Πώς η αποκατάσταση του καμένου τοπίου δημιούργησε επιστημονικό δεδομένο
Σημαντικά επιστημονικά δεδομένα ανακοινώθηκαν στην ημερίδα με θέμα «Η Αποκατάσταση του Τοπίου της Ολυμπίας και ο Βοτανικός Κήπος» που έγινε το απόγευμα της Δευτέρας 18 Απριλίου στο δημαρχείο Ολυμπίας, στα πλαίσια των εκδηλώσεων για την Αφή της Φλόγας.
Την ημερίδα συνδιοργάνωσαν ο ΕΛΓΟ «ΔΗΜΗΤΡΑ» - Ινστιτούτο Μεσογειακών Δασικών Συστημάτων, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας, ο Δήμος Αρχαίας Ολυμπίας και ο Φυσιολατρικός Πολιτιστικός Σύλλογος Αρχαίας Ολυμπίας. Όπως ανέφερε ο βασικός εισηγητής της ημερίδας, Δρ Γεώργιος Λυριντζής, μέλος της Ελληνικής Γεωργικής Ακαδημίας, η αποκατάσταση του τοπίου της Ολυμπίας μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2007 είναι παγκοσμίως η πιο εκτεταμένη σε χώρο αρχαιολογικού ενδιαφέροντος. Αυτό σημαίνει ότι έχει πλέον δημιουργηθεί ένα επιστημονικό μοντέλο με πάνω από είκοσι επιστημονικές εργασίες δημοσιευμένες σε ελληνικά και ξένα περιοδικά και με μια τεχνογνωσία που είναι διεθνώς περιζήτητη.
Μάλιστα, όπως ανέφερε, ειδικά για το θέμα αυτό επισκέφθηκε τη χώρα μας ο υπουργός Γεωργίας των ΗΠΑ ο οποίος είδε τα έργα στην Ολυμπία και εντυπωσιάστηκε από τον βαθμό αποκατάστασης του τοπίου. Μεγάλα πανεπιστήμια όπως της Μινεσότα και της Κολούμπια έχουν εκδηλώσει ενεργό ενδιαφέρον για το επιστημονικό αυτό μοντέλο ενώ το εξειδικευμένο περιοδικό WILDFIRE είχε κεντρικό θέμα και εξώφυλλο την αποκατάσταση της Ολυμπίας. Ο κ. Λυριτζής αναφέρθηκε σε όλα τα στάδια των έργων, προβάλλοντας και σχετικές εικόνες. Στάθηκε ιδιαίτερα στις δυσκολίες του εγχειρήματος, καθώς κάθε παρέμβαση σε αρχαιολογικό χώρο πρέπει να γίνεται σχολαστικά και σε συνεννόηση με την αρμόδια εφορεία. Τόνισε ακόμη ότι το σύνολο των φυτών που φυτεύτηκαν στον Κρόνιο Λόφο και στις υπόλοιπες περιοχές παρέμβασης ανέρχονται σε περίπου 40.000, όλα ενδημικά είδη.
Η ημερίδα περιελάμβανε και άλλες ενδιαφέρουσες εισηγήσεις, όπως:
-“Μνημεία, Μουσεία και φυτικός κόσμος. Η εξέχουσα οικουμενική παρουσία της Ολυμπίας” από την Γεωργία Χατζή – Σπηλιοπούλου, επίτιμη Έφορο Αρχαιοτήτων.
-“Πράξη Εκπόνησης σχεδίων Ερευνητικών & Τεχνολογικών Αναπτυξιακών έργων Καινοτομίας (ΑγροΕΤΑΚ)” από την Δρα Ευαγγελία Βαβουλίδου, Διευθύντρια Έρευνας του ΕΛ.Γ.Ο. «Δήμητρα».
-“Το ερευνητικό έργο ΑγροΕΤΑΚ ForAgroTour – Δράσεις στον Ολυμπιακό Βοτανικό Κήπο” από τον Δρα Νικόλαο Προύτσο, τ. Επιστημονικό Συνεργάτη του Ινστιτούτου Μεσογειακών Δασικών Οικοσυστημάτων του ΕΛ.Γ.Ο. «Δήμητρα».
-“Η συμβολή των εθελοντών στις εργασίες συντήρησης και βελτίωσης του Ολυμπιακού Βοτανικού Κήπου” από την Ελένη Γαζή, Πρόεδρο της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρίας – ΕΛΙΞ Προγράμματα Εθελοντικής Εργασίας.
Ακόμη, έγινε παρουσίαση της έκδοσης με τίτλο “Τα Φυτά της Ολυμπίας – Ολυμπιακός Βοτανικός Κήπος – Βοτανικός Οδηγός” από την Δρα Κωνσταντινιά Τσαγκάρη, Διευθύντρια Ινστιτούτου Μεσογειακών Δασικών Οικοσυστημάτων του ΕΛ.Γ.Ο. «Δήμητρα». Στον βοτανικό κήπο πραγματοποιήθηκε και επίσκεψη, μετά το τέλος της ημερίδας.
Χαιρετισμούς απηύθυναν ο πρόεδρος του ΕΛΓΟ «ΔΗΜΗΤΡΑ» Δρ. Γεώργιος Καρέτσος, η διευθύντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηλείας Δρ. Ερωφίλη Κόλλια, η πρόεδρος του Φυσιολατρικού Έλκε Σπηλιοπούλου ενώ μεταξύ των παρισταμένων ήταν ο δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας Ευθύμιος Κοτζάς, ο δασάρχης Πύργου Παναγιώτης Λάττας, ο πρώην έφορος αρχαιοτήτων Άγγελος Λιάγκουρας κ.α.