O Γ. Τσιρώνης, αν. Υπουργός Περιβάλλοντος στη χθεσινή διαβούλευση στον Πύργο για τον Κυπαρισσιακό Κόλπο - Απούσα η δημοτική αρχή Ζαχάρως σε ένδειξη διαμαρτυρίας, προτάσεις από Μπαλιούκο - Τοποθέτηση Γεωργιόπουλου, προβληματισμός από ΕΒΕ Ηλείας, αντιδράσεις από τους Κυνηγούς και πρόταση αντικατάστασης του ΠΔ με χωροταξικά σχέδια από ΤΕΕ Ηλείας
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Κική Κολοβέρου (kkoloverou@yahoo.gr)
«Ο Κυπαρισσιακός κόλπος είναι ένα παγκόσμιο μνημείο της φύσης, φιλοξενεί την Αρχαία Ολυμπία και θα μπορούσε να’ ναι ο υπ’ αριθμόν «ένα» προορισμός στην Ανατολική Μεσόγειο» υποστήριξε ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Τσιρώνης, σε μια προσπάθεια να εξηγήσει στους Ηλείους, αιρετούς και φορείς, πως μόνο μέσα από κανόνες, που συμπεριλαμβάνονται στο Προεδρικό Διάταγμα, θα μπορέσει να υπάρξει ανάπτυξη και νοικοκύρεμα.
Στο πλαίσιο της τελικής διαβούλευσης για τον Κυπαρισσιακό Κόλπο, ο κ. Τσιρώνης, από το συνεδριακό κέντρο της Π.Ε. Ηλείας, ξεκαθάρισε χθες, πως δε τίθεται ζήτημα αλλαγής της Ειδικής Περιβαλλοντικής Μελέτης και πως είναι υποχρεωμένοι να την τηρήσουν, ενώ μιλώντας για το Π.Δ. επισήμανε ότι από πουθενά δεν προκύπτει ότι η παραλία θα σταματήσει να είναι επισκέψιμη ή ότι δεν είναι επιτρεπτή η οικιστική ανάπτυξη μέσω ανάπτυξης των οικισμών.
«Να μην υπάρχει καμία ανησυχία, μπορεί να αναπτύσσονται ελεύθερα αλλά δε θα επιτρέψουμε καμία παρανομία και καμία αυθαιρεσία. Θέλουμε να τον κάνουμε κόσμημα και νοικοκυρεμένα να πατάξουμε την άναρχη δόμηση και ότι υποβαθμίζει την περιοχή». Όσον αφορά την εκτός σχεδίου δόμηση και το επίδικο σημείο των 20 στρεμμάτων ανέφερε ότι υπάρχει πρόταση να κατέβουν στα 10 στρέμματα, αρκεί βέβαια να την κάνει δεκτή το Συμβούλιο της Επικρατείας.
«Η γνώμη του ΣΤΕ δεν είναι συμβουλευτική για να μπορεί ο Υπουργός να την αγνοήσει. Ένα ΠΔ χωρίς βούλα ΣΤΕ θα ήταν ένα άχρηστο ΠΔ. Έχουμε τώρα ένα ΠΔ που χουμε δεχτεί εποικοδομητικές προτάσεις και από κει και πέρα, άνθρωποι που έχουν νόμιμες κατοικίες δε θίγονται καθόλου. Αυτά που δε μπόρεσαν να νομιμοποιηθούν είναι φανερό ότι έχουν ζήτημα και εκεί νομίζω ότι οι πολίτες πρέπει να προσφύγουν. Αυτό που επείγει είναι να έχουμε ΠΔ γιατί η έλλειψη του είναι κόλαφος για τη χώρα και θα έχουμε πρόστιμο. Είναι όνειδος να τρώμε πρόστιμο επειδή δεν έχουμε κανόνες σε τέτοιες περιοχές, επειδή κωλυσιεργούμε ή δε θέλουμε να συζητήσουμε. Όλες οι περιοχές στον κόσμο που έχουν τέτοια πάρκα, γίνονται πόλος έλξης και οικονομικής ανάπτυξης. Θέλω όμως να ακούσω τις γνώμες επί του κειμένου του ΠΔ, επί συγκεκριμένου και τότε θα τις υποστηρίξω στο ΣΤΕ μαζί σας για να νοικοκυρέψουμε τον τόπο μας».
Γ. Τσιρώνης: Οι σοβαροί επενδυτές θέλουν κανόνες!
