Quantcast
Channel: ilialive Ροή - Ηλεία Live! - Ηλεία Live!
Viewing all articles
Browse latest Browse all 23665

Πόσο αντέχουν τα κρατικά ταμεία για πληρωμές - Δείτε τους αριθμούς

$
0
0
Πόσο

Στο ίδιο έργο θεατές. Αποτυχία ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων εντός των χρονοδιαγραμμάτων, «πάγωμα» πληρωμών του δημοσίου με αποτέλεσμα να στεγνώνει η αγορά και μια κυβέρνηση να «στραγγίζει» τους τραπεζικούς λογαριασμούς και των τελευταίων φορέων της Γενικής Κυβέρνησης – ακόμη και του ΕΟΠΥΥ ο οποίος χρωστάει σε όποιον μιλάει ελληνικά και όχι μόνο- για να κερδίσει μερικές εβδομάδες χρόνου και να μη βρεθεί στη δυσάρεστη θέση είτε του default (μη έγκαιρη πληρωμή δανειακών υποχρεώσεων στο εξωτερικό) είτε της μη έγκαιρης καταβολής μισθών και συντάξεων.

Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, εδώ και εβδομάδες είχε προειδοποιήσει ότι αν μπούμε στον Μάιο χωρίς συμφωνία... χαθήκαμε. Προφανώς είχε κατά νου όχι μόνο τις δανειακές υποχρεώσεις της χώρας αλλά και τη ραγδαία επιδείνωση του κλίματος η οποία έχει ήδη αρχίσει να γίνεται ορατή ειδικά μετά τις χθεσινές εξελίξεις.

Τα χρονοδιαγράμματα είναι ακριβώς ίδια με τα περυσινά. Με πολλές δυσκολίες, η χώρα μπορεί να λειτουργήσει για τις επόμενες 70 ημέρες. Μέσα στο πρώτο 10ήμερο του Ιουλίου, τελειώνει ο χρόνος για την αποπληρωμή δύο ελληνικών ομολόγων που έχει στην κατοχή της η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Αυτό, πρακτικά είναι και το σημείο «μηδέν» καθώς χωρίς δόση από τον ESM ποσό της τάξεως των 2,5 δις. ευρώ (σ.σ πόσο μάλλον όταν τον ίδιο μήνα σκάει και μια δόση του ΔΝΤ) δεν μπορούν να συγκεντρωθούν.

Υποτίθεται ότι η κυβέρνηση, έχοντας κατά νου το περυσινό πάθημα, θα είχε κινηθεί φέτος έγκαιρα σε διάφορα μέτωπα για να αντλήσει ρευστότητα. Από τις αρχές του χρόνου, είχε προγραμματιστεί οι φετινές φορολογικές δηλώσεις να υποβληθούν στο σύνολό τους μέχρι το τέλος Απριλίου και η αποπληρωμή να ξεκινήσει από τον Μάιο.

Αυτό θα επέτρεπε στην ελληνική πλευρά, μέχρι τον Ιούλιο, να έχει συγκεντρώσει τουλάχιστον 1-1,5 δις. ευρώ από φυσικά και νομικά πρόσωπα και να αισθάνεται πιο... άνετα. Οι δηλώσεις κόλλησαν –επί εβδομάδες ο αρμόδιος υπουργός για τα έσοδα διαπραγματευόταν για τις.... δόσεις- και τελικώς τα πρώτα ευρώ από τον φόρο εισοδήματος θα μπουν στο ταμείο του κράτους στο τέλος Ιουλίου όταν όλα θα έχουν τελειώσει.

Αντίστοιχη κατάσταση και με τον ΕΝΦΙΑ. Ακόμη αναζητείται ο τρόπος αναπλήρωσης των εσόδων που θα χαθούν από τη μείωση των αντικειμενικών αξιών κάτι που σημαίνει ότι η εκκαθάριση του φόρου πηγαίνει και αυτή για το β’ εξάμηνο.

Τι έμεινε ως λύση; Το ξεσκόνισμα των τραπεζικών καταθέσεων των φορέων της γενικής κυβέρνησης ακόμη και για μερικές δεκάδες ή εκατοντάδες εκατομμύρια τα οποία όμως βοηθούν μόνο στο να ξεπεραστεί ο σκόπελος του Μαΐου και του Ιουνίου (και αυτό με μεγάλη δυσκολία).

Μετά τα υπόλοιπα στους τραπεζικούς λογαριασμούς των νοσοκομείων, του ΟΑΕΔ και του ΕΟΠΥΥ σειρά πήρε η ελληνική Βουλή η οποία, όπως έκανε γνωστό ο πρόεδρός της Νίκος Βούτσης, μετέφερε στον κοινό λογαριασμό το ποσό των 67 εκατομμυρίων ευρώ. Τις επόμενες ημέρες, αναμένεται να δοθεί συνέχεια και με άλλους φορείς

Οι υποχρεώσεις στο εσωτερικό μέτωπο, καλύπτονται κατά κύριο λόγο με το «πάγωμα» όλων των δαπανών που δεν έχουν να κάνουν με βασικές λειτουργίες του κράτους ή υποχρεώσεις για μισθούς και συντάξεις (ήδη στο τρίμηνο οι δαπάνες είναι κατά 1,5 δις. λιγότερες σε σχέση με τον προγραμματισμό).

Ευτυχώς για την ελληνική πλευρά, από τις 13 Απριλίου που εξοφλήθηκε μια μεγάλη δόση ύψους 448 εκατ. ευρώ προς το ΔΝΤ μέχρι και τις αρχές Ιουνίου, δεν υπάρχει άλλη σοβαρή υποχρέωση. Ακόμη και ο Ιούνιος έχει μια δόση –και πάλι προς το ΔΝΤ- της τάξεως των 298,67 εκατ. ευρώ.

Το υπουργείο Οικονομικών γνωρίζει ότι δυνατότητα αποπληρωμής των υποχρεώσεων του Ιουλίου χωρίς συμφωνία με τους θεσμούς δεν υπάρχει. Πέραν της δόσης του ΔΝΤ ύψους 448 εκατ. ευρώ υπάρχουν και δύο ομόλογα που έχει στην κατοχή της η ΕΚΤ ύψους 2,267 δισ. ευρώ.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 23665

Trending Articles