Αναγνώρισε την καταστροφή και παρέπεμψε στον ΕΛΓΑ για τις αποζημιώσεις
Επιμέλεια – ρεπορτάζ: Γιάννης Σπυρούνης
Χωρίς ουσιαστικές δεσμεύσεις πέρασε από την καρδιά της πληγείσας από τη θεομηνία της 22ης Οκτωβρίου, περιοχής στη βόρεια Ηλεία και τη δυτική Αχαΐα, ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάρκος Μπόλαρης. Ο υπουργός, συνοδευόμενος από τον διοικητή του ΕΛΓΑ Θεοφάνη Κουρεμπέ και στελέχη της Περιφέρειας, πραγματοποίησαν μια σειρά επαφών στην Πάτρα, την Βουπρασία και την Κάτω Αχαγιά. Ο κ. Μπόλαρης αναγνώρισε την μεγάλη καταστροφή στον πρωτογενή τομέα, στις αγροτικές και κτηνοτροφικές καλλιέργειες της ευρύτερης περιοχής και δεσμεύτηκε να γίνει από την πλευρά της πολιτείας το καλύτερο δυνατό για την ανακούφιση των πληγέντων. Παρέπεμψε ωστόσο στον ΕΛΓΑ για τις αποζημιώσεις που θα έρθουν… το 2016. Οι καλλιεργητές και οι φορείς ωστόσο δεν άκουσαν κάτι ουσιαστικό. Ο Περιφερειάρχης Δυτ. Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας υπενθύμισε την υποχρέωση της Πολιτείας να σταθεί στο πλευρό των πληγέντων παραγωγών, να στηρίξει τον αγροτικό τομέα και να μην εφαρμοστούν μέτρα που θα πλήξουν ακόμη περισσότερο την παραγωγική τάξη.
Η σύσκεψη στην Πάτρα
Το πρωί της Δευτέρας έφτασε στα γραφεία της Περιφέρειας στην Πάτρα ο αναπληρωτής υπουργός και οι συνεργάτες του, όπου ενημερώθηκαν αναλυτικά από τον κ. Κατσιφάρα για τις ζημιές που προκλήθηκαν στην παραγωγή και τις υποδομές από τις άσχημες καιρικές συνθήκες πριν από λίγες ημέρες σε Ηλεία και Δυτική Αχαΐα, ενώ συνομίλησαν και γενικότερα για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο αγροτικός τομέας και για τις ενέργειες που έχει κάνει μέχρι στιγμής η Περιφέρεια για να ανακουφιστεί ο κλάδος.
«Οι ζημιές είναι εκτεταμένες, τα προβλήματα που προκλήθηκαν καθολικά και ιδίως στην αγροτική παραγωγή, στις υποδομές και στις αγροτικές εκμεταλλεύσεις. Πρέπει να κάνουμε το καλύτερο δυνατό για να στηρίξουμε τον αγρότη που παράγει ποιοτικά και εξωστρεφή προϊόντα για να μπορέσει να ξαναστήσει τις αγροτικές του παραγωγές. Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας είναι εδώ και στηρίζει τον αγροτικό τομέα με κάθε τρόπο» υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης κ. Κατσιφάρας. Από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός μίλησε για τη φορολόγηση των αγροτών και το νομοσχέδιο που θα έλθει προς ψήφιση, σημειώνοντας πως «μπορεί και πρέπει να υπάρχει μια δίκαιη φορολόγηση που να είναι προοδευτική και να λαμβάνει υπόψιν τους παράγοντες έντασης εργασίας και κεφαλαίου και τις πολυετείς καλλιέργειες. Έτσι θα έχουμε ένα δίκαιο νομοσχέδιο. Η δική μου πρόκληση και προτροπή είναι να λειτουργήσουμε με συνέργειες. Συμμετέχουμε, συνδημιουργούμε, συνδιαμορφώνουμε το νομοσχέδιο, στο οποίο παρεμβαίνουν οι αγρότες, οι σύλλογοι, οι ενώσεις, οι υπηρεσίες, η Περιφέρεια ώστε να είναι ένα δίκαιο νομοσχέδιο».
