Επίκειται ψήφιση τροπολογίας για την κάλυψη της θέσης του Υποθηκοφύλακα - Νέες επαφές είχε στην Αθήνα ο Δικηγορικός Σύλλογος Ηλείας για το θέμα του Υποθηκοφυλακείου Πύργου - Σε χθεσινή συνέντευξη τύπου ο πρόεδρος αναφέρθηκε στις παρενέργειες που έχουν δημιουργηθεί και διατηρεί επιφυλάξεις για το αν θα λυθεί σύντομα το πρόβλημα
Ρεπορτάζ Ελένη Παπαδοπούλου
Νέες πρωτοβουλίες και παρεμβάσεις για το θέμα του Υποθηκοφυλακείου Πύργου που από τον Ιούνιο μήνα έχει αναστείλει την λειτουργία του λόγω της μη πλήρωσης της θέσης Υποθηκοφύλακα, ανέλαβε ο Δικηγορικός Σύλλογος Ηλείας που από την πρώτη στιγμή βρίσκεται σε διαρκή επαφή με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς προκειμένου να λυθεί το πρόβλημα. Σε χθεσινή συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν ο πρόεδρος κ. Δημήτρης Δημητρουλόπουλος και ο γραμματέας κ. Σπυρος Λιατσής, αν και έλαβαν την διαβεβαίωση από το Υπουργείο Δικαιοσύνης ότι θα ψηφιστεί τροπολογία στη Βουλή για την πλήρωση της θέσης του Υποθηκοφύλακα, εξέφρασαν τις επιφυλάξεις τους και τόνισαν ότι χωρίς την καθοριστική παρέμβαση της Πολιτείας και χωρίς την διάθεση της συνδρομής από εκείνους τους παράγοντες που συντέλεσαν στην πρόκληση του προβλήματος αυτού, θεωρούν ότι το πρόβλημα δεν θα επιλυθεί σύντομα. «Όλοι πρέπει να επιδείξουν καλή διάθεση και κατανοώντας τις δυσκολίες που έχουν προκύψει, αναλαμβάνοντας το μερίδιο ευθύνης που τους αναλογεί και να ασκήσουν τα καθήκοντά τους όπως ο νόμος προβλέπει.»
Ο κ. Δημητρουλόπουλος αναφέρθηκε χθες στις επαφές που είχε το προεδρείο του Συλλόγου στην Αθήνα και στις συνέπειες που επιφέρει η αναστολή λειτουργίας του Υποθηκοφυλακείου Πύργου, δημιουργώντας μια σειρά σοβαρών προβλημάτων που θίγουν όχι μόνο τα δικαιώματα των πολιτών αλλά και την οικονομική και κοινωνική εξέλιξη της ζωής του τόπου.
«Δεν είναι μόνο ότι εμποδίζονται οι πολίτες να προβούν σε συμβολαιογραφικές πράξεις και να τις μεταγράψουν στο Υποθηκοφυλακείο, δεν είναι μόνο ότι εμποδίζονται να λάβουν πιστοποιητικά ή άλλα έγγραφα που χρειάζονται από την συγκεκριμένη υπηρεσία, αλλά συνέπειες υπάρχουν και για μια άλλη σειρά από επαγγελματικούς κλάδους, ήδη οι μηχανικοί διαμαρτύρονται ότι δεν μπορούν να πάρουν πιστοποιητικά ιδιοκτησίας από τους εντολείς τους προκειμένου να προχωρήσουν τις υποθέσεις τακτοποίησης ή νομιμοποίησης αυθαιρέτων κατασκευών. Υπήρξε ήδη για το θέμα αυτό του προέδρου του παραρτήματος του ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας, του κ. Κανελλόπουλου που επισήμανε τις συνέπειες.»
