Στις 15 Απριλίου πραγματοποιήθηκε με επιτυχία εκδήλωση για την επίδειξη της πιλοτικής μονάδας κομποστοποίησης, στο πλαίσιο υλοποίησης του πιλοτικού έργου LIFE10ENV/GR/596 με τίτλο «Το σύστημα διαχείρισης Condense: παραγωγή νέων λιπασμάτων από κτηνοτροφικά απόβλητα και υγρά απόβλητα ελαιουργείων», το οποίο υλοποιεί η Αναπτυξιακή Εταιρεία της Περιφέρειας ∆υτικής Ελλάδας στο Βασιλάκι της Αρχαίας Ολυμπίας.
Στην εκδήλωση συμμετείχαν, ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Παναγιώτης Μπράμος, ο Πρόεδρος της Αναπτυξιακής Εταιρείας Περιφέρειας ∆υτικής Ελλάδας κ. Τρύφωνας Φωτόπουλος, ο βοηθός Περιφερειάρχη κ. ∆ημήτριος Κωσταριάς, ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Παναγιώτης Πλατανιάς, ο Πρόεδρος του ∆ημοτικού Συμβουλίου Αρχαίας Ολυμπίας κ. Πανάγος Παντελάκος, ο Πρόεδρος Πανελλήνιας Ένωσης Νέων Αγροτών κ. Θεόδωρος Βασιλόπουλος, Πρόεδροι Τοπικών Κοινοτήτων της Περιοχής εκπρόσωποι Συλλόγων ελαιοτριβείων Ηλείας, Κτηνοτρόφοι, Παραγωγοί - μέλη αγροτικών συνεταιρισμών, στελέχη της Αναπτυξιακής Εταιρείας καθώς και στελέχη του ΤΕΙ Κρήτης.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης έγινε ενημέρωση του κοινού για το έργο και για την παραγωγική διαδικασία του τελικού προϊόντος, ενώ παράλληλα πραγματοποιήθηκε και επίδειξη λειτουργίας των διαδικασιών της κομποστοποίησης (με αναστροφέα σε σειράδιο) και της ηλιακής ξήρανσης (με πλήρως αυτοματοποιημένο μηχάνημα ηλιακής ξήρανσης).
Οι συμμετέχοντες εταίροι του έργου είναι η Αναπτυξιακή Εταιρεία Περιφέρειας ∆υτικής Ελλάδας, η Περιφέρεια ∆υτικής Ελλάδας, το ΤΕΙ Κρήτης, το Πολυτεχνείο Κρήτης και το Πανεπιστήμιο του Leeds της Αγγλίας.
Αντικείμενο του έργου CONDENSE αποτελεί η ανάπτυξη και αξιολόγηση - περιβαλλοντικά και οικονομικά – μίας διαδικασίας που θα επιτρέπει την ταυτόχρονη μετατροπή των αποβλήτων κτηνοτροφικών μονάδων και υγρών αποβλήτων των ελαιοτριβείων σε οργανικά λιπάσματα, τα οποία θα μπορούν να αξιοποιηθούν στη γεωργία, συμβάλλοντας στη μείωση της χρήσης των χημικών λιπασμάτων. Η κομποστοποίηση και η ηλιακή ξήρανση είναι οι τεχνολογίες που αξιοποιούνται για το σκοπό αυτό. Αξίζει να σημειωθεί ότι και οι δυο είναι τεχνολογίες χαμηλού λειτουργικού κόστους και κόστους επένδυσης. Όσον αφορά μάλιστα στη δεύτερη, αξιοποιεί την πλέον διαθέσιμη πηγή ενέργειας στην Ελλάδα – και στη Μεσογειακή λεκάνη, γενικότερα – αυτής του ήλιου.
Απώτερος στόχος του έργου είναι ο εντοπισμός μίας ενεργειακά βιώσιμης διαδικασίας «συμπύκνωσης» θρεπτικών στοιχείων όπως είναι το άζωτο, ο φωσφόρος και το κάλιο, ώστε το παραγόμενο προϊόν αυτής να μπορεί να αποτελέσει ένα εξαιρετικής ποιότητας λίπασμα. Αξιολόγηση του τελικού προϊόντος θα πραγματοποιείται με αγρονομικό έλεγχο σε διαφορετικές καλλιέργειες.
↧
Επίδειξη λειτουργίας πιλοτικής μονάδας κομποστοποίησης στο Βασιλάκι
↧