Και κατέληξε ο κ. Μπόλαρης: «Γιατί για να πάει μπροστά ο τόπος χρειαζόμαστε τη λογική του αγρότη που καταλαβαίνει πως επιχειρεί στον πρωτογενή τομέα, που είναι υπερήφανος για το προϊόν που παράγει, που έχει ποιότητα και εξωστρέφεια. Είναι υποχρέωσή μας να σταθούμε δίπλα στους παραγωγούς που πλήττονται. Μαζί μας σήμερα είναι ο Διοικητής του ΕΛΓΑ και στόχος μας είναι να είμαστε αποτελεσματικοί και χρήσιμοι για να μπορέσουν οι αγρότες να συνεχίσουν να παράγουν». Στη συνάντηση στα γραφεία της Περιφέρειας συμμετείχαν ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Αχαΐας Γρ. Αλεξόπουλος, οι Αντιπεριφερειάρχες Περιφερειακής Ανάπτυξης και Επιχειρηματικότητας Γιώργος Αγγελόπουλος και Οικονομικών Λάμπης Αριστειδόπουλος, οι βουλευτές Κώστας Σπαρτινός, Ανδρέας Ριζούλης, Νίκος Νικολόπουλος, η Εκτελεστική Γραμματέας της Περιφέρειας Διονυσία Μαράτου, ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ Θεοφάνης Κουρεμπές, καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες.
Η αυτοψία στη Βουπρασία
Περιοχές που επλήγησαν έντονα από την θεομηνία στη Βάρδα, στην Μανωλάδα και στα Κουγέικα Βουπρασίας επισκέφθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάρκος Μπόλαρης. Είχε την ευκαιρία να δει από κοντά χαρακτηριστικές περιπτώσεις καταστροφής και να συνομιλήσει με παραγωγούς που του μετέφεραν είτε τα αιτήματά τους, είτε πάλι τα παράπονά τους. Από την Ηλεία ο κ. Μπόλαρης, τόνισε ότι ο ΕΛΓΑ βρέθηκε στην πληγείσα περιοχή από την πρώτη στιγμή και έχει καταγραφεί η εικόνα της καταστροφής, για την οποία έχει ενημερωθεί και η ηγεσία του ΕΛΓΑ αλλά και το υπουργείο. «Είμαστε εδώ γιατί πιστεύουμε στην προτεραιότητα και στην δυναμική που έχει ο πρωτογενής τομέας. Πιστεύουμε πολύ στους ανθρώπους οι οποίοι παράγουν, που παλεύουν, στο χωράφι, στον ελαιώνα, στο θερμοκήπιο, στην κτηνοτροφική μονάδα, για να μας δώσουν ποιοτικό ελληνικό προϊόν. Αυτοί οι άνθρωποι πρέπει να στηριχθούν, για να κάνουμε τα βήματα που πρέπει, να πιστοποιήσουμε αυτό το προϊόν. Να το αναδείξουμε, να αναδείξουμε την πιστοποιημένη ποιότητα, να τον εξάγουμε. Να το βάλουμε δυναμικά και ανταγωνιστικά και στα ελληνικά ράφια και στο εξωτερικό. Η Ελλάδα δεν μπορεί να βγει από την κρίση εάν δεν παράγει, εάν δεν αυξήσει το κατά κεφαλήν εισόδημα. Αυτή η πρόκληση είναι πρώτα στον πρωτογενή τομέα παραγωγής. Η ανάπτυξη δεν είναι ευχή, δεν είναι σύνθημα, είναι καθημερινή πρακτική. Για μεν τον παραγωγό η δουλειά στο χωράφι, για τον μεταποιητή, η παραγωγή και δουλειά στην μονάδα το τυροκομείο, στο οινοποιείο, στο ελαιουργείο. Για εμάς στο υπουργείο οι πολιτικές για να στηρίξουμε τους παραγωγούς, για να αναδείξουμε την