Με επιτυχία ολοκληρώθηκε, την Κυριακή, το 2ο πανελλήνιο Φεστιβάλ Ελαιολάδου και Ελιάς της Καλαμάτας. Στόχος των διοργανωτών είναι μέσα από τα συμπεράσματα του συνεδρίου και της έκθεσης, να μπει ένα λιθαράκι για την δημιουργία “εθνικής στρατηγικής” για την πραγματική ανάδειξη και αξιοποίηση του ελληνικού ελαιολάδου και της ελιάς και παράλληλα την στήριξη των παραγωγών και της ελληνικής οικονομίας.
Η έναρξή του πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 15 Απριλίου από τον πρόεδρο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Καλαμάτας, Μιχάλη Αντωνόπουλο. Ο κ. Αντωνόπουλος τόνισε, κατά το σύντομο χαιρετισμό του, ότι η Μεσσηνία ζει και αναπνέει για το ελαιόλαδο και την ελιά. Επισήμανε δε, ότι στόχος του Φεστιβάλ είναι η ανάδειξη του εθνικού προϊόντος τόσο για ξεχωριστά χαρακτηριστικά του όσο και για τις ευεργετικές ιδιότητες των προϊόντων ελαιολάδου στην προστασία της υγείας.
Το 2ο Φεστιβάλ τίμησε με την παρουσία του ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης Χαράλαμπος Κασίμης. Από την πλευρά του ο κύριος Χαράλαμπος Κασίμης κηρύσσοντας την έναρξη του Φεστιβάλ, εξέφρασε την χαρά του που δίνει το παρών στο 2ο Φεστιβάλ Ελαιολάδου και Ελιάς που έρχεται ως επιστέγασμα της επιτυχίας που σημείωσε η πρώτη διοργάνωση. Στη συνέχεια παρουσίασε τους βασικούς στρατηγικούς στόχους του νέου προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης του ΕΣΠΑ.
Ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Πέτρος Τατούλης, τόνισε ότι η ελαιοκομιδή αποτελεί εδώ και εκατοντάδες χρόνια, μια “γιορτή” για τους κατοίκους της Πελοποννήσου και παράλληλα αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της παράδοσης μας. Αναφέρθηκε επίσης στην αξία των προϊόντων του ελαιολάδου στην διατροφική αλυσίδα και ευχήθηκε να αλλάξει σύντομα και η πορεία της αλυσίδας της αγορά με τη μεγαλύτερη ανάδειξη αυτών των προϊόντων. Τέλος, επισήμανε ότι είναι καθήκον όλων μας να αναδείξουμε το κορυφαίο προϊόν μας μέσα από τις σύγχρονες μορφές τεχνογνωσίας που διαθέτουμε.
Ο αντιδήμαρχος Καλαμάτας, Θανάσης Βασιλόπουλος, μετέφερε το χαιρετισμό του δημάρχου, Παναγιώτη Νίκα, ο οποίος απουσίαζε, τονίζοντας τη σημασία που έχει για την περιοχή μας το Φεστιβάλ.
Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου, Δημήτρης Μανιάτης, επισήμανε ότι το μεγάλο βάρος πρέπει να δοθεί στην προώθηση των εξαγωγών του τυποποιημένου ελαιολάδου, τονίζοντας ότι αυτή είναι η μοναδική διέξοδος για την υποστήριξη των επιχειρήσεων που ασχολούνται στον ελαιοκομικό τομέα.
Ο Παναγιώτης Κάτσαρης, εκπρόσωπος του Ελληνικού Οργανισμού του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης «Δήμητρα», ενημέρωσε το κοινό για την πρόταση του ΕΛΓΟ “Δήμητρα” προς την Περιφέρεια προκειμένου να χρηματοδοτηθεί από το νέο ΕΣΠΑ η πιστοποίηση των οργανοληπτικών χαρακτηριστικών και των ιδιοτήτων των ποικιλιών ελιάς στην Πελοπόννησο.
Ο πρόεδρος του παραρτήματος Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδας του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου, Σωτήρης Λαμπρόπουλος, υπογράμμισε ότι το ελαιόλαδο και η ελιά είναι από τα λίγα πράγματα που εξακολουθούν να μας κάνουν υπερήφανους ως Έλληνες, ενώ ανέφερε την Καλαμάτα ως την “πατρίδα” της ελιάς. Στη συνέχεια επισήμανε και αυτός με τη σειρά του την άμεση ανάγκη δημιουργίας ενός εθνικού σχεδιασμού και στρατηγικής από το ελληνικό κράτος για την ανάδειξη των προϊόντων ελαιολάδου και ελιάς.
