Σφοδρή επίθεση στο ΔΝΤ εξαπέλυσε ο Πρωθυπουργός υποστηρίζοντας ότι είναι «ανόητο». Παράλληλα χαμήλωσε αισθητά τους τόνους έναντι των θεσμών της ΕΕ.
Μιλώντας στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Τσίπρας ξεκίνησε με εκτενή αναφορά στον ρόλο του ΔΝΤ με αφορμή τις αποκαλύψεις των WikiLeaks για την συνομιλία-βόμα των Τόμσεν-Βελκουλέσκου για το ελληνικό πρόγραμμα.
«Σχεδόν όλοι γνωρίζαμε ότι το ΔΝΤ παίζει αδικαιολόγητα καθυστερήσεις στην διαπραγμάτευση αυτή. Δεν γνωρίζαμε όμως μέχρι πού θα οδηγούσαν την Ευρώπη κάποιοι πράγματι ανόητοι» είπε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός. Οπως εξήγησε, χρησιμοποιεί συνειδητά αυτή την φράση καθώς με αυτή του απάντησε η Κριστιν Λαγκάρντ στην επιστολή που της είχε στείλει το Σάββατο με την οποία την ρωτούσε αν είναι επιλογή του Ταμείου να φτάσει η Ελλάδα στα όρια του πιστωτικού γεγονότος ώστε να πιεστεί να αποδεχθεί παράλογα μέτρα.
«Αναρωτιέμαι αν όλοι όσοι κάθονται στην άλλη πλευρά του τραπεζιού της διαπραγμάτευσης, συμφωνούν. Περιμένω να δω αν δεν επαναληφθεί η απόπειρα από πλευράς Ταμείου να κινηθεί η διαπραγμάτευση μεταξύ Ελλάδας και Θεσμών με ανόητο τρόπο» είπε χαρακτηριστικά ο Αλ. Τσίπρας.
Μάλιστα, σημείωσε, ότι στο πιο δύσκολο σημείο της διαπραγμάτευσης, γινόμαστε μάρτυρες μιας έντονης αντιπαράθεσης ανάμεσα στους δανειστές. Διεμήνυσε δε ότι «δεν θα επιτρέψουμε η σύγκρουση αυτή να έχει ως θύμα την Ελλάδα και τον Ελληνικό λαό».
Για να αιτιολογήσει την επίθεσή του κατά του ΔΝΤ, ο κ. Τσίπρας επικαλέστηκε μια σειρά αστοχιών και λανθασμένων εκτιμήσεων του Ταμείου σχετικά με το ελληνικό πρόγραμμα όλα τα τελευταία χρόνια. «Δεν τα λέω αυτά για να αθωώσω τους υπόλοιπους θεσμούς ή τις προηγούμενες κυβερνήσεις. Αυτοί τα έλεγαν, αλλά οι κυβερνώντες τα δέχονταν» είπε.
Η αξιολόγηση θα κλείσει ως τις 22 Απριλίου
Προσερχόμενος καθυστερημένος στην συνεδρίαση της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, ο Πρωθυπουργός αιτιολογήθηκε ότι συνομιλούσε με τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ. Οπως υποστήριξε, υπάρχει «κλίμα γενικευμένης υποστήριξης της θέσης της χώρας μας και της ελληνικής κυβέρνησης».
Ο Αλ. Τσίπρας ισχυρίστηκε ότι συμφωνούν όλοι ότι η διαπραγμάτευση για την αξιολόγηση, πρέπει να κλείσει μέσα σε λίγες ημέρες, μέχρι τα μέσα Απριλίου, ώστε στις 22 του μηνός να έρθει το οριστικό κλείσιμο της συμφωνίας.
Για το «κούρεμα»
- Το ζήτημα είναι ότι αυτοί που τάχα μας υποστηρίζουν - και αναρωτιούνται κάποιοι στη ΝΔ γιατί δεν ταυτιζόμαστε με τις απόψεις τους - δεν ζητούν κούρεμα χρέους αλλά μέτρα πολύ σκληρότερα και περισσότερα από όσα συμφωνήσαμε το καλοκαίρι.
- Και τα ζητάνε με το πρόσχημα του χρέους ή ότι είτε έτσι είτε αλλιώς αυτά που συμφωνήσαμε κ κούρεμα θα το αρνηθούν οι Ευρωπαίοι.
- Αρνούνται την εφαρμογή της συμφωνίας που οι ίδιοι υπέγραψαν. Μας λένε δεχτείτε και άλλα μέτρα κ εμείς θα σας στηρίξουμε να πετύχετε αυτό που ήδη έχετε πετύχει με τη συμφωνία.