ποιότητα, για να εξάγουμε τα ελληνικά προϊόντα, για να δημιουργήσουμε κέρδος, για τον τόπο. Το οποίο θα φτάσει στην οικογένεια, στο χωριό, στην πόλη, στον τόπο. Είμαι βέβαιος ότι το μήνυμα από εδώ είναι, ότι οι εκτιμητές του ΕΛΓΑ, αντικειμενική και σωστή καταγραφή θα κάνουν και οι αποζημιώσεις θα είναι τέτοιες ώστε θα αναπληρωθούν οι ζημίες. Υπήρξαν καθυστερήσεις το ξέρετε καλά, ξέρετε ότι υπήρξαν δημοσιονομικές δυσχέρειες» δήλωσε χαρακτηριστικά. Σχολιάζοντας την εικόνα που αποκόμισε από την επίσκεψη στην περιοχή είπε χαρακτηριστικά «η εικόνα είναι συγκλονιστική. Είναι απόλυτα σαφές πως οι εικόνες που είδαμε είναι καταστροφή θερμοκηπίων, με ολική καταστροφή που δεν πρόκειται να χρησιμοποιηθούν ξανά φέτος.
Στο χωράφι είδαμε την ζημιά που έχει υποστεί η πατάτα και έχει χαθεί μία χρονιά. Είναι απολύτως σαφές ότι αυτή η παραγωγή πρέπει να αποζημιωθεί.
Το 2016 οι αποζημιώσεις από τη θεομηνία
Ξεκάθαρος ήταν ο διοικητής του ΕΛΓΑ για το χρονοδιάγραμμα των αποζημιώσεων σχετικά με τη θεομηνία που έπληξε την Βουπρασία πριν μερικές εβδομάδες. Άλλωστε και οι αγρότες γνωρίζουν τους ρυθμούς του ΕΛΓΑ και δεν θα περίμεναν έτσι κάτι καλύτερο σε ότι αφορά τους χρόνους καταβολής. Ο Θεοφάνης Φάνης Κουρεμπές, μίλησε για την άμεση κινητοποίηση του ΕΛΓΑ από την Πάτρα και την καταγραφή που συνεχίζεται και που ως πόρισμα θα ολοκληρωθεί η διαδικασία στα τέλη του έτους. Απαντώντας στο ερώτημα των αποζημιώσεων τόνισε πως μετά την αναθεώρηση του προϋπολογισμού του ΕΛΓΑ έως τα τέλη του 2015 θα καταβληθούν οι αποζημιώσεις που αφορούν ζημιές του 2014, ίσως και του πρώτου τριμήνου του 2015, ενώ για την πρόσφατη καταστροφή οι αγρότες θα δουν το χρώμα του χρήματος το 2016, δεδομένων και των συνθηκών στη χώρα. Ο κ. Κουρεμπές ανέφερε πως ο ΕΛΓΑ αντιμετώπισε μέσα στην κρίση αρκετά προβλήματα με τις καθυστερήσεις έκδοσης πορισμάτων, ενώ τόνισε πως στόχος του οργανισμού είναι να τεθούν οι βάσεις, προκειμένου να δημιουργηθεί μία δημόσια ασφάλιση της τοπικής παραγωγής, που θα είναι αδιάβλητη, διαφανής και γρήγορη ως προς τις εκτιμήσεις και ανάλογα με την οικονομία της χώρας εξίσου γρήγορη και στις αποζημιώσεις. «Η αγροτική παραγωγή είναι από τους λίγους πυλώνες ανάπτυξης της χώρας και ο αγρότης θα πρέπει να μένει και αν συνεχίσει να καλλιεργεί. Οι ζημιές εδώ σε πολλές περιπτώσεις είναι μεγάλες. Οι αγρότες που οφείλουν εισφορές, είναι ένα ζήτημα γνωστό και θα κοιτάξουμε μέσα στο πλαίσιο του κανονισμού να διευκολύνουμε όλο τον κόσμο. Δεν είναι μεγάλος ο αριθμός, είναι περίπου 56 άνθρωποι εδώ στην περιοχή και θα το δούμε κατά περίπτωση, ενώ μέχρι και την Πέμπτη η υπηρεσία θα έχει δώσει απαντήσεις» είπε μεταξύ άλλων.
