε;
Ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τις συγκεντρώσεις διοξειδίου του άνθρακα στη γήινη ατμόσφαιρα.
Η Βρετανική Μετεωρολογική Υπηρεσία (Met Office) ανακοίνωσε πως η μέση θερμοκρασία της Γης έχει ήδη αυξηθεί κατά έναν βαθμό Κελσίου σε σχέση με τα επίπεδα της προβιομηχανικής εποχής. O Στίβεν Μπέλτσερ, διευθυντής του Κέντρου Χάντλεϊ του Met Office αναφέρει ότι "η πρώτη φορά που θα φτάσουμε το όριο του ενός βαθμού Κελσίου και είναι προφανές ότι η ανθρώπινη επίδραση οδηγεί το κλίμα σε αχαρτογράφητες περιοχές».
Το έγκυρο επιστημονικό περιοδικό Scientific American γράφει πως «κάθε χρόνο απελευθερώνονται στην ατμόσφαιρα 35 δισεκατομμύρια τόνοι περίπου διοξειδίου του άνθρακα και διαρκώς αυξάνονται ως αποτέλεσμα της χρήσης ορυκτών καυσίμων και της αποψίλωσης των δασών.»
Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Μετεωρολογίας προειδοποίησε: «Κάθε χρόνο καταρρίπτουμε κι ένα νέο ρεκόρ στις συγκεντρώσεις αερίων του θερμοκηπίου. Αυτό μεταφράζεται σε υψηλότερες θερμοκρασίες, περισσότερα ακραία καιρικά φαινόμενα όπως καύσωνες, πυρκαγιές, πλημμύρες, λιώσιμο των πάγων στους πόλους, άνοδο της στάθμης της θάλασσας κι αύξησης της οξύτητας των ωκεανών.»
Σύμφωνα με τον υπολογισμό του ΟΗΕ οι μέχρι τώρα δεσμεύσεις των κρατών δεν αρκούν για την αντιμετώπιση του πυρετού της Γης. Είναι προφανές ότι η αναμενόμενη Παγκόσμια Διάσκεψη για το κλίμα πρέπει να πετύχει μεγαλύτερες δεσμεύσεις αλλιώς η ζωή πάνω στον πλανήτη θα είναι βίος αβίωτος.
Ευτυχώς χάρη στην τεχνολογία οι λαοί μπορούν πλέον ευκολότερα να ακουστούν και να προστατέψουν αναφαίρετα δικαιώματα, πόσο μάλλον τώρα που κινδυνεύει το πρωταρχικό δικαίωμα της ζωής. Γι’αυτό και υπάρχει παγκόσμια κινητοποίηση για το κλίμα μέσω του διαδικτύου, γι’αυτό κάθε άνθρωπος στον τόπο του μπορεί να συμμετάσχει σε μια δράση που γίνεται από δικούς του τοπικούς συλλόγους, ώστε να ενώσει τη φωνή του με τις άλλες σ’όλον τον πλανήτη.