Quantcast
Channel: ilialive Ροή - Ηλεία Live! - Ηλεία Live!
Viewing all articles
Browse latest Browse all 23665

Πύργος της Βαβέλ η Υγεία στην Ηλεία

$
0
0
Πύργος

Σε κλίμα έντασης παρουσιάστηκε χθες στον Πύργο από τον Διοικητή της 6ης ΥΠΕ το Σχέδιο Αναδιάρθρωσης του Υγειονομικού χάρτη της Ηλείας - Από Αμαλιάδα και Ζαχάρω οι περισσότερες αντιδράσεις - Σχεδόν κανείς ευχαριστημένος

Ρεπορτάζ Ελένη Παπαδοπούλου
Πολλές αντιδράσεις κυρίως από την πλευρά της Αμαλιάδας και της Ζαχάρως ως γεωγραφική ενότητα καθώς και γιατρών και ιατρικού Συλλόγου Αμαλιάδας, συνάντησε χθες το βράδυ το λεγόμενο Σχέδιο Αναδιάρθρωσης του Υγειονομικού χάρτη της Ηλείας που εκπόνησε η 6η ΥΠΕ Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδας και παρουσιάστηκε από τον  ίδιο τον Διοικητή Της 6Ης ΥΠΕ κ. Γιώργο Γιαννόπουλο, στο κατάμεστο πράγματι συνεδριακό κέντρο της ΠΕ Ηλείας στο διοικητήριο. Στο ακροατήριο δήμαρχοι, αντιδήμαρχοι, δημοτικές παρατάξεις των δημοτικών συμβουλίων του νομύ,  εκπρόσωποι των Ιατρικών Συλλόγων Πύργου και Αμαλιάδας, του Φαρμακευτικού και Οδοντιατρικού Συλλόγου, εκπρόσωποι διαφόρων συλλόγων και κοινωνικών φορέων αλλά και κομμάτων  και βεβαίως πάρα πολλοί γιατροί.  Παρόντες ήταν και οι δήμαρχοι Πύργου Γ. Λιατσής, Ήλιδας Χ. Χριστοδουλόπουλος και Ανδραβίδας- Κυλλήνης Ν. Μοράντ. Να σημειώσουμε ωστόσο ότι δεν παρευρέθηκε κανένας βουλευτής – μόνο ο κ. Κουτσούκος έστειλε επιστολή- ενώ δεν εκπροσωπήθηκε ούτε η ΠΕ Ηλείας.  Μετά την εισήγηση – παρουσίαση με την βοήθεια βεντεοπροβολής των επιμέρους λεπτομερειών του σχεδίου, ακολούθησε έντονος διάλογος, ερωτήσεις και τοποθετήσεις και πολύωρη συζήτηση, αφού στην ουσία στόχος ήταν η πρόταση να τεθεί σε διαβούλευση. Ωστόσο σε κάποιες φάσεις της συζήτησης, η υπόθεση μύριζε «μπαρούτι» εκ μέρους ορισμένων εκ των παρευρισκόμενων, γρήγορα μετατράπηκε σε… Βαβέλ η όλη κατάσταση, ενώ ο κ. Γιαννόπουλος αρκετά ήρεμος ζήτησε να υπάρξει γόνιμος διάλογος με ειλικρινείς τοποθετήσεις που δεν υπονοούν ότι υπάρχουν  προθέσεις… συνομωσιολογίας! Αρκετά συγκαταβατικός ο διοικητής της 6ης ΥΠΕ στις πολλές ερωτήσεις που τέθηκαν, τόνισε ότι όλα συζητούνται, δεν πρόκειται περί απόφασης, αλλά συνδιαμόρφωσης της πρότασης για να κατατεθεί στο Υπουργείο Υγείας.

