Εργαλείο ανάπτυξης για την αγροτική παραγωγή
Του Γιάννη Σπυρούνη
Τα εγκαίνια του Εδαφολογικού Εργαστηρίου στο χώρο του παλιού κτιρίου του ΤΕΙ στην Αμαλιάδα πραγματοποιήθηκαν χθες το απόγευμα, παρουσία του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Απόστολου Κατσιφάρα. Το εργαστήριο που αποτελεί ένα εργαλείο ανάπτυξης για την Ηλεία και τη Δυτική Ελλάδα, αποτελεί δωρεά του Διεθνή Ανθρωπιστικού Οργανισμού των Ορθοδόξων Χριστιανών (IOCC).
Το Εδαφολογικό Εργαστήριο εγκαταστάθηκε πρόσφατα στο παλιό κτίριο του ΤΕΙ Αμαλιάδας, από την περιοχή των Λαστείκων που βρισκόταν πριν. Οι υπηρεσίες που παρέχει θα ωφελήσουν τους αγρότες της Ηλείας αλλά και της Αχαΐας, ενώ θα υπάρχει συνεργασία και με το ΤΕΙ, που ως αντικείμενο έχει την αγροτική παραγωγή. Χθες στην τελετή αγιασμού του νέου χώρου χοροστάτησε ο Αρχιμανδρίτης Πετράκος Δαμασκηνός, που τόνισε πως πλέον το εργαστήριο βρίσκεται πιο κοντά στον κάμπο της Ηλείας αλλά και δίπλα στο ΤΕΙ. «Η εργασία μας στη γη και κυρίως αυτή που σχετίζεται με την αγροτική ανάπτυξη είναι ιδιαίτερη ευλογία του Θεού προς τον άνθρωπο. Με την επιστήμη δε, μας δίνει τέτοια μέσα ώστε να εκσυγχρονίζεται η αγροτική παραγωγή» και επισήμανε πως ένας τρόπος για να φύγουμε από την κρίση είναι η ασχολία με τη γη και η αγροτική παραγωγή.
Ο Περιφερειάρχης Δυτ. Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας μίλησε για τη διασύνδεση του Εδαφολογικού Εργαστηρίου με το ΤΕΙ Αμαλιάδας, σε έναν κοινό χώρο που θα φέρει κοντά τον παραγωγό με την έρευνα. Ευχαρίστησε τους εμπλεκόμενους φορείς που συνέβαλαν στη μεταφορά και εγκατάσταση αυτή. Ο κ. Κατσιφάρας τόνισε πως βρισκόμαστε σε μια πρόκληση. Είτε να αλλάξουν τα πράγματα στην Ελλάδα, είτε να κινούμαστε στην αδράνεια και τη μιζέρια. «Η γνώση και η καινοτομία είναι προϋπόθεση να έχουμε μια ανταγωνιστική και βιώσιμη παραγωγική διαδικασία. Ο πρωτογενής τομέας είναι το κλειδί για να βγούμε από την κρίση. Θέλω το εδαφολογικό εργαστήριο να είναι μια βιώσιμη μονάδα. Και για να γίνει αυτό, πρέπει και το έργο της να αναγνωρίζεται και να κάνουμε ένα προσκλητήριο σε όλους τους αγρότες και τις ενώσεις, ώστε αυτό το τεχνολογικό δυναμικό να είναι στην υπηρεσία της αγροτικής παραγωγής» ανέφερε μεταξύ άλλων ο Περιφερειάρχης Δυτ. Ελλάδας. Παράλληλα επισήμανε πως πρέπει να υπάρχει σεβασμός προς τους δωρητές που έκαναν μια κατάθεση ψυχής, έμπρακτης στήριξης προς όφελος της τοπικής οικονομίας.
Στην τοποθέτησή του ο Επιστημονικός Υπεύθυνος του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας Γιώργος Σαλάχας ανέφερε ότι «… τα προϊόντα απευθύνονται πια σε μια παγκοσμιοποιημένη αγορά με τους δικούς της όρους και τους δικούς της κανόνες. Επομένως, για να μπορέσουμε να επιβιώσουμε σαν αγροτική παραγωγή, σαν μονάδες, θέλει σύμπτυξη δυνάμεων. Πρέπει να παράγουμε συγκεκριμένες ποσότητες, που να μπορούν να απευθύνονται στην αγορά με συγκεκριμένα ποιοτικά χαρακτηριστικά και συγκεκριμένη τυποποίηση. Ο αγρότης από μόνος του σήμερα δεν μπορεί να σταθεί. Για να μπορέσει να επιβιώσει πρέπει να συμμετέχει και αυτός στην τελική υπεραξία του προϊόντος. Άρα είναι μονόδρομος πια ότι πρέπει να οργανωθούμε είτε σε Ομάδες Παραγωγών, είτε σε Συνεταιρισμούς όπου θα αναπτύσσεται η παραγωγή, η τυποποίηση, η ποιοτική ανάδειξη του προϊόντος, το marketing και η προώθηση στις διεθνείς αγορές. Πρέπει να υπάρξει συνέργεια όλων των φορέων και όλων των δυνάμεων».
Αμέσως μετά πραγματοποιήθηκε ημερίδα στο Λαζαράκειο Δημοτικό Μέγαρο με θέμα: «Η σημασία του Εδαφολογικού Εργαστηρίου στην ανάπτυξη του αγροτοδιατροφικού τομέα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας».
Μεταξύ άλλων παραβρέθηκαν οι αντιπεριφερειάρχες Ηλείας και Οικονομικών κ.κ. Γεωργιόπουλος και Αριστειδόπουλος, ο δήμαρχος Ήλιδας κ. Χριστοδουλόπουλος, ο πρόεδρος της Αναπτυξιακής Εταιρίας της ΠΔΕ κ. Φωτόπουλος, ο βοηθός Περιφερειάρχη κ. Κωσταριάς, ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Αγιομυργιανάκης, ο πρώην αντιπεριφερειάρχης Ηλείας κ. Καφύρας, ο επικεφαλής του τμήματος εξαγωγών του ΕΒΕ Ηλείας κ. Παρασκευόπουλος, ο πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών Αμαλιάδας κ. Βαλιανάτος και άλλοι αγρότες, στελέχη του Εργαστηρίου και τοπικοί φορείς.