Για 20η ημέρα υπό κατάληψη οι γραμμές του τρένου - Πάνω από 53.000 οι εγκλωβισμένοι - Αύριο, και αν, ξανά οι επαναπροωθήσεις
Σε εσωτερικό πρόβλημα της χώρας τείνει να εξελιχθεί το προσφυγικό με την κυβέρνηση να παρακολουθεί αμήχανη την έκρυθμη κατάσταση στους καταυλισμούς και τις επίσημες δομές.
Ένταση στο λιμάνι του Πειραιά με πιο χαρακτηριστική την εικόνα του πρόσφυγα να κραδαίνει το δύο μηνών βρέφος του και να απειλεί, κομμένο στα δύο το λιμάνι της Χίου με αντιπαραθέσεις μεταξύ των κατοίκων, υπό κατάληψη για 20η ημέρα η σιδηροδρομική γραμμή προς τα Σκόπια όπως και η Εθνική Οδός από τους πρόσφυγες της Ειδομένης, καθημερινές συμπλοκές μεταξύ προσφύγων και μεταναστών στους καταυλισμούς και στις επίσημες δομές: πρόκειται για διαφορετικά κομμάτια του παζλ που δείχνουν ότι η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου και ότι το προσφυγικό τείνει να παγιωθεί ως εσωτερικό πρόβλημα.
Η κυβέρνηση πάντως η οποία μέχρι τώρα αποκρύπτει το οικονομικό κόστος της πολιτικής της στο προσφυγικό δεν ανησυχεί καθώς θεωρεί ότι η “στάση αλληλεγγύης” έναντι των μεταναστών αποδίδει επικοινωνιακά. Στο πλαίσιο αυτό χθες το Μέγαρο Μαξίμου έβγαλε ενημερωτικό σημείωμα με το οποίο αναδεικνύει την σημασία της παρουσίας του Πάπα και του Πατριάρχη στην Λέσβο. “Με μία εξαιρετικής σημασίας επίσκεψη στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στη Λέσβο ο Πάπας Φραγκίσκος και ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος επιβεβαιώνουν για ακόμη μια φορά την αναγνώρισή τους στις προσπάθειες που καταβάλει η Ελλάδα – δημόσιες αρχές, κοινωνικές οργανώσεις και πολίτες – για την διαχείριση της προσφυγικής κρίσης με ανθρωπιά και αποτελεσματικότητα” αναφέρει το σημειώμα του Μεγάρου Μαξίμου και προσθέτει: “Η ελληνική κυβέρνηση θα καλωσορίσει τον Πάπα Φραγκίσκο και τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο ως πολύτιμους υποστηρικτές και φίλους στον αγώνα για την ανακούφιση των προσφύγων και ο Πρωθυπουργός θα επισκεφτεί μαζί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη, τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος και τον Πάπα τη Λέσβο”.
Εν τω μεταξύ μετά την πρώτη επιστροφή των 202 μεταναστών στην Τουρκία την Δευτέρα, η διαδικασία σταμάτησε και αναμένεται να επαναληφθεί την Παρασκευή. Η μαζική υποβολή αιτημάτων ασύλου δυσχαιρένει την διαδικασία καθώς μάλιστα δεν έχει στηθεί ο μηχανισμός για την εξέταση των αιτήσεων. Πρόσφυγες και μετανάστες υπό τις οδηγίες “αλληλέγγυων” και δουλεμπόρων αρνούνται να μετακινηθούν από τους καταυλισμούς σε επίσημες δομές, ελπίζοντας ότι αργά ή γρήγορα θα βρουν τρόπο να συνεχίσουν τον δρόμο τους στην Ευρώπη.
Οι εκπρόσωποι των αρχών με συνεχείς ενημερώσεις προσπαθούν να τους πείσουν ότι τα σύνορα είναι και θα παραμείνουν κλειστά, τα λεωφορεία όμως που εστάλησαν χθες στον Πειραιά για να τους μεταφέρουν σε οργανωμένες δομές, παρέμειναν άδεια. Μετά την ενημέρωση που του έκαναν οι εκπρόσωποι των υπουργείων και αφού άκουσαν οι πρόσφυγες φώναζαν ότι δεν πρόκειται να φύγουν από το λιμάνι και ζητούσαν να ανοίξουν τα σύνορα, ενώ άλλοι πραγματοποίησαν καθιστική διαμαρτυρία. Οι εκπρόσωποι του Συντονιστικού πάντως επιμένουν ότι μέχρι τις γιορτές του Πάσχα το λιμάνι θα έχει εκκενωθεί. Εναλλακτικά λένε ότι οι πρόσφυγες θα μεταφερθούν σε άλλο χώρο ώστε να μην εμποδίζεται η επιβατική κίνηση. Πάντως το Συντονιστικό έχει πέσει έξω στις εκτιμήσεις του τόσο για την Ειδομένη όσο και για το λιμάνι του Πειραιά που έχει μετατραπεί σε έναν μεγάλο τσαντιρομαχαλά.
Χθες ήταν η καλύτερη ημέρα από πλευράς αφίξεων με μόλις 68 πρόσφυγες να φθάνουν στα νησιά. Ο συνολικός αριθμός σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία έχει φθάσει στους 53.000 ανθρώπους στις επίσημες δομές και στους καταυλισμούς του Πειραιά και της Ειδομένης. Οι πληροφορίες θέλουν την Τουρκία να επιδεικνύει καλό χαρακτήρα καθώς περιμένει επίσκεψη της Άνγκελας Μέρκελ στις 17 Απριλίου για τα εγκαίνια καταυλισμού προσφύγων κοντά στα σύνορα με την Συρία.
Ενώ όμως η στάση της Τουρκίας είναι αμφιλεγόμενη, το μόνο βέβαιο είναι ότι τα σύνορα της χώρας θα παραμείνουν κλειστά, όπως έδειξε και η χθεσινή συνάντηση του υπουργού Άμυνας Πάνου Καμμένου με τον αυστριακό ομόλογό του κατά την οποία δικαίωσε την συμπεριφορά της Αυστρίας στο κλείσιμο των βορείων συνόρων. Οι δύο υπουργοί συμφώνησαν στον χαρακτηρισμό της Τουρκίας ως ασφαλούς χώρα προκειμένου η Ευρώπη να μεταφέρει το πρόβλημα.