Πέντε από τους τρομοκράτες που συμμετείχαν στο μακελειό του Παρισιού, αφήνοντας πίσω τους 129 νεκρούς και 352 τραυματίες, έχουν ήδη ρητά ταυτοποιηθεί. Ανακαλύφθηκε και ο εγκέφαλος της επιχείρησης, ο Abdelhamid Abaaoud, ο 27χρονος Βέλγος που μπήκε στον στρατό των τζιχαντιστών στη Συρία.
Ο εγκέφαλος
Abdelhamid Abaaoud, Βέλγος υπήκοος 27 ετών
Ο καμικάζι
Brahim Abdeslam, 31 ετών, καμικάζι στο μπάρ Comptoir Voltaire, στο 11ο διαμέρισμα του Παρισιού. Εμενε κι αυτός στο Μολενμπίκ των Βρυξελλών που θεωρείται άντρο των τρομοκρατών-τζιχαντιστών. Ηταν γνωστός στην αστυνομία του Βελγίου αλλά δεν είχαν δοθεί ποτέ τα στοιχεία του. Ο Μπραχίμ είχε νοικιάσει στο όνομά του αυτοκίνητα που χρησιμοποιήθηκαν στις επιθέσεις του Παρισιιού, ένα μαύρο Seat που βρέθηκε σε παρισινό προάστιο με τρία καλάσνικοφ και οπλισμό.
Οι εκτελεστές του Μπατακλάν
Samy Amimour : 28 ετών, γεννήθηκε στο Παρίσι και μεγάλωσε στο προάστιο Ντρανσί. Είναι ο καμικάζι του Μπατακλάν και σκοτώθηκε όταν εισέβαλλε η αστυνομία το βράδυ της Παρασκευής, 13 Νοεμβρίου. Είναι γνωστός στην αντιτρομοκρατική από τον Οκτώβριο του 2012 και καταδικάστηκε για ένα σχέδιο φυγής στην Υεμένη. Παραβίασε τους όρους και το 2013 εκδόθηκε διεθνές ένταλμα σύλληψης εναντίον του. Τότε ο Αμιμούρ έφυγε στη Συρία και παντρεύτηκε εκεί μόλις πήγε.
Omar Ismaïl Mostefaï : Είναι ο πρώτος καμικάζι που ταυτοποιήθηκε. Είναι Γάλλος 29 ετών, γεννήθηκε στην επαρχία Κουρκουρόν και ταυτοποιήθηκε χάρη σε ένα δάκτυλο που βρέθηκε στο Μπατακλάν. Το βράδυ της Παρασκευής, πυροβόλησε με το καλάσνικοφ μέσα στην αίθουσα, γεμάτη με 80.000 θεατές και ανατίναξε τα εκρηκτικά που φορούσε πάνω του.
Είναι πατέρας δύο παιδιών και ζούσε στην επαρχία Σαρτρ. Είχε συλληφθεί αρκετές φορές για μικροϋποθέσεις, χωρίς να φυλακιστεί. Είχε φάκελλο στο όνομά του με τα αρχικά S για όσους μουσουλμάνους ριζοσπαστικοποιούνται. Πήγε στην Τουρκία το φθινόπωρο του 2013 και από εκεί στη Συρία, όπου διέμεινε μεγάλο διάστημα. Σύμφωνα με την εφημερίδα Le Figaro, η Τουρκία είχε στείλει επείγον σήμα στη Γαλλία για τον τρομοκράτη, αλλά χωρίς να λάβει απάντηση από το Παρίσι.
Σταντ ντε Φρανς
Ενα διαβατήριο στο όνομα Ahmad al-Mohammad, γεννηθείς το 1990 στην Συρία, βρέθηκε δίπλα στο πτώμα ενός από τους καμικάζι του Stade de France. Οι αρχές εκτιμούν ότι μπορεί να είναι δικό του με το επιχείρημα ότι «υπάρχει σύμπτωση ανάμεσα στα αποτυπώματά του και σε εκείνα που έδωσε σε έναν έλεγχο στην Ελλάδα, τον Οκτώβριο του 2015».
Μπορεί όμως να αγόρασε πλαστό διαβατήριο ή να το έκλεψε από τον ιδιοκτήτη του. Ο εν λόγω τρομοκράτης έφθασε στην Ευρώπη πρόσφατα. Το διαβατήριό του καταγράφηκε από τις ελληνικές αρχές στις 3 Οκτωβρίου, στη Λέρο, 35 χιλιόμετρα από τις ακτές της Τουρκίας, ανάμεσα σε μια ομάδα 70 προσφύγων από τη Συρία. Στη συνέχεια πέρασε από τα Σκόπια και την Σερβία, έκανε αίτηση πολιτικού ασύλου, αλλά τα ίχνη του χάνονται στην Κροατία.
Αυτή η διαδρομή θέτει πολλά προβλήματα: Οι τρομοκράτες ανακατεύονται με τους πρόσφυγες για να έρθουν στην Ευρώπη; Η το Ισλαμικό Κράτος επιλέγει επίτηδες αυτή την στρατηγική για να διαιρέσει την ευρωπαϊκή ένωση πάνω στο θέμα της υποδοχής προσφύγων;
Bilal Hadfi : Είναι ένας άλλος καμικάζι του Stade de France. Γεννήθηκε στη Γαλλία, ήταν 20 ετών και διέμενε στο Βέλγιο.
Ο φυγάς
Salah Abdeslam : Είναι 26 ετών, και εκτιμάται ότι είναι ο 8ος τρομοκράτης που συμμετείχε στο μακελειό στο Παρίσι. Το περασμένο Σάββατο τον είχε σταματήσει η αστυνομία στο Καμπραί της Γαλλίας αλλά επειδή το όνομά του δεν υπήρχε στα αρχεία τον άφησαν ελεύθερο.
Ο Σαλάχ Αμπντεσλάμ, σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, κατάφερε, όμως, να διαφύγει για δεύτερη φορά σήμερα μέσα από τα χέρια της αστυνομίας.
Ο βελγικές ειδικές δυνάμεις σε σκηνές που παρέπεμαν στην περίφημη πολιορκεία της ιρανικής πρεσβείας στο Λονδίνο το 1980, σκαρφώλωσαν σε κτίριο και περικύκλωσαν διαμέρισμα στο οποίο θεωρούσαν ότι κρύβεται ο Σαλάχ. Εριξαν, μάλιστα, ένα δακρυγόνο στο εσωτερικό του διαμερίσματος και λίγα λεπτά αργότερα βγήκε στο μπαλκόνι με τα χέρια ψηλά, ένας άνδρας, ο ο οποίος και συνελήφθη, με τους άνδρες της βελγικής αστυνομίας να του περνούν χειροπέδρες και να τον βάζουν στο αυτοκίνητο.
Πολλοί ήταν εκείνοι που θεώηρησαν ότι πρόκειται για τον Σαλάχ Αμπντεσλάμ. Ωστόσο, ο δήμαρχος του Μόλενμπεκ, της περιοχής όπου έγινε η αστυνομική επιχείρηση επιμένει ότι δεν υπάρχουν συλλήψεις και ότι οι αρχές κυνηγούν ακόμη τον Σαλάχ Αμπντεσλάμ.