Η έκρυθμη κατάσταση με τους πρόσφυγες και μετανάστες, που επικρατεί στη Χίο θα αποτελέσει αντικείμενο έκτακτης σύσκεψης μεταξύ Περιφέρειας, βουλευτών και τοπικών αρχών.
Την σύσκεψη συγκάλεσε για τις 8 το βράδυ της Κυριακής, η περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου κα. Χριστιάνα Καλογήρου και έχουν προσκληθεί να συμμετάσχουν: Οι βουλευτές Χίου κκ. Ανδρέας Μιχαηλίδης του ΣΥΡΙΖΑ και Νότης Μηταράκης της Νέας Δημοκρατίας, ο δήμαρχος Χίου κ. Μανώλης Βουρνούς, ο αστυνομικός διευθυντής Χίου κ. Ανδρέας Δαμίρης, ο λιμενάρχης Χίου κ. Χρήστος Φραγκιάς και ο συντονιστής του hot spot κ. Γιώργος Κασάπης, ο αντιπεριφερειάρχης Χίου κ. Σταμάτης Κάρμαντζης.
Ξεκινά η επαναπροώθηση από Χίο σε Δικελί Τουρκίας
Στο μεταξύ, το πρωί της Δευτέρας, 4 Απριλίου 2016, αρχίζουν – εκτός απροόπτου – από τη Χίο τα δρομολόγια επανεισδοχής προσφύγων και μεταναστών στην Τουρκία και συγκεκριμένα στο Δικελί, με την συνοδεία Ελλήνων αστυνομικών και δυνάμεων της Frontex.
Ήδη, στη Χίο έφτασαν την Κυριακή, άλλοι 40 αστυνομικοί της Frontex και αναμένεται η άφιξη κι άλλων.
Σύμφωνα με πληροφορίες του astraparis.gr, τα πρώτα δρομολόγια με το καταμαράν της τουρκικής εταιρείας Erturk, που βρίσκεται στο λιμάνι της Χίου, αφορούν περίπου 200 άτομα, καθένα εκ των οποίων θα συνοδεύεται από έναν αστυνομικό, είτε της ΕΛΑΣ, είτε της Frontex.
Το καταμαράν θα εκτελεί το δρομολόγιο προς το Δικελί, όπου φαίνεται ότι υπάρχει σε ετοιμότητα ο χώρος και ο μηχανισμός για την υποδοχή και καταγραφή όσων προσφύγων και μεταναστών θα φτάνουν εκεί από τη Χίο και την Μυτιλήνη.
Οι πρώτες αναχωρήσεις προσφύγων και μεταναστών θα γίνουν από το hot spot της ΒΙΑΛ, όπου το μεσημέρι της Κυριακής ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις και άνδρες των ΜΑΤ είχαν αρχίσει τον εντοπισμό και την καταγραφή όσων θα μπούνε στα πρώτα δρομολόγια.
Και επιχείρηση-σκούπα της ΕΛ.ΑΣ
Με την έναρξη αυτής της διαδικασίας το πιθανότερο είναι ότι θα γίνει και επιχείρηση – σκούπα, για την συγκέντρωση των εκατοντάδων προσφύγων και μεταναστών που βρίσκονται – αφού είχαν φύγει από την ΒΙΑΛ – από την Παρασκευή το μεσημέρι, 1η Απτριλίου 2016, στο λιμάνι της Χίου, αρνούμενοι να μετακινηθούν στις υπάρχουσες δομές της ΒΙΑΛ και της Σούδας.
Αυξάνεται καθημερινά ο αριθμός των προσφύγων/μεταναστών στα νησιά του βορείου Αιγαίου
Λίγες ώρες πριν την πρώτη επαναπροώθηση μεταναστών στην Τουρκία, σε εφαρμογή της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας και εκατοντάδες μετανάστες και πρόσφυγες αποβιβάζονται στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου ανεβάζοντας στα ύψη τον αριθμό των όσων βρίσκονται υπό περιορισμό ή κυκλοφορούν ελεύθεροι, στην περίπτωση της Χίου- στα νησιά του βορείου Αιγαίου.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα του ΑΠΕ το τελευταίο 48ωρο, από το πρωί της Παρασκευής και μέχρι σήμερα Κυριακή στις 9 το πρωί, στη Λέσβο αποβιβάσθηκαν 766 πρόσφυγες και μετανάστες, ενώ άλλοι 122 αποβιβάσθηκαν σήμερα μετά τις 9 το πρωί.