Ο κ. Τσιρώνης, ξεκίνησε την τοποθέτηση του, λέγοντας ότι δε βρίσκεται εδώ για να μιλήσει για τη Natura και τη χελώνα αλλά για άνθρωπο. «Θα ξεκινήσω λοιπόν από μια αμφισβήτηση. Γιατί αυτή η μελέτη επηρεάζει αρνητικά την ανάπτυξη; Δεν είμαι εδώ για να ακούσω κριτική για την Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη (ΕΠΜ). Έχει γίνει από το δημόσιο, έχει επιστημονική αρτιότητα, έχει σταλεί στην Ε.Ε. Είμαστε υποχρεωμένοι να τηρήσουμε την ΕΠΜ. Ένα είναι βέβαιο. Δε θα δεχτούμε για κανένα λόγο να μείνει περιοχή ξέφραγο αμπέλι. Με το νέο ΠΔ τι είναι αυτό που μπορεί να ενοχλεί τον άνθρωπο; Τι πλεονέκτημα έχει η περιοχή σας; Τη φύση. Με την Ολυμπία εδώ και την καλύτερη παραλία του πλανήτη, σας ρωτώ, πως πρόκοψε; Δε πρόκοψε. Οι σοβαροί επενδυτές θέλουν κανόνες. Το ΠΔ δε λέει πουθενά ότι δε μπορείτε να πάτε στη θάλασσα. Λέει ότι θα υπάρχουν κανόνες όπου θα απαγορεύονται οι σκηνίτες, η αναρχία και η έλλειψη σεβασμού από τους επισκέπτες. Οπότε, η παραλία θα συνεχίσει να είναι επισκέψιμη και θα έχει κανόνες προστασίας ενώ η Οικιστική ανάπτυξη με επέκταση οικισμών θα είναι απόλυτα επιτρεπτή. Και δε θα απολογηθούμε ως κυβέρνηση γιατί τα σχέδια πόλης δεν αναπτύσσονται γρήγορα ώστε να ξέρουν που θα φτιάχνεται τι (σχολεία, πλατείες, τουριστική ανάπτυξη κτλ)».
Τι πρότειναν και πως τοποθετήθηκαν οι τοπικοί φορείς
Από τη χθεσινή διαβούλευση στον Πύργο για το σχέδιο του Π.Δ. για τον Κυπαρισσιακό Κόλπο, απείχε η δημοτική αρχή Ζαχάρως, σε ένδειξη διαμαρτυρίας, επειδή όπως επισήμαναν ο κ. Τσιρώνης παρότι κατάγεται από την περιοχή, δε έκανε στάση για να μιλήσει στην τοπική κοινωνία και να αναλύσει «τι προτείνει και σκέφτεται ως ανάπτυξη στην περιοχή μέσα από το σχέδιο που τόσο υποστηρίζει». Ο κ. Τσιρώνης, επισήμανε ότι τον στεναχωρεί η απουσία της δημοτικής αρχής Ζαχάρως, τόνισε όμως πως δεν κατανοεί γιατί δε μπορούσαν να κουβεντιάσουν σε κοινό χώρο. «Άρα δεν υπάρχει δικαιολογία για την απόσταση αλλά αποφυγή διαλόγου και επιχειρημάτων».
Με την έναρξη της ευρείας σύσκεψης, ο Αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Γ. Γεωργιόπουλος επισήμανε ότι έχουν ήδη εκφράσει τις αντιρρήσεις τους επί της Ειδικής Περιβαλλοντικής Μελέτης, τονίζοντας ότι περιέχει ανακριβή οικολογικά στοιχεία και δημιουργεί μια πλασματική εικόνα για την περιοχή, με επακόλουθο ένα στρεβλό προεδρικό διάταγμα. «Στη λογική αυτή εκτιμούμε ότι πρέπει να επαναπροσδιοριστεί ο χαρακτηρισμός της περιοχής, ώστε να διασφαλίζεται και να δημιουργείται μια ιδιαίτερη ταυτότητα, η οποία θα μπορούσε να υποστηρίξει και τους τρεις βασικούς πυλώνες ανάπτυξης που έχει σαν πλεονέκτημα η Ηλειακή Γη, δηλαδή την αγροτική παραγωγή, το τουρισμό και το πολιτιστικό της απόθεμα. Το προς διαβούλευση Π.Δ, για να είναι πραγματικά ολοκληρωμένο και αποτελεσματικό, οφείλει να λαμβάνει υπ’ όψιν τα τοπικά δημοτικά σχέδια, το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα, τα χρηματοδοτικά εργαλεία, την δυναμική και τις δυνατότητες της περιοχής, τον άνθρωπο, τις ανάγκες και τις δραστηριότητές του».
