Καθοριστική η συνεδρίαση, στις 13.00, της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής, μετά την αδυναμία των τεσσάρων υποψηφίων να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι -Ύστατη προσπάθεια να συμφωνήσουν σε νέα ημερομηνία εκλογών περί τα μέσα Δεκεμβρίου -"Ηχηρή σιωπή" από Καραμανλή και Σαμαρά
Ο «από μηχανής Θεός» που θα παρέμβει για να αποτρέψει την πλήρη διάλυση και να άρει το απόλυτο αδιέξοδο, αναζητείται στη Νέα Δημοκρατία μετά το φιάσκο στο οποίο οδηγήθηκε η εκλογική διαδικασία με την επ΄ αόριστον ματαίωση της ψηφοφορίας για την ανάδειξη νέου αρχηγού.
Οι αλληλοκατηγορίες που εκτοξεύονται, σε συνδυασμό με την αδυναμία των τεσσάρων διεκδικητών της ηγεσίας της αξιωματικής αντιπολίτευσης να μιλήσουν απευθείας και να καθίσουν γύρω από το ίδιο τραπέζι, ενισχύουν τα ήδη διαπιστωμένα κατά τη μαραθώνια προεκλογική περίοδο διαλυτικά φαινόμενα, φέρνοντας ακόμη πιο κοντά το φάσμα της διάσπασης της Κεντροδεξιάς παράταξης.
Η συνεδρίαση της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής (ΚΕΦΕ) που ορίστηκε για το μεσημέρι της Δευτέρας (στις 13.00), αποτελεί την τελευταία, ίσως, ευκαιρία για να επιχειρηθεί μια ύστατη προσπάθεια να συμφωνηθεί ένα νέο πλαίσιο που θα είναι σύμφωνο με το Καταστατικό της Νέας Δημοκρατίας, το οποίο δεν μπορεί να αλλάξει παρά μόνον με τη διεξαγωγή Συνεδρίου, που η προκήρυξή του προϋποθέτει νέα παράταση της εκκρεμότητας, αλλά και δεν θα δημιουργεί ζητήματα αμφισβήτησης της νομιμοποίησης του αρχηγού που θα εκλεγεί.
Οι οιωνοί και η… «δικαίωση» Μεϊμαράκη
Οι οιωνοί, ωστόσο, δεν είναι ιδιαιτέρως θετικοί, καθώς το πρώτο εικοσιτετράωρο μετά το «Βατερλό» της κάλπης που έκανε πολλούς στο εσωτερικό του κόμματος να μιλούν για «μαύρη σελίδα στην ιστορία της ΝΔ» παρήλθε χωρίς να καταφέρουν οι υποψήφιοι αρχηγοί ένα μίνιμουμ συνεννόησης για να προχωρήσει η διαδικασία της εκλογής.
Ενώ την ίδια ώρα οι πρωταγωνιστές του δράματος, ο γραμματέας του κόμματος και επικεφαλής της ΚΕΦΕ Ανδρέας Παπαμιμίκος, πρωτίστως, και, δευτερευόντως, ο μεταβατικός πρόεδρος Ευάγγελος Μεϊμαράκης, απέφυγαν τις δημόσιες εμφανίσεις και τις εξηγήσεις που όφειλαν να δώσουν για τα όσα έγιναν.
Πολλές συζητήσεις, στο μεταξύ, προκαλεί η αποστασιοποίηση από τις δραματικές εξελίξεις των δύο προηγούμενων αρχηγών της Νέας Δημοκρατίας και πρώην πρωθυπουργών Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά, που κάνει αρκετούς να μιλούν για «ηχηρή σιωπή» που δείχνει την έντονη ενόχλησή τους, η οποία εκφράστηκε και με το ότι δεν είχαν προαναγγείλει το πότε και που σκόπευαν να ψηφίσουν.
Ως αποτέλεσμα όλων αυτών, το τοπίο στη ΝΔ παραμένει «θολό» και οι εκκλήσεις για σύγκληση των κομματικών οργάνων, δηλαδή της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και της Πολιτικής Επιτροπής, ώστε να εξεταστεί η κατάσταση και να αναζητηθούν λύσεις, φαίνεται να πέφτουν, μέχρι στιγμής, στο κενό, καθώς οι υποψήφιοι αρχηγοί επιχειρούν να επωφεληθούν από τις εξελίξεις για να εξυπηρετήσουν τις επιδιώξεις του.
Ο μεταβατικός πρόεδρος κ. Μεϊμαράκη αποκρούει τις ευθύνες που του καταλογίστηκαν από τους ανθυποψηφίους Κυριάκο Μητσοτάκη και Απόστολο Τζιτζικώστα, οι οποίοι τον κάλεσαν να παραιτηθεί. Εκείνος, όμως, όχι μόνον δεν έχει πρόθεση να παραιτηθεί, αλλά, μέσω συνεργατών του, διαμηνύει ότι «αισθάνεται δικαιωμένος» τόσο για τις ενστάσεις που είχε εκφράσει για τη διαδικασία, όσο και για τις βολές που είχε εξαπολύσει κατά του κ. Παπαμιμίκου, τον οποίο είχε, μεταξύ άλλων, χαρακτηρίσει «ανίκανο».
Σύμπτωση των «4» στην τήρηση του Καταστατικού
Το επιτελείο Μεϊμαράκη υποστηρίζει ότι «το κόμμα έχει πρόεδρο και καταστατικό» και θεωρεί ότι με την επιλογή νέας αξιόπιστης εταιρίας πληροφορικής που θα αναλάβει να οργανώσει τη διεξαγωγή αδιάβλητης ψηφοφορίας μπορεί να οριστούν νέα ημερομηνίες για την εκλογή σε δύο με τρεις εβδομάδες, δηλαδή στις 6 ή στις 13 Δεκεμβρίου.
Αναφανδόν υπέρ της συνέχισης της διαδικασία εκλογής τάχθηκαν και οι άλλοι τρεις υποψήφιοι. «Κάθε άλλη σκέψη είναι επικίνδυνη», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Άδωνις Γεωργιάδης που συμφώνησε με τα αιτήματα συναδέλφων του βουλευτών για σύγκληση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.
«Η διαδικασία εκλογής προέδρου είναι σε εξέλιξη, θα ολοκληρωθεί σύμφωνα με το καταστατικό», δήλωσε από την πλευρά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος νωρίτερα είχε καλέσει τον κ. Μεϊμαράκη να δώσει τη σκυτάλη της προεδρίας στην πρώην υπουργό Μαριέττα Γιαννάκου, ορίζοντας την μεταβατική αρχηγό. Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε από τον νυν πρόεδρο να συγκαλέσει την Κοινοβουλευτική Ομάδα.
Η πρόταση, εξάλλου, που διατύπωσε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας για συνάντηση των τεσσάρων υποψηφίων ώστε «να δοθεί λύση στο τεράστιο ζήτημα που έχει δημιουργηθεί και να στείλουμε μήνυμα ενότητας της παράταξης», δεν βρήκε ανταπόκριση. Ο κ. Τζιτζικώστας χαρακτήρισε «αδιανόητα» τα όσα έγιναν, καθώς, όπως σημείωσε «απαξιώνουν την παράταξή μας, προσβάλουν τους αγωνιστές μας και δίνουν άλλοθι στο ΣΥΡΙΖΑ», ενώ άφησε αιχμές για τον κ. Μεϊμαράκη ότι δεν πίστευε στην ανοιχτή διαδικασία και ήθελε να την απαξιώσει.