- Δηλαδή να ανοίξει συζήτηση για το χρέος.
- Η συμφωνία προβλέπει όχι ταυτόχρονα αλλά αμέσως μετά την αξιολόγηση να ξεκινήσει η συζήτηση και αποφάσεις για ελάφρυνση του χρέους
- Οσοι βαζουν προαπαιτούμενο να κλείσει αξιολόγηση νέα μέτρα που δεν μπορεί να σηκώσει οικονομία είναι σαν να σου λένε «πήδα από τον πέμπτο όροφο, αλλά μην ανησυχείς, θα σε φροντίσω».
- Πρόκειται για γενικευμένη επίθεση σε δικαιώματα και κατακτήσεις
- Οι απαιτήσεις τινάζουν στον αέρα τη συμφωνία που περιλαμβάνει συγκεκριμένη δέσμευση για αναδιάρθωση του χρέους χωρίς να απαιτεί ακρότητες που κάποιοι θέλουν να επιβάλουν ως προαπαιτούμενο για την συμμετοχή του Ταμείου στο πρόγραμμα
Ως εδώ, θα τηρήσουμε τη συμφωνία αλλά δεν θα δεχθούμε ούτε χιλιοστό παραπάνω
- Να ξεκαθαρίσουμε κάτι: Εμείς υπογράψαμε μια συμφωνία στα πολιτικά μας όρια την οποία θα τηρήσουμε κατά γράμμα.
- Ως εδώ. Δεν πρόκειται να ζητήσουμε περισσότερα αλλά ούτε να δώσουμε έστω και ένα χιλιοστό παραπάνω από τα όσα περιλαμβάνει η συμφωνία.
- Το ίδιο περιμένουμε από τους υπόλοιπους - να σεβαστούν όσα υπέγραψαν
- Μην κοροϊδευόμαστε, ξέρουμε κι εμείς να μετράμε.
Το ΔΝΤ αμφισβητεί τα στοιχεία που αποδέχονται όλοι οι άλλοι
- Μας λένε γιατί δεν δέχεστε μείωση των στόχων πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2018 που προτείνει το Ταμείο.
- Η εύκολη απάντηση είναι ότι ήμουν στο τραπέζι, αλλά δεν θυμάμαι να το πρότεινε κανείς.
- Αλλά θα προτιμήσω την δύσκολη απάντηση:
- Το Ταμείο θέλει μείωση στόχων αλλά τα μέτρα που ζητά για τους νέους στόχους είναι χειρότερα, ούτε καν τα ίδια.
- Επιμένει στον απόλυτο παραλογισμό.
- Δεν αποδέχεται τα επίσημα στοιχεία για την πορεία της οικονομίας, που όλοι οι υπόλοιποι έχουν αποδεχθεί.
- Οτι όχι μόνο έπιασε το δημοσιονομικό στόχο για το 2015 αλλά πέτυχε και μικρό αλλά αξιόλογο πρωτογενές πλεόνασμα, 0,2%.
- Αυτή είναι η βάση εκκίνησης για κυβέρνηση, ΕΚΤ, Κομισιόν, ESM
- Ο μόνος που αμφισβητεί τα στοιχεία, είναι το Ταμείο
- Επιμένει να αμφισβητεί την πραγματικότητα
- Προσπαθεί να επιβάλει ως βάση εκκίνησης έναν αριθμό που προκύπτει αυθαίρετα.
- Δεν αποδέχεται το πλεόνασμα του ,02%, λεει να ξεκινήσουμε με τη θεώρηση ότι έχουμε έλλειμμα 0,6%
- Αυτό μου θυμίζει το «όταν η πραγματικότητα δεν συμφωνεί μαζί τους, τόσο το χειρότερο για την πραγματικότητα.
Το ΔΝΤ δεν μπορεί να αντέξει ότι απέτυχαν τα προγράμματά του
- Από πού βγαίνει αυτή η στάση;
- Iσως από την ανάγκη να αποδείξουν ότι δεν μπορεί 2 προγράμματα που οι ίδιοι εμπνεύστηκαν, σχεδίασαν και συμμετείχαν στην υλοποίησή τους, να έχουν αποτύχει παταγωδώς
- Ενώ το τρίτο πρόγραμμα που δεν είναι δική της έμπνευσης και δεν συμμετέχουν να δείχνει ότι πετυχαίνει.
- Δεν μπορούν να το αντέξουν
Φωτογραφία: EUROKINISSI-ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