Το Λαογραφικό Μουσείο Καλίδονας είναι δημιούργημα του Πολιτιστικού Συλλόγου και είναι ένα κόσμημα για την ευρύτερη περιοχή.
Δεν ανήκει σε μεμονωμένα άτομα και κοινωνικές ομάδες. Ανήκει στο κοινωνικό σύνολο γιατί μας ταξιδεύει σε χρόνια περασμένα, δημιουργώντας μας νοσταλγία. Ανήκει σε εκείνους που πέρασαν, που θα ‘ρθουν και θα περάσουν. Είναι κτήμα όλων.
Ο Σύλλογος συνετέλεσε ώστε να βοηθηθούν οι μελλοντικές γενιές, να βρίσκουν τις ρίζες τους, μέσα από τα πολύτιμα και αγαπημένα αντικείμενα που έχουν εκτεθεί καθώς και από το πλούσιο φωτογραφικό υλικό.
Η Καλίδονα είναι ημιορεινό χωριό της επαρχίας Ολυμπίας του Νομού Ηλείας.
Η γεωγραφική περιοχή του είναι πολύ μεγάλη, σε σχέση με τις περιοχές άλλων χωριών, αφού εκτείνεται από τα ορεινά του όρους Μίνθη (Βουνούκα) μέχρι την περιοχή Κακοβάτου, μόλις δύο χιλιόμετρα από τη θάλασσα του Κυπαρισσιακού κόλπου.
Η περίοπτη θέση της Καλίδονας απέναντι στη θάλασσα του Ιονίου πελάγους την κατατάσσει, μαζί με την Μεσσηνιακή Πύλο σαν τις καλύτερες περιοχές θέας σ’ όλη την Δυτική Πελοπόννησο. Οι Ενετοί την αποκαλούσαν «Belvedere», δηλαδή ωραία θέα. Το καλό κλίμα και οι φυσικές ομορφιές του χωριού εντυπωσιάζουν τους επισκέπτες. Οι κάτοικοι της είναι εργατικοί και φιλόξενοι. Σε πείσμα του συρμού των καιρών, που εγκαταλείπεται η ύπαιθρος, αυτοί συνεχίζουν να δουλεύουν τη γη των πατέρων τους. Εποχιακά επισκέπτονται και παραμένουν στο χωριό πολλοί από τις νεότερες γενιές, που κατάγονται από γονείς Καλιδοναίους η έχουν αγοράσει ακίνητο στο χωριό.
Το Λαογραφικό Μουσείο είναι ανοιχτό για όλα τα σχολεία που θα επιλέξουν να το επισκεφτούν και σας υπόσχεται ένα υπέροχο ταξίδι στον χρόνο και την ιστορία του τόπου μας!
↧
Ανοιχτό για επισκέψεις σχολείων το Λαογραφικό Μουσείο Καλίδονας
↧