Τι είπαν Κατσιφάρας, Γεωργιόπουλος, Μοράντ
Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας στην τοποθέτησή του ανέφερε, πως σκοπός της επίσκεψης του υπουργού είναι να αποκτήσει η ηγεσία μια σαφή εικόνα της καταστροφής. Το είδαν οι πάντες ότι οι ζημιές είναι εκτεταμένες, καθολικές και η κακοκαιρία και τα ακραία καιρικά φαινόμενα χτύπησαν το ποιο παραγωγικό κομμάτι της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος. Την περιοχή της δυτικής Αχαΐας και της βόρειας Ηλείας. Είναι μία περιοχή με εξωστρεφή παραγωγή, δυναμικά προϊόντα, που πηγαίνουν σε όλες τις αγορές του εξωτερικού και στις ελληνικές . Αυτό που ζητούμε είναι η γρήγορη αποκατάσταση, οι πληρωμές και αποζημιώσεις των παραγωγών, γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι όπως η Χώρα είναι σε δύσκολη οικονομική συγκυρία και δεν τα βγάζει πέρα, στην ίδια οικονομική κατάσταση βρίσκεται και ο αγρότης που παράγει. Και αυτός θέλει να ανασυγκροτήσει πάλι την αγροτική του εκμετάλλευση. Και σε περιόδους δύσκολες αν δεν υπάρχει το κράτος αρωγός, δίπλα του, με αντικειμενικό και δίκαιο τρόπο να ανασυγκροτηθεί η αγροτική παραγωγή» τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Κατσιφάρας, που συμπλήρωσε πως θα υπάρξουν χρονοδιαγράμματα για τις αποζημιώσεις. Υπενθύμισε πως η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας βρέθηκε από την πρώτη στιγμή δίπλα στους πληγέντες.
Ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Γιώργος Γεωργιόπουλος αναφερόμενος στο θέμα της οριοθέτησης της πληγείσας περιοχής τόνισε ότι έχει ολοκληρωθεί το έργο της καταγραφής των ζημιών, σε επιχειρήσεις, καταστήματα, εμπορεύματα και εξοπλισμούς. Το ΤΑΣ καταγράφει ζημιές σε κτίρια, γιατί χωρίς αυτή την καταγραφή δεν μπορεί να οριοθετηθεί η περιοχή ως θεομηνιόπληκτη. «Αυτό είναι η προϋπόθεση για να τρέξουν όλα τα υπόλοιπα. Έχουμε αιτήματα να υποβάλουμε και στο νομικό πλαίσιο που πρέπει να αλλάξει σε κάποια σημεία. Το 80% των παραγωγών της Ηλείας δεν είναι ασφαλισμένοι. Εάν δεν αλλάξει το πλαίσιο δεν θα μπορέσουν να καλυφθούν οι παραγωγοί. Είναι αίτημα μας που θα το διεκδικήσουμε μαζί με τους αγρότες ελπίζοντας ότι η κυβέρνηση θα μας εισακούσει και θα κάνει ότι καλύτερο για να βελτιωθεί η κατάσταση των αγροτών» ανέφερε ο κ. Γεωργιόπουλος.
Τέλος ο δήμαρχος Ανδραβίδας – Κυλλήνης Ναμπίλ Μοράντ, μίλησε για την περιοδεία. «Είδε ο υπουργός και ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ τις καταστροφές που έχουν υποστεί τόσο στην Βουπρασία, όσο και σε όλο τον δήμο Ανδραβίδας Κυλλήνης. Είδαμε θερμοκήπια, υπαίθρια παραγωγή, όπως πατάτες και φράουλες, ή ακόμα μελισσοκόμους. Πιστεύω ότι μία εικόνα είναι 1000 λέξεις. Ο κ. υπουργός τα είδε από κοντά και νομίζω ότι θα είναι δίπλα μας. Εμείς στον δήμο έχουμε την ευλογία με ένα κάμπο που παράγει πολλά αγροτικά προϊόντα και εάν η Πολιτεία δεν είναι δίπλα στους αγρότες μας, είναι πολύ δύσκολο να πάρει μπρος αυτή η μηχανή.