Ο κ. Γεωργιόπουλος μίλησε για την ανάγκη οριοθέτησης των μη οριοθετημένων οικισμών, την εξαίρεση όλων ανεξαιρέτως των έργων προβλέπονται από το έργο με τίτλο «Πάρκο Οικοανάπτυξης Ιαματικών Πηγών Καϊάφα», την αρτιότητα 10 στρεμμάτων στη ΖΑΤ αντί για 20 που προβλέπει το Π.Δ κ.α ενώ αναφέρθηκε και στα βασικά σημεία της πρότασης που έχει ήδη καταθέσει στο Υπουργείο.
Οι θέσεις των βουλευτών
Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Έφη Σαλτάρη, επισήμανε ότι η μόνη κριτική της για το ΠΔ είναι ότι έχει καθυστερήσει πάρα πολύ και ευχήθηκε να υπάρχουν προτάσεις- παρατηρήσεις ώστε να πάνε το συντομότερο στο ΣΤΕ. «Οι υπερβολές να σταματήσουν και αν μπορούν να θεραπευτούν το Υπουργείο θα κάνει ότι είναι δυνατόν. Επιτέλους πρέπει να μπουν κανόνες ώστε η περιοχή μας να πάρει την αξία που της ανήκει ως περιοχή φυσικού κάλλους. Νομίζω ότι είμαστε σε θετική κατεύθυνση» είπε και σχολίασε τις καθυστερήσεις που υπάρχουν από τους αιρετούς και το ΦΟΔΣΑ στη διαχείριση των σκουπιδιών.
«Εάν το όνειρο σας στη Ζαχάρω, είναι να μετατρέψετε την περιοχή σας Σπιάντζα, τι να πω…» είπε ο βουλευτής Δημήτρης Μπαξεβανάκης, επισημαίνοντας ότι στη χώρα αυτή κανείς δε μπορεί κάνει ότι θέλει και πως η ιστορία έχει δείξει ότι όπου υπάρχουν κανόνες η περιοχή αναπτύσσεται. «Η έλλειψη κανόνων, μας οδηγεί στην απαξίωση».
Τοποθετήσεις Δημάρχων
Ο Δήμαρχος Πύργου Γαβρίλης Λιατσής επισήμανε ότι το Π.Δ. δεν έχει σε όλους τους δήμους τις ίδιες επιπτώσεις άρα δε μπορούν να συμφωνήσουν όλοι οι δήμαρχοι ενώ ο Δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας Θύμιος Κοτζιάς τόνισε ότι δε νοείται ανάπτυξη χωρίς κανόνες. «Θα πρέπει το ΠΔ να δώσει τη δυνατότητα στον άνθρωπο και σε ένα περιβάλλον που θα προστατεύεται να αναπτύξει δραστηριότητες».
Στην περιοχή του Κάτω Σαμικού, στάθηκε κυρίως ο Δήμαρχος Ανδρίτσαινας Κρεστένων Σάκης Μπαλιούκος, τονίζοντας πως δεν είναι δυνατόν οι άνθρωποι της περιοχής που προστάτεψαν και σεβάστηκαν το περιβάλλον και το απέδειξαν στις φωτιές του 2007, να μην έχουν τη δυνατότητα να πιούν ένα ποτήρι νερό όταν κάνουν το μπάνιο τους. «Είναι ένα θέμα το οποίο θέτουμε και αποτελεί την κορωνίδα των επιχειρημάτων που έχουμε σε όλη αυτή την περιοχή, δεδομένου ότι η περιοχή από το δέλτα του Αλφειού μέχρι και τον Καϊάφα αποτελεί το ζωτικό χώρο της Ολυμπίας διότι το τεράστιο ρεύμα εκεί καταλήγει από πλευράς παραλίας. Όπως επίσης, θα ήθελα να σας παρακαλέσω - είχατε υιοθετήσει την άποψη μου στο υπουργείο- μας ενοχλεί αφάνταστα η ημερήσια επίσκεψη στον αιγιαλό. Δε μπαίνει σε τέτοια πλαίσια. Θα σεβαστούμε τον αιγιαλό όπως τον έχουμε σεβαστεί αλλά επιτρέψτε μας και το βράδυ, στο νέο άνθρωπο να μπορεί να επισκεφθεί το χώρο αυτό, όπως επίσης στον παραδασόβιο οικισμό, τον καλύτερο οικισμό του δήμου, το Κάτω Σαμικό μην τους