Τα μισά από τα 15.000 και πλέον είδη δέντρων που φιλοξενεί το τροπικό δάσος του Αμαζονίου κινδυνεύουν με εξαφάνιση.
Με άλλα λόγια, ποσοστό 36% ως 57% των δέντρων του Αμαζονίου είναι πιθανό να πληρούν ήδη τα κριτήρια των απειλούμενων ειδών όπως αυτά καθορίζονται από την επίσημη Κόκκινη Λίστα της Διεθνούς Οργάνωσης Διατήρησης της Φύσης (IUCN), ενώ 5.000 από αυτά αντιμετωπίζουν ήδη πρόβλημα.
«Τα επίπεδα θα εξαρτηθούν από τον ρυθμό αποδάσωσης την επόμενη 35ετία: εάν θα διατηρηθούν τα επίπεδα των τελών του 20ου αιώνα και των αρχών του 21ου ή εάν θα μειωθούν στα χαμηλότερα επίπεδα που προτάθηκαν το 2006″ επισημαίνει ο Νάιτζελ Πίτμαν, ένας εκ των συγγραφέων της μελέτης.
Τα συμπεράσματα εξήγαγε διεθνής ομάδα 158 επιστημόνων από 21 χώρες και η μελέτη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Science Advances.
Το θετικό όμως είναι ότι τα περισσότερα από τα απειλούμενα είδη είναι δυνατό να προστατευτούν εφόσον υπάρξει καλύτερη διαχείριση των προστατευόμενων περιοχών, συμπεριλαμβανομένων εκτάσεων όπου ζουν αυτόχθονες πληθυσμοί.
Το τροπικό δάσος του Αμαζονίου άρχισε να συρρικνώνεται τη δεκαετία του 1950 εξαιτίας της ανάπτυξης της γεωργίας, της κτηνοτροφίας και της οικονομίας εν γένει. Μέχρι σήμερα έχει χάσει το 15% της αρχικής του έκτασης. Μέχρι το 2050, το ποσοστό θα μπορούσε να εκτιναχθεί στο 40%.
Τουλάχιστον, όπως επισημαίνει ο Τιμ Καϊλήν, επιστήμονας της περιβαλλοντικής οργάνωσης Agteca Amazonica, επισημαίνει ότι τα τελευταία 15 χρόνια ο ρυθμός αποδάσωσης έχει περιοριστεί στα 9,8 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα ετησίως από τα 30 εκατ. τετραγωνικά χιλιόμετρα.
Η ερευνητική ομάδα συνέκρινε δεδομένα για την κατάσταση του δάσους με χάρτες αποψίλωσης και προβλέψεις για την αποδάσωση στο μέλλον. Το δείγμα της μελέτης κάλυψε έκταση 5,5 εκατομμυρίων τετραγωνικών χιλιομέτρων στη Βραζιλία, το Περού, την Κολομβία, τη Βενεζουέλα, το Εκουαδόρ, τη Βολιβία, τη Γουινέα, το Σουρινάμ και τη Γαλλική Γουιάνα.
Οι ερευνητές τονίζουν ότι οι τάσεις που καταγράφονται σήμερα στον Αμαζόνιο ισχύουν σε ολόκληρη την τροπική ζώνη. Και αυτό σημαίνει ότι «τα περισσότερα» από τα 40.000 είδη τροπικών δέντρων είναι πιθανό να πληρούν είδη τα κριτήρια των απειλούμενων ειδών.
Το τροπικό δάσος του Αμαζονίου θεωρείται ως ο σημαντικότερος «πνεύμονας» της Γης και σημαντικό όπλο της ανθρωπότητας κατά της Κλιματικής Αλλαγής.