Παράλληλα σοβαρά προβλήματα δημιουργούνται- όπως επεσήμανε ο κ. Δημητρουλόπουλος- και στον επιχειρηματικό και οικονομικό κλάδο και ιδίως αυτήν την περίοδο που τρέχει το ΕΣΠΑ και πολλοί συμπολίτες ενδιαφέρονται να υποβάλλουν φακέλους για ένταξή τους στο συγκεκριμένο πρόγραμμα και εμποδίζονται να προσκομίσουν το απαραίτητο πιστοποιητικό. Γι αυτό το λόγο την περασμένη εβδομάδα μαζί με τον πρόεδρο του ΕΒΕ Ηλείας κ. Κ. Νικολούτσο, επισκέφθηκαν την Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ηλείας και έθεσαν το θέμα. Όπως είπε αντιμετωπίστηκε εκ μέρους της με έναν τρόπο που τουλάχιστον δεν θα εμποδίσει την πρόοδο των συγκεκριμένων διαδικασιών, αλλά σίγουρα στους σχετικούς φακέλους θα πρέπει να μπει και το συγκεκριμένο πιστοποιητικό. Πρόβλημα αντιμετωπίζουν και όσοι έχουν έγκριση δανείου από τις τράπεζες και δεν μπορούν να προχωρήσουν τις διαδικασίες.
Οι επαφές στην Αθήνα και η τροπολογία
Ο κ. Δημητρουλόπουλος τόνισε ακόμα ότι για όλους τους παραπάνω λόγους, την προηγούμενη εβδομάδα μέλη του προεδρείου του Δ.Σ.Η αποτελούμενο από τον ίδιο τον πρόεδρο τον κ. Δημητρουλοπουλο, την αντιπρόεδρο κ. Μ. Μπεβούδα και τον γραμματέα κ. Σ. Λιατσή, μετέβησαν στην Αθήνα όπου είχαν μια σειρά επαφές με αρμόδιες υπηρεσίες και αρχές το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί και να αναζητήσουν από κοινού λύσεις. Έτσι πρώτη επαφή ήταν με την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου την κ. Κοτζαμάνη η οποία ήταν απολύτως ενήμερη για το πρόβλημα αυτό και τους διαβεβαίωσε ότι θα δώσει εντολή αναζήτησης ποινικών και πειθαρχικών ευθυνών εκείνων που με την μη εκτέλεση των καθηκόντων τους έχουν συντελέσει κατά τρόπο καθοριστικό στην μη λειτουργία του Υποθηκοφυλακείου. Στην συνέχεια υπήρξε σύσκεψη στο Υπουργείο Δικαιοσύνης με την παρουσία του ΓΓ του Υπουργείου κ. Κοσμάτου και υπηρεσιακών παραγόντων και η πληροφόρηση που είχαν ότι επίκειται η κατάθεση τροπολογίας σε προσεχές νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης.
«Ωστόσο οφείλω να πω ότι από την σύσκεψη αυτή δεν φύγαμε ιδιαίτερα αισιόδοξοι, πρώτον γιατί εκτιμούμε ότι δεν θα είναι σύντομη η κατάθεση της τροπολογίας αυτής και δεύτερον θεωρούμε ΄τι έτσι όπως προωθείται μάλλον θα παραμείνει ένα μετέωρο βήμα γιατί δεν επιλύει το πρόβλημα στην ουσία του γι αυτό και θέσαμε αυτές τις επιφυλάξεις μας. Εκτιμούμε όμως ότι οι επισημάνσεις μας θα ληφθούν υπόψιν στην τροπολογία ώστε να είναι πληρέστερη και κυριως ότι θα υπάρξει μέριμνα για την οριστική επίλυση του προβλήματος αυτού γιατί ως τώρα οι πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει αφορούν τη διαδικασία της αναπλήρωσης. Αλλά, το Υποθηκοφυλακείο Πύργου δεν μπορεί να συνεχίσει ε άπειρον να λειτουργεί με αναπλήρωση. Πρέπει να υπάρξει μόνιμη αναπλήρωση της θέση του Υποθηκοφύλακα είτε με προκήρυξη της θέσης είτε με προώθησή άλλων διαδικασιών όπως ενδεχομένως η μετατροπή του Υποθηκοφυλακείου Πύργου σε έμμισθο. Αυτές είναι οι λύσεις που θα αντιμετωπίσουν δραστικά το πρόβλημα.» Στο πλαίσιο της προώθησης της ταχύτερης ψήφισης της εν λόγω τροπολογίας από την Βουλή με την καθοριστική – όπως είπε- συνδρομή του βουλευτή Δημήτρη Μπαξεβανάκη είχαν ραντεβού με τον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Δικαιοσύνης κ. Σιρίγο που είχαν γόνιμη ανταλλαγή απόψεων για το πώς θα μπορούσε να συμβάλλει η Επιτροπή στην ταχεία λύση του προβλήματος και να μπει στην Βουλή ταχύτατα έστω και σε κάποιο άλλο νομοσχέδιο.