Χαιρετισμούς, κατά τη διάρκεια της έναρξης, απηύθυναν επίσης ο αντιδήμαρχος Αγρινίου Γιώργος Μελιάδης, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του Περιφερειακού Συμβουλίου Νίκος Πατσαρίνος, ο περιφερειακός σύμβουλος Παναγιώτης Αλευράς καθώς και οι πρώην βουλευτές Θανάσης Πετράκος και Δημήτρης Σαμπαζιώτης, ενώ μήνυμα έστειλε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώτα Κοζομπόλη.
Το Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ελαιολάδου ανανεώνει το ραντεβού του για την επόμενη χρονιά, έχοντας ως στόχο να αναπτυχθεί, να εξελιχθεί και να καθιερωθεί ως θεσμός σε πανελλαδικό επίπεδο, όπως και επίσης και να συμβάλλει στην προβολή αυτού του εθνικού προϊόντος , όσο και να προωθήσει την δημιουργία και ανάπτυξη συνεργασιών, φέρνοντας σε επαφή όλους τους εμπλεκόμενους στον ελαιοκομικό τομέα, στην πόλη το όνομα της οποίας έχει άμεσα συνδεθεί με το ελαιόλαδο, την Καλαμάτα.
Διαγωνισμός Ελαιολάδου
Στο πλαίσιο του 2ου Πανελλήνιου φεστιβάλ ελαιολάδου και ελιάς Καλαμάτας πραγματοποιήθηκε διαγωνισμός ποιότητας έξτρα παρθένου ελαιολάδου. Το διαγωνισμό συντόνισε ο ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ τμήμα Ελαίας Καλαμάτας και Υπέυθυνη της ομάδας γευσιγνωσίας ήταν η κα Έφη Χριστοπούλου εμπιρογνώμονας της Ε.Ε. και του διεθνούς Συμβουλίου Ελαιοκομίας. Στην ομάδα συμμετείχαν γευσιγνώστες από διαπιστευμένα panel γευσιγνωσίας της Αθήνας, της Μυτιλήνης, των Χανίων και από τα δυο διαπιστευμένα panel της Καλαμάτας. Ο διαγωνισμός έγινε στο πρότυπο του παγκόσμιου διαγωνισμού Mario Solinas Quality Award που διεξάγει κάθε χρόνο στη Μαδρίτη το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιοκομίας. Η κλίμακα αξιολόγησης στον εν λόγω διαγωνισμό έχει ως άριστα το 100 και με αυτή βαθμολογήθηκαν τα διαγωνιζόμενα ελαιόλαδα. Τα δείγματα κωδικοποιήθηκαν τυχαία από τη συμβολαιογράφο κα Ζωντανού και υποβλήθηκαν σε τυφλό τεστ από την ομάδα γευσιγνωσίας, εξασφαλίζοντας το αδιάβλητο του διαγωνισμού. Το υψηλό επίπεδο ποιότητας στον εν λόγω διαγωνισμό οδήγησε σε τριπλή ισοβαθμία στη δεύτερη θέση για το αργυρό μετάλιο με ελλάχιστη διαφορά από την πρώτη αλλά και στην απονομή 5 συνολικά επαίνων μετά τα τρια πρώτα βραβεία. Συνολικά βραβεύθηκαν 10 από τα 25 ελαιόλαδα που διαγωνίσθηκαν. Ακολουθεί η λίστα των βραβευθέντων.
ΛΙΣΤΑ ΚΑΤΑΤΑΞΗΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ
1. Iliada Βιολογικό της Agrovim Χρυσό
2. Messiniako της M.& Th.Kontopoulos ισοβαθμία Αργυρό
2. Ελαιώνιον της Agrovim ισοβαθμία Αργυρό
2. Δούζης Σαράντος (Ματσολιά Αλαγονίας) ισοβαθμία Αργυρό
3. Δωρικό Λακωνίας της ΕΑΣ Λακωνίας Χάλκινο
4. 9 της ΚΑΣΣΕΛ Α.Ε. - Λακωνία 1ος Έπαινος
5. ΒΙΟ ΝILEAS Βιολογικό της Ο.Π. ΝΗΛΕΑΣ 2ος Έπαινος
6. ΜΑΝΕΤΤΑ 3ος Έπαινος
7. Α.Σ. Καλαμάτας 4ος Έπαινος
8. ΕΝΩΣΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ της ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ ΑΕ 5ος Έπαινος
Για την ομάδα γευσιγνωσίας του διαγωνισμού
Κάτσαρης Παναγιώτης
Γεωπόνος Βιοτεχνολόγος
ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ
Τμήμα Ελαίας Καλαμάτας