Ενδιαφέρουσα εκδήλωση με σημαντικά ιστορικά στοιχεία στην Παπαχριστοπούλειο Αμαλιάδας με ομιλητή τον αρχαιολόγο Κωνσταντίνο Αντωνόπουλο
Με τον τίτλο «Ήλις η ερατεινή», το επίθετο που συνοδεύει την Ήλιδα και που σημαίνει ωραία, αξιολάτρευτη και αξιαγάπητη, πραγματοποιήθηκε το Σάββατο το απόγευμα μια εξαιρετική ιστορικού ενδιαφέροντος εκδήλωση στην κατάμεστη Παπαχριστοπούλειο Βιβλιοθήκη Αμαλιάδας. Ομιλητής ήταν ο Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος, αρχαιολόγος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηλείας. Παρουσιάστηκαν Μύθοι, Ιστορία και Αρχαιολογία του Ιερού κράτους των Ηλείων με ιστορικά στοιχεία σημαντικά.
Ο ομιλητής παρουσίασε την ιστορία της Ήλιδας, αλλά και της υπόλοιπης Ηλείας, μέχρι την κατάργηση των Ολυμπιακών αγώνων. Η Ήλιδα ήταν η διοργανώτρια πόλη των αγώνων στην Ολυμπία. Ήταν αυτή που εφάρμοσε το θεσμό της εκεχειρίας κατά τη διάρκεια των αγώνων. Ο κ. Αντωνόπουλος έκανε ειδική αναφορά στην Ιερά οδό που ακολουθούσαν οι αθλητές και οι υπόλοιποι Ηλείοι, για να μεταβούν στην Ολυμπία. Εξήγησε την παρερμηνεία που γίνεται από ορισμένους σχετικά με την πεδινή και ορεινή διαδρομή. Ανέφερε ότι σύμφωνα με τα αρχαιολογικά ευρήματα η βασική διαδρομή που ακολουθούσαν ελλανοδίκες, αθλητές και λοιποί ήταν η πεδινή, ενώ οι ανασκαφές επιβεβαιώνουν ότι σε όλη την επικράτεια της σημερινής Ηλείας έχουν εντοπιστεί περισσότεροι από 112 οικισμοί!
«Η Ήλιδα, μια από τις πολυανθρωπότερες πόλεις της Πελοποννήσου, υπήρξε το μοναδικό μεγάλο αστικό κέντρο της αρχαίας Ηλείας, δεδομένης της μεγάλης ευφορίας της γης, η οποία κρατούσε τους κατοίκους στην ύπαιθρο και δεν ευνοούσε την δημιουργία πόλεων, όπως αναφέρει o Στράβων.
Η Ηλεία, κατοικήθηκε πυκνά ήδη από τα Προϊστορικά χρόνια. Το πλούσιο ανάγλυφο που διαμορφώνεται από τη μοναδική συνύπαρξη πεδιάδων – ορεινών όγκων, απέραντων ακτών, ιαματικών πηγών, πλούσιων ποταμών, και του ήπιου κλίματος δημιούργησαν όλες τις απαιτούμενες προϋποθέσεις για την ανάπτυξη κυρίως αγροτικών οικισμών. Η Ήλιδα ξεχώρισε από νωρίς σε μέγεθος και σπουδαιότητα μεταξύ των λοιπών πολιχνών ήδη από την αυγή των Ιστορικών Χρόνων, αν όχι και νωρίτερα, όπως μαρτυρούν τα ποικίλα ευρήματα των ανασκαφών αυτών των χρόνων, εφάμιλλα με όσα ήρθαν στο φως στο Ιερό της Ολυμπίας.»
Τόνισε ακόμα ο κ. Αντωνόπουλος, ότι «καθοριστική αποδείχθηκε για το θαύμα που συντελέστηκε στον τόπο η συμφωνία του Ιφίτου με τον βασιλιά και νομοθέτη των Σπαρτιατών Λυκούργο με την οποία κηρύχθηκε η Ηλεία «ιερά Διός» και καθιερώθηκε η εκεχειρία. Η Ήλιδα υπήρξε η πόλη που είχε την ευθύνη της οργάνωσης και διεξαγωγής των περιλάλητων Ολυμπιακών Αγώνων της αρχαιότητας.»
Ο Δρόμος των Αθλητών προς τη Δόξα
Αναφερόμενος στον Δρόμο των Αθλητών προς την Δόξα, τόνισε ότι «Όπως και άλλες πομπές που σχηματίζονταν με την αφορμή εορτασμών σε ιερά διαφόρων περιοχών της αρχαίας Ελλάδας, η μεγαλειώδης και ιεροπρεπής Πομπή των Ηλείων σχηματιζόταν στην Ήλιδα κάθε τέσσερα χρόνια, την δεύτερη πανσέληνο του θερινού ηλιοστασίου, παραμονές της μεγάλης εορτής του Διός . Ήταν ίσως η μεγαλύτερη ομαδική ειρηνική μετακίνηση της αρχαιότητας ανθρώπων και ιεράς σκευής από το άστυ προς το ιερό για την τέλεση της μεγίστης πανηγύρεως των Ελλήνων προς τιμήν του υψίστου των θεών τους. Δεν ήταν ένα απλό περπάτημα σε απόσταση μερικών «Σταδίων» αλλά είχε θρησκευτικό και πανηγυρικό χαρακτήρα και ήταν αναπόσπαστο μέρος των Ολυμπιακών Αγώνων ,των οποίων αποτελούσε το προοίμιο. Ιερείς και αξιωματούχοι της Ήλιδας, θεωροί, (αντιπρόσωποι των ελληνικών πόλεων), ελλανοδίκες, αθλητές διάσημοι, λιγότερο γνωστοί και πρωτόπειροι με τους προπονητές τους, διάφοροι ιππείς και ηνίοχοι με τα αγωνιστικά άλογα και άρματά τους, κήρυκες και σαλπιγκτές των αγώνων ήταν τα εξέχοντα μέλη που βρίσκονταν στην κεφαλή. Στην Πομπή ενσωματώνονταν οι πολίτες της Ήλιδας, οι Ηλείοι των περιχώρων και οι πολυάριθμοι ξένοι προσκυνητές μαζί με τις πλούσιες προσφορές τους και τα ζώα προς θυσία…»
Την εξαιρετική αυτή εκδήλωση παρακολούθησαν μεταξύ άλλων ο δήμαρχος Ήλιδας κ. Χ.Χριστοδουλόπουλος, ο Δ/ντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Π.Ζέβλας, φοιτητές του τμήματος Μουσειολογίας του ΤΕΙ και μέλη του Συλλόγου σπουδαστών, ιστορικοί, φιλόλογοι και πολύς κόσμος. Τον ομιλητή προλόγισε η δημοσιογράφος Ελένη Σκάβδη.
Ε.Π.