Στη Χίο αποβιβάσθηκαν 385 μετανάστες και πρόσφυγες, ενώ το πρωί σήμερα παρά τους ανέμους έφτασαν άλλοι 78. Χαμηλά οι αφίξεις παραμένουν μόνο στη Σάμο όπου το 48ωρο αποβιβάσθηκαν μόλις 31 μετανάστες και πρόσφυγες.
Παρά το ότι έχουν περάσει δυο εβδομάδες από την 20η Μαρτίου, οπότε και άρχισε η πρόσφατη συμφωνία ΕΕ- Τουρκίας που διέπει την μετακίνηση των προσφύγων και μεταναστών μέσα στα όρια της Ελλάδας από τα νησιά, η Αστυνομία δίνει ακόμα εναπομείναντες με το παλιό καθεστώς- που όμως κανείς δεν ξέρει πού βρίσκονται.
Επίσημα, λοιπόν, η Αστυνομία στα νησιά του βορείου Αιγαίου δίνει την ύπαρξη 488 προσφύγων στη Λέσβο, 219 στη Σάμο, καθώς και 24 στη Χίο, όπου μέχρι την Παρασκευή δηλώνονταν ότι δεν έχει μείνει κανένας.
Πόσοι είναι στα hot spots Λέσβου-Χίου
Υπό περιορισμό στα hot spots των τριών νησιών, μιας και μπήκαν στην Ελλάδα μετά την 20 Μαρτίου, παραμένουν:
Στη Μόρια της Λέσβου 3.340 και στη Σάμο 249.
Στο hot spot της Χίου θα έπρεπε να βρίσκονται 2.045. Μετά όμως την έκρηξη βίας που εκδηλώθηκε την Παρασκευή και τη διαφυγή περίπου 800 ατόμων που κινήθηκαν στο λιμάνι της Χίου κανείς δεν ξέρει πού ακριβώς βρίσκονται όλοι αυτοί οι άνθρωποι. Στο hot spot βρίσκονται υπό περιφρούρηση από μεγάλη αστυνομική δύναμη περίπου 1.500 άνθρωποι. Άλλοι 300 παραμένουν στο λιμάνι της Χίου και, τέλος, περίπου 300 έχουν μετακινηθεί και διαμένουν στον ανοικτό καταυλισμό του Δήμου στη Σούδα, στην πόλη της Χίου.
350 αστυνομικοί της Frontex στη Λέσβο
Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ περίπου 350 είναι οι Αστυνομικοί της Frontex από τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Πορτογαλία, στην Εσθονία, τη Λετονία και τη Λιθουανία οι οποίοι έφτασαν στη Λέσβο χθες και αναμένονται και σήμερα, σε εφαρμογή του σχεδίου επαναπροώθησης μεταναστών από τη Μυτιλήνη στο Δικελί της Τουρκίας που προβλέπεται από τη Συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης Τουρκίας για την αντιμετώπιση μεταναστευτικών – προσφυγικών ροών.
Σύμφωνα με το σχέδιο αυτό που αποκάλυψε την περασμένη Παρασκευή το Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων από τη Frontex έχουν ναυλωθεί δυο πλοία τουρκικών συμφερόντων. Το πλοίο «Ναζλί Ζαλέ» τύπου καταμαράν της εταιρείας «Ζαλέμ Τουρ» θα μεταφέρει 200 άτομα συνολικά τη φορά (100 μετανάστες και 100 αστυνομικούς) δηλαδή 200 μετανάστες μια και έχει ναυλωθεί για δυο δρομολόγια τη μέρα. Και το πλοίο «Λέσβος» της εταιρείας «Τουργιολ» θα μεταφέρει 100 άτομα συνολικά τη φορά (50 μετανάστες και 50 αστυνομικούς) δηλαδή 50 μετανάστες τη μέρα μια και αυτό έχει ναυλωθεί για ένα δρομολόγιο τη μέρα. Για αύριο δηλαδή έχει προγραμματισθεί η μετακίνηση 250 μεταναστών. Ανάλογος αριθμός έχει προβλεφθεί να μετακινηθεί την Τρίτη και την Τετάρτη με ανάλογες με τη Δευτέρα ναυλώσεις των ίδιων πλοίων.
Σύμφωνα με το σχεδιασμό, από το χοτ σποτ της Μόριας καθώς και στη διάρκεια του ταξιδιού με το πλοίο ο κάθε μετανάστης θα μετακινείται συνοδευόμενος από έναν αστυνομικό της Frontex.