Η παρουσίαση ξεκίνησε με μια σύντομη εισήγηση του διοικητού της 6ης ΥΠΕ όπου τόνισε ότι στόχος είναι ο σχεδιασμός να είναι ισότιμος στην παροχή υπηρεσιών εξηγώντας ότι δεν εννοεί τα άτομα, αλλά την άρση των γεωγραφικών ανισοτήτων. Επίσης ότι πρέπει να είναι μετρήσιμος σε ότι αφορά την εύκολη πρόσβαση από τους πάντες σε ένα κέντρο πρωτοβάθμιας περίθαλψης ή σε ένα νοσηλευτικό ίδρυμα δευτεροβάθμιας περίθαλψης και το όλο ζητούμενο είναι η επάρκεια στην στελέχωση. Ζήτησε από όσους τοποθετηθούν στην συνέχεια, να αποφύγουν επισημάνσεις για την σημερινή κατάσταση της υγείας στο νομού, αλλά οι αποφάσεις που θα ληφθούν να είναι περισσότερο στρατηγικού χαρακτήρα.
«Πρέπει να δούμε την πρόταση στρατηγικά και μακροπρόθεσμα- επισήμανε ο κ. Γιαννόπουλος- και να ορίσουμε ένα χρονικό διάστημα μιας ή δύο δεκαετιών διάρκειας του συγκεκριμένου σχεδιασμού και έχουμε χρέος να λάβουμε υπόψη μας όλες τις δομές υγείας στον νομό».

Όλα όσα προτείνονται μπορούν να υλοποιηθούν μέχρι το 2020 για το δίκτυο της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) στο Νομό, τα Κέντρα Υγείας και τα Περιφερειακά Ιατρεία αλλά κυρίως για τον τρόπο λειτουργίας των Νοσηλευτικών  Μονάδων. Κάνοντας ένα συνοπτικό περίγραμμα του σχεδίου, τονίστηκε ότι για την υπολοίησή του υπάρχει ανάγκη πρόσληψης επιπλέον 120 γιατρών και 160 μη ιατρικού προσωπικού αλλά και προσθήκες σε εξοπλισμό και υποδομές με το επιπλέον συνολικό κόστος για το Νομό να υπολογίζεται στα 15 εκ. ευρώ σε βάθος πενταετίας και μισθολογικό κόστος στην πλήρη ολοκληρωμένη λειτουργία του 5 εκ. ευρώ ανά έτος.
Πηγές χρηματοδότησης του σχεδίου, ο κρατικός ΠΟΥ και το ΕΣΠΑ (για την ΠΦΥ).

Τι περιλαμβάνει συνοπτικά το σχέδιο

Το σχέδιο για την αναδιάρθρωση των υπηρεσιών Υγείας, έχει παρουσιαστεί αναλυτικά από την «Πρωϊνή» σε πρότερο χρόνο, ωστόσο παρουσιάζουμε μερικά βασικά σημεία:
Η νοσοκομειακή περίθαλψη στην περιφερειακή ενότητα της Ηλείας παρέχεται από το Γενικό Νοσοκομείο Ηλείας , που αποτελείται από 3 δομές : την ΝΜ Πύργου (220 κλίνες) , ΝΜ Αμαλιάδας (100 κλίνες)  και την αποκεντρωμένη μονάδα των Κρεστένων που  λειτουργεί κυρίως ως δομή ΠΦΥ 24ωρης λειτουργίας (με ιατρεία, βραχεία νοσηλεία, οδοντιατρείο, φυσικοθεραπευτήριο  και εργαστήρια).  Οι 3 δομές αποτελούν ενιαίο νομικό πρόσωπο  με ενιαίο οργανισμό . Οι υπηρεσίες είναι ενιαίες  και οι οργανικές θέσεις του προσωπικού, καθώς και οι κλίνες,  περιγράφονται   συνολικά και ανά δομή.  
Οι υπηρεσίες που παρέχονται από τις διασυνδεόμενες δομές είναι συμπληρωματικές, πλην των εργαστηρίων (που λειτουργούν και στις τρεις ) και των κλινικών Παθολογική, Χειρουργική και Καρδιολογική και Αναισθησιολογικού τμήματος, που λειτουργούν και στις 2 ΝΜ Πύργου και Αμαλιάδας.
Στόχος είναι με την πλήρη στελέχωση και εξοπλισμό του ΓΝ  (χρονικός ορίζοντας η τετραετία) , να επιτευχθεί η «υγειονομική επάρκεια» για τον πληθυσμό της ΠΕ Ηλείας, έτσι ώστε να  αποτρέπεται η εκροή προς νοσοκομεία της Πάτρας ή της Αθήνας (πλην των περιπτώσεων που απαιτείται ιδιαίτερα εξειδικευμένη προσπέλαση ή αντιμετώπιση ).
Ειδικότερα ως προς τον εξοπλισμό , η στόχευση είναι  για αξονικό τομογράφο και στις 2 ΝΜ καθώς και για μαγνητικό τομογράφο στον Πύργο.  Τακτικά εξωτερικά ιατρεία θα λειτουργούν και στις 3 δομές για όλες τις ειδικότητες, ανεξάρτητα με το πού είναι εγκατεστημένα τα αντίστοιχα τμήματα.  Στην ΝΜ Αμαλιάδας λειτουργεί το συντονιστικό κέντρο του δικτύου οικογενειακού προγραμματισμού και μαιευτικών υπηρεσιών που δικτυώνεται στις πρωτοβάθμιες δομές. 