απαγορεύσουμε να μπαίνουν στο δάσος. Αυτοί το κράτησαν στις φωτιές του 2007, με μονοπάτια, με διαδρομές, με ήπιες παρεμβάσεις, όπως και όποια εγκατάσταση μας εγκρίνεται τελικώς, δεχόμαστε την οποιαδήποτε δέσμευση, τον οποιοδήποτε περιορισμό να είναι απόλυτα εναρμονισμένος στο περιβάλλον, ακόμα και στα υλικά, το ύψος σε ότι πρέπει να γίνει, διότι για εμάς το συγκριτικό πλεονέκτημα είναι αυτό το δάσος, το φυσικό τοπίο που υπάρχει και δε θέλουμε να το καταστρέψουμε. Για αυτό το διατηρήσαμε και για αυτό δεν υπάρχει ούτε ένα αυθαίρετο. Θα ήθελα επίσης να δείτε, να πείσουμε το ΣΤΕ ότι είναι θέμα ζωής για εμάς, αυτό που καταγράφεται στο παράρτημα στο άρθρο 7, να μεταφέρονται οι ξαπλώστρες με τη δύση του ηλίου. Αυτό δεν είναι εφικτό. Αν όντως μας ενδιαφέρει να προστατέψουμε τη χελώνα που εκείνη την περίοδο ωοτοκεί, το σύρσιμο των καρεκλών θα κάνει μεγαλύτερη ζημία. Να επινοήσουμε άλλους τρόπους προστασίας. Να κάνουμε παραλία και πολίτη να είναι συνδεδεμένη γιατί απομακρύνοντας τον άνθρωπο τον κάνουμε εχθρό και θα μετρήσουμε ζημιές από τη συμπεριφορά του. Επίσης, μια ιδιαίτερη περιοχή με τις ΖΑΤ που προσεγγίζουν τον οικισμό του Κάτω Σαμικού. Κάντε μια αλλαγή, με ανταλλαγή στις δυο ζώνες, ώστε οι κάτοικοι να μπορούν να οικοδομήσουν γιατί αποτελεί τη μόνη περιουσία του».
Η μείζονα μειοψηφία Ζαχάρως
Ακολούθως, το λόγο πήρε ο Κώστας Αλεξανδρόπουλος, επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Ζαχάρως, τονίζοντας ότι δεν έχει δικαίωμα η πολιτική ηγεσία να κάνει χρήση ψευδών μελετών. «Η ειδική περιβαλλοντική μελέτη έχει κριθεί από όλους ότι είναι εσφαλμένη και σε βάρος του τοπικού πληθυσμού. Αυτή η μελέτη δεσμεύει και το υπουργείο και το ΣτΕ διότι την προηγούμενη φορά δόθηκε πίσω ως απαράδεκτο το σχέδιο επειδή θεωρήθηκε ελαστικό. Ο υπουργός αυστηροποίησε τις διατάξεις του. Αυτό όμως είναι σε βάρος των ανθρώπων που ζουν στην περιοχή μας. Είμαστε υποχρεωμένοι να δηλώσουμε ότι δεν θα επιτρέψουμε αυτή τη βαρβαρότητα εναντίον της ζωής των δημοτών μας και ελπίζω ότι και οι άλλοι δήμοι θα αντιδράσουν το ίδιο. Επίσης είναι βέβαιο ότι ο υπουργός δεν ήρθε για να ακούσει. Δεν υπάρχει προοπτική, ο υπουργός κάνει τα δικά του, εμείς προστατεύουμε τους δημότες μας και τις περιουσίες μας. Ο Άγιος Νικόλαος Ζαχάρως είναι ένας μεγάλος οικισμός, που νομιμοποιήθηκε και χαρακτηρίστηκε παραθεριστική κατοικία από το 1993 με ΠΔ της ΖΟΕ. Εκεί δεν φαίνεται πουθενά ότι είναι οικισμός και όταν υπογραφεί το ΠΔ, οποιοσδήποτε καλοθελητής θα μπορεί να κάνει ανέξοδα καταγγελίες στο ευρωπαϊκό δικαστήριο και να καταδικάζεται η χώρα και να κινδυνεύει με πρόστιμα και να υποχρεώνεται ο κάθε υπουργός είτε να γκρεμίζει σπίτια είναι να τους κόβει το νερό και το ρεύμα. Κύριε Υπουργέ μας εξωθείτε στο να καταφύγουμε στη νομική οδό παρότι δεν το θέλουμε».
