Quantcast
Channel: ilialive Ροή - Ηλεία Live! - Ηλεία Live!
Viewing all articles
Browse latest Browse all 23665

Πως επιδρά η μουσική και η τηλεόραση στους χώρους αναμονής των Νοσοκομείων

$
0
0
Πως

Παρουσιάστηκε σε Πανελλήνιο Συνέδριο Γενικής Ιατρικής το πιλοτικό πρόγραμμα που εφαρμόστηκε στη Ν.Μ. Κρεστένων

Πως επιδρά η μουσική και η τηλεόραση στους χώρους αναμονής των Νοσοκομείων; Όπως αποδείχτηκε σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε πριν τρία χρόνια στη  Νοσηλευτική Μονάδα Κρεστένων, στο πλαίσιο πιλοτικού προγράμματος που εφαρμόστηκε και παρουσιάστηκε στο 27ο Πανελλήνιο Συνέδριο Γενικής Ιατρικής, η επίδραση της μουσικής και της τηλεόρασης στους χώρους αναμονής, έχει θετικά αποτελέσματα καθώς μειώνει την ανησυχία των συνοδών- ασθενών και το αίσθημα ανίας ενώ βελτιώνει και την ψυχολογία των εργαζομένων, ασθενών και συνοδών.
Το πιλοτικό αυτό πρόγραμμα με τον τίτλο: «ΧΡΗΣΗ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ ΣΕ ΧΩΡΟΥΣ ΑΝΑΜΟΝΗΣ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ: ΤΟ ΠΙΛΟΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ ΝΟΤΙΟΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ», εφαρμόστηκε από τον τότε αναπληρωτή Διοικητή της Ν.Μ Κρεστένων κ. Διονύση Στασινόπουλο και τη συμμετοχή του Γενικών Ιατρών από τα Κέντρα Υγείας της περιοχής και όμορφων νομών.

Σκοπός της μελέτης ήταν να αξιολογηθεί η επίδραση πιλοτικού σχετικού προγράμματος που εφάρμοσε η Ν.Μ. Κρεστένων στα τέλη του 2013. Το Νοσοκομείο διέθετε εσωτερική μεγαφωνική εγκατάσταση με 5 μεγάφωνα,  η  οποία  συνδέθηκε  με  κεντρικό  υπολογιστή  που  αναπαρήγαγε  διάφορα μουσικά κομμάτια (Classical, Minimal, Ambient, New Age, Relaxing, Cinematic). Επίσης, χρησιμοποιήθηκαν 3 τηλεοράσεις στις αίθουσες αναμονής. Πλειοψηφικά, οι ερωτηθέντες ήταν ηλικίας 55-65 ετών (48,65%), απόφοιτοι δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (43,24%), άνεργοι/συνταξιούχοι (56,76%), ενώ το 45,95% ήταν ασθενείς και το 43,24% συνοδοί.
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ: Αποτυπώνονται μέσα από επεξεργασία απαντήσεων σχετικών ερωτηματολογίων: Πλειοψηφικά οι ερωτηθέντες   θεωρούν ότι η καθιέρωση τόσο της μουσικής (83,33%) όσο και της τηλεόρασης (77,14%) είναι σωστή ενέργεια, ενώ διαφωνούν απόλυτα στο ότι η μουσική και η τηλεόραση είναι ενοχλητικές  για τους εργαζομένους (47,06% και 51,52%) και τους εξωτερικούς ασθενείς (56,25% και 56,25% αντίστοιχα). Το
61,76%  για  τη  μουσική  και  το  64,71%  για  την  τηλεόραση  συμφωνούν  απόλυτα  ότι
βελτιώθηκε η διάθεση του προσωπικού, ενώ τέλος, μουσική και τηλεόραση μείωσαν το αίσθημα ανίας και ανυπομονησίας τόσο των ασθενών (60,61% και 66,67%) όσο και των συνοδών τους (54,55% και 58,06% αντίστοιχα).
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ:  Η χρήση μουσικής και τηλεόρασης στο χώρο αναμονής του Νοσοκομείου:
1)   δεν ήταν ενοχλητική για εργαζομένους, ασθενείς και συνοδούς.
2)   ειδικά η κλασσική μουσική μείωσε το άγχος των εργαζομένων
3)   μείωσε την ανησυχία των συνοδών των ασθενών
4)   μείωσε το αίσθημα ανίας/ανυπομονησίας κατά την αναμονή για συνταγογράφηση
5)   λιγόστεψε τις  περιπτώσεις επιθετικών/βίαιων συμπεριφορών ασθενών ή συνοδών
6)   βελτίωσε τη διάθεση εργαζομένων, ασθενών και συνοδών.
7)   μείωσε   τα   συμπτώματα   αγωνίας, ανησυχίας, ταραχής, νευρικότητας, άγχους   και φόβου των ασθενών
8)   ευνόησε την   θετικότερη συμπεριφορά/ψυχολογία κατά τη διάρκεια της κλινικής εξέτασης.
Ο γενικός ιατρός στα πλαίσια της σφαιρικής Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ)
αξίζει να εφαρμόσει ωφέλιμα προγράμματα για όλους.
Κική Κολοβέρου
kkoloverou@yahoo.gr


Viewing all articles
Browse latest Browse all 23665

Trending Articles