Με δεδομένη την πλήρη στελέχωση, η εφημερία είναι καθημερινή και για τις 3 δομές.  

Παθολογικός Τομέας:  157 κλίνες (102 στον Πύργο και 55 στην Αμαλιάδα)
Χειρουργικός Τομέας:  100 κλίνες ( 70 στον Πύργο και 30 στην Αμαλιάδα
. Ψυχιατρικός τομέας  που περιλαμβάνει 10 (;) νοσηλευτικές κλίνες  (Πύργος) και δομές του προγράμματος «Ψυχαργώς».

δ. Εργαστηριακός Τομέας με τμήματα
Ακτινολογικό,
Βιοπαθολογικό (και στις 3 δομές) ,
Βιοχημικό,
Παθολογοανατομικό και
Κυτταρολογικό (και σε Πύργο και  σε Αμαλιάδα) .
Και στις 2 ΝΜ υπάρχει  νοσ. Υπηρεσία Αιμοδοσίας. 

Διατομεακά τμήματα: ΤΕΠ (Πύργος), Βραχεία νοσηλεία (και στις 3 δομές)

Πρωτοβάθμια περίθαλψη
 .
Στο νομό υπάρχουν μια (1) μονάδα ΠΕΔΥ στον Πύργο και  έξι  (6) Κέντρα Υγείας σε  Βάρδα, Γαστούνη,  Σιμόπουλο,  Αρχαία Ολυμπία, Ανδρίτσαινα και Ζαχάρω ,   με 40 διασυνδεόμενα Περιφερειακά  Ιατρεία.
Μέσω των όσων προτείνονται, διασφαλίζεται  η 24ωρη λειτουργία των  5 από τα 6  ΚΥ που είναι σημερα σε λειτουργία. Το μόνο ΚΥ που θα λειτουργεί από τις  7 το πρωί έως τις 3 το μεσημέρι (8ωρη λειτουργία) είναι το KY Ζαχάρως   στην λογική ότι απέχει μόλις 17 χιλιόμετρα από τα Κρέστενα.  Παράλληλα σε ΚΥ Αστικού Τύπου 14ωρης λειτουργίας μετατρέπεται η μονάδα ΠΕΔΥ  του Πύργου που  θα λειτουργεί από τις 7 το πρωί έως τις 9 το βράδυ. Το ιατρικό προσωπικό  εφημερεύει στη  Νοσηλευτική Μονάδα του Πύργου. Παράλληλα συστήνεται ένα Περιφερειακό Ιατρείο, στο λιμάνι Κατακόλου, η στέγαση του οποίου ρυθμίζεται μετά από συνεννόηση με το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο

Αντιδράσεις και τοποθετήσεις
Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της παρουσίασης του σχεδίου, προέκυψαν και οι πρώτες αντιδράσεις, ερωτήσεις αλλά και τοποθετήσεις σε έντονους μάλιστα τόνους. Οι πρώτες αντιδράσεις προήλθαν από την πλευρά της Αμαλιάδας και συγκεκριμένα από τον πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου κ. Τσαούση που ζήτησε να καταλάβει αν το Νοσοκομείο Αμαλιάδας είναι τελικά αυτόνομο η όχι κα τόνισε ότι οι γιατροί του Ν. Αμαλιάδας είναι λιγότεροι από το… Κ.Υ Γαστούνης και επισήμανε σχεδόν οργισμένα ότι «αυτό το σχέδιο που μας φέρατε είναι η πρόταση των νοσοκομειακών γιατρών του Πύργου» ! Ο πρώην δήμαρχος Αμαλιάδας κ. Γ. Ράλλης ρώτησε τον διοικητή της 6ης ΥΠΕ αν στα αλήθεια πιστεύει ότι η συγκεκριμένη πρόταση φέρνει άρση ή επιδείνωση των ανισοτήτων , αν οι 30 γιατροί του Ν. Αμαλιάδας θα κάνουν και πρωτοβάθμια περίθαλψη αφού τέτοια δεν αναφέρθηκε καθόλου για την Αμαλιάδα. Αντιδράσεις υπήρξαν και εκ μέρους της Ζαχάρως, αρχικά από την αντιδήμαρχο κ. Α. Γαλάνη που τόνισε ότι για την 6η ΥΠΕ δεν υπάρχουν καθόλου οι ανάγκες των κατοίκων της Ζαχάρως και ότι δεν πρόκειται να δεχθούν ούτε καν 8ωρη η 12ωρη λειτουργία του Κ.Υ, παρά μόνο 24ωρη όπως σε όλα τα άλλα Κ.Υ. Και ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του δήμου Ζαχάρως κ. Κ. Αλεξανδρόπουλος ζήτησε να μάθει ποια ήταν τα υγειονομικά κριτήρια που εξαίρεσαν την 24ωρη λειτουργία του Κ.Υ Ζαχάρως και ότι με το συγκεκριμένο πλάνο κατάντησαν την Ζαχάρως έρημο… Σαχάρα!
Στην τοποθέτησή του ο δήμαρχος Πύργου . Γ. Λιατσής ανέφερε ότι τα προβλήματα που προκύπτουν σήμερα με την Υγεία και τις αντιπαραθέσεις έρχονται από το παρελθόν θυμίζοντας την υπόθεση με « Μεσολλογάκι» που τραυμάτισε τις σχέσεις Πύργου Αμαλιάδας, ρίχνοντας το δίκιο στην Αμαλιάδα. Και όσον αφορά το τώρα με οδηγό τα λάθη του παρελθόντος,  θα πρέπει ότι είναι αν γίνει, να γίνει με ένα σωστό τρόπο και με υγειονομικά κριτήρια, ακόμα κι αν χρειαστεί το Νοσοκομείο του Πύργου να γίνει… ξενοδοχείο, αρκεί να γίνει με σωστό τρόπο προς όφελος των Ηλείων! «Πιστεύω πως ο Πύργος δεν θα αντιδράσει, σε οποιοδήποτε σχέδιο που θα είναι σωστά στημένο».
Παρέμβαση έκανε επίσης η επικεφαλής της αντιπολίτευσης του δήμου Κρεστένων κ. Α. Κουσκουρή ζητώντας διευκρινίσεις για το τι ακριβώς σημαίνει Αποκεντρωμένη Μονάδα Κρεστένων  που άλλοτε αναφέρεται ως Κ.Υ, ποιος θα είναι ο ρόλος του  και επίσης ότι θα πρέπει να ξεκαθαριστεί αν υπάρχει χρονοδιάγραμμα λειτουργίας του Νοσοκομείου.
Ακολούθησαν τοποθετήσεις εκπροσώπων κομμάτων, του δημάρχου Ήλιδας κ Χ. Χριστοδουλόπουλου, του πρώην δημάρχου Ζαχάρως Π. Χρονόπουλου και άλλων ομιλητών.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 23665

Trending Articles