Προβληματισμός από ΕΒΕ Ηλείας
Ο πρόεδρος του ΕΒΕ Ηλείας, Κώστας Νικολούτσος, εξέφρασε τον προβληματισμό του για το ότι δημιουργούνται πρόσθετες δυσκολίες για να κατοχυρώσει το αναπτυξιακό της προφίλ η Ηλεία και ζήτησε από τον κ. Τσιρώνη να τοποθετηθεί και ο ίδιος με πολιτικό θάρρος για το ζήτημα. Παράλληλα, υπενθύμισε δύο περιπτώσεις όπου παρενέβη το ΣτΕ στην Ηλεία, τον κόμβο Παπακασελά στην Αμαλιάδα και την περιοχή του Καϊάφα, τονίζοντας ότι επιβλήθηκαν μόνο απαγορεύσεις και όχι προοπτική για κάτι νέο, ενώ όσον αφορά την επίμαχη μελέτη επισήμανε πως δεν τέθηκε υπόψη του ηλειακού λαού, καταλογίζοντας παράλληλα ευθύνες για τον Καϊάφα στα «Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα».
Πρόταση ΤΕΕ
Ο πρόεδρος του ΤΕΕ Ηλείας Βασίλης Κανελλόπουλος πρότεινε την αντικατάσταση του ΠΔ με τοπικά χωροταξικά σχέδια που θα προβλέπουν συγκεκριμένες χρήσεις και απλή εφαρμογή σε όλη την περιοχή, για να αναπτυχθεί. Παράλληλα, ζήτησε αποσαφήνιση του όρου «επεμβάσεις» που αναφέρεται σε αρκετά σημεία και πρόσθεσε ότι ανάπτυξη χωρίς τις «χαμηλές» δραστηριότητες δεν μπορεί να επέλθει, επισημαίνοντας ότι το ΤΕΕ δεν υποστηρίζει την εκτός σχεδίου δόμηση, αλλά θα πρέπει να προβλέπεται κάτι για έναν ιδιοκτήτη έκτασης 9,9 στρ. να προβαίνει σε συγκεκριμένες χρήσεις. Όσον αφορά τη μελέτη, δήλωσε ότι «δεν αποδεικνύεται από πουθενά αν κάποιο όργανο έχει γνωματεύσει επί της απόφασης, πιστεύουμε ότι έχει λανθασμένα στοιχεία. Πώς ένα ΠΔ στηρίζεται σε αυτά;»
Αντίθετοι οι Κυνηγοί
Ο πρόεδρος της Γ’ ΚΟΠ Πελοποννήσου, Κώστας Μαρκόπουλος εξέφρασε την αντίθεση της κυνηγετικής κοινότητας στο Προεδρικό Διάταγμα, θεωρώντας ότι στοχοποιεί τους κυνηγούς και υπογράμμισε ότι «η φύση βιώνεται, δεν αποστειρώνεται με λογικές που τη βάζουν σε μια γυάλα και λένε στον πολίτη να βλέπει τη φύση και τον αιγιαλό μέσα από τη γυάλα, η φύση βιώνεται με αρχές και όρους που εξασφαλίζουν την αειφορική ανάπτυξη και διαχείριση και με τη συνύπαρξη όλων των κοινωνικών τάξεων. Οι δράσεις που προβλέπει για τη θήρα το ΠΔ, μας βρίσκουν κάθετα αντίθετους. Οι κυνηγοί δεν απειλούν ούτε τη χελώνα ούτε την κουκουναριά ούτε την ποσειδωνία».
Ο συντονιστής Ηλείας των ΑΝΕΛ, Παναγιώτης Τσιλιμίγκρας στάθηκε ιδιαίτερα στο θέμα της «αξιοθρήνητης κατάστασης» στις εγκαταστάσεις των Λουτρών Καϊάφα και την άμεση αναγκαιότητα αναβάθμισης των υποδομών, στηλιτεύοντας την αδράνεια από τα «Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα».
Ο γραμματέας της ΝΕ Ηλείας ΣΥΡΙΖΑ, Τάκης Γεωργόπουλος έθεσε το θέμα της μείωσης του συντελεστή δόμησης, την πρόβλεψη ήπιων εγκαταστάσεων σε συγκεκριμένες αποστάσεις στις παραλίες, καθώς και το πού θα πρέπει να απαγορευθεί το κυνήγι, διότι συμβάλλει στην εθνική οικονομία, πάντα υπό αυστηρό έλεγχο.