Οι ζημιές με αριθμούς στη σύσκεψη της Κ. Αχαγιάς
Στην ευρεία σύσκεψη που ακολούθησε στην Κάτω Αχαΐα ο κ. Μπόλαρης ενημερώθηκε αναλυτικά για τις ζημιές που σημειώθηκαν στην περιοχή, με τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ να σημειώνει πως ήδη γίνεται η καταγραφή από την πρώτη στιγμή από κλιμάκια και άμεσα θα προχωρήσει η αποζημίωση των πληγέντων, ενώ ο Απ. Κατσιφάρας τόνισε πως η Περιφέρεια βρίσκεται σε άμεση συνεργασία με το Υπουργείο και τον ΕΛΓΑ για να ανακουφιστούν όσο το δυνατόν γρηγορότερα οι συμπολίτες μας. Χαρακτηριστική ήταν η αποτίμηση των ζημιών από τον αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης Παναγιώτη Μπράμο που τόνισε πως αντί να παρουσιάζουν στον κ. Μπόλαρη τις καλλιέργειες και τα προϊόντα της περιοχής και να συζητηθούν αναπτυξιακές δράσεις για την βελτίωση της παραγωγής, γίνεται απολογισμός της θεομηνίας που έπληξε την περιοχή. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των υπηρεσιών σε συνδυασμό με τον ΕΛΓΑ οι προκληθείσες ζημιές εκτιμήθηκαν ως εξής: Στην Ηλεία καταστράφηκαν το 69% της φθινοπωρινής πατάτας (5500 από 8000 στρέμματα), το 47% από τα υπαίθρια κηπευτικά (700 από 1500 στρέμματα) και το 12,5% από τα θερμοκήπια φράουλας (1000 από 8000 στρέμματα). Στην Αχαΐα καταστράφηκαν το 70% της φθινοπωρινής πατάτας (3500 από 5000 στρέμματα), το 42% από τα υπαίθρια κηπευτικά (500 από 1200 στρέμματα) και το 12,5% από τα θερμοκήπια φράουλας (500 από 4000 στρέμματα). Όπως είπε μεταξύ άλλων ο κ. Μπράμος το ζήτημα που τίθεται είναι η άμεση αποκατάσταση των ζημιών και της οικονομικής βλάβης που υπέστησαν οι παραγωγοί.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν, εκτός του κ. Μπόλαρη και του Περιφερειάρχη κ. Κατσιφάρα, οι Αντιπεριφερειάρχες Π.Ε. Αχαΐας Γρηγόρης Αλεξόπουλος, Π.Ε. Ηλείας Γιώργος Γεωργιόπουλος, Αγροτικής Ανάπτυξης Παναγιώτης Μπράμος, Οικονομικών Λάμπης Αριστειδόπουλος, οι βουλευτές Κώστας Σπαρτινός, Ανδρέας Ριζούλης, Νίκος Νικολόπουλος, Ανδρέας Κατσανιώτης, οι Δήμαρχοι Δυτικής Αχαΐας Χρήστος Νικολάου και Ανδραβίδας – Κυλλήνης Ναμπίλ Ιωσήφ Μοράντ, ο πρόεδρος της Επιτροπής Αγροτικής Ανάπτυξης της Περιφέρειας Διονύσιος Μαυρόγιανννης, Περιφερειακοί Σύμβουλοι, εκπρόσωποι Αγροτικών Ενώσεων, ομάδων παραγωγών, υπηρεσιακοί παράγοντες και στελέχη της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.