Οι πρώτες αυριανές επαναπροωθήσεις σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες δεν αφορούν οικογένειες, αλλά μετανάστες από το Πακιστάν, χώρες της Βορείου Αφρικής αλλά και άλλες χώρες όπως το Μπαγκλαντές, τη Σρι Λάνκα ακόμα και από το Κονγκό!
Άγνωστο όμως παραμένει ποιοι θα επαναπροωθηθούν τις επόμενες μέρες αφού μέσα στο χοτ σποτ της Μόριας και μετά από υπόδειξη δικηγόρων που μπαινοβγαίνουν σε αυτό δηλώνονται σωρηδόν προθέσεις αιτήσεων ασύλου. Σύμφωνα με πληροφορίες περίπου 2000 από τους ευρισκομένους μέσα στο χοτ σποτ έχουν δηλώσει σχετική πρόθεση δηλαδή έχει ανασταλεί κάθε προοπτική επαναπαροώθησης τους για τον αμέσως επόμενο μήνα τουλάχιστον.
Χθες έφθασαν στη Λέσβο εκτός από Αστυνομικούς και τεχνολογικός εξοπλισμός με προγράμματα που αφορούν την ενίσχυση του μηχανισμού εφαρμογής της συμφωνίας ΕΕ Τουρκίας.
Φωνές διαμαρτυρίας στην Τουρκία
Την ίδια ώρα στην Τουρκία πληθαίνουν οι διαμαρτυρίες φορέων συμπεριλαμβανομένων φορέων της αυτοδιοίκησης ενάντια στη χρησιμοποίηση περιοχών της χώρας για την προσωρινή έστω παραμονή επαναπροωθούμενων μεταναστών. Χθες στο Δικελί πραγματοποιήθηκε διαδήλωση που οργάνωσε ο Δήμος του Δικελί στη διάρκεια της οποίας «υπερασπίσθηκαν ο τουριστικός και αγροτικός χαρακτήρας της περιοχής». Σήμερα όπως έγινε γνωστό η εταιρεία που διαχειρίζεται το λιμάνι του Δικελί ονόματι LIMAK με επιστολή της απαγόρευσε τη χρήση του λιμανιού ως σημείο αποβίβασης επαναπροωθούμενων μεταναστών.
Όπως υποστηρίζεται, το επόμενο διάστημα πρόκειται να δέσουν στο λιμάνι του Δικελί 30 κρουαζιερόπλοια κάτι που φυσικά όπως λένε δεν θα γίνει αν αποβιβάζονται επαναπροωθούμενοι μετανάστες. Μέχρι στιγμής δεν έγινε γνωστό ποια είναι η γνώμη της τουρκικής κυβέρνησης σχετικά με τις αιτιάσεις της Τουρκικής εταιρείας.
Η Τουρκική κυβέρνηση όμως φαίνεται πως πιεζόμενη ιδιαίτερα από την Ευρωπαϊκή Ένωση προχωρά σε μέτρα που σκοπό έχουν να αποφορτίσουν σημαντικά τις ροές προς το Αιγαίο. Τις προηγούμενες μέρες αποφασίστηκε η συγκρότηση από την Αστυνομία ειδικής υπηρεσίας με εντολή «μέχρι τον ερχόμενο Ιούνιο να έχει κλείσει το κεφάλαιο ροών προς την Ευρώπη μέσω του Αιγαίου».
Η υπηρεσία αυτή συγκροτήθηκε και ήδη με τη χρήση ειδικών δυνάμεων του Στρατού και συγκεκριμένα μονάδων ορεινών καταδρομών έχουν κλείσει διόδους μετακίνησης προς την Κω μέσω της περιοχής του Μπόντρουμ και προς τη βόρεια Λέσβο μέσω του Ακτσάϊ (περιοχή αρχαίας Άσου - Μπεχράμ Καλέ).
Στη Χίο τώρα άγνωστο παραμένει πώς θα γίνει η επαναπροώθηση μεταναστών. Σύμφωνα με πληροφορίες έχει ναυλωθεί από τη Frontex το πλοίο τύπου καταμαράν της εταιρίας «Erturk» το οποίο πραγματοποιεί δρομολόγια στη γραμμή Χίος – Τσεσμέ. Η μετακίνηση θα γίνει από τη Χίο προς το Δικελί που έχει οριστεί ως λιμάνι εισόδου επαναπροωθούμενων στην Τουρκία. Συνολικά δε σχεδιάζεται πως θα επαναπροωθηθούν αύριο από τη Χίο 200 με 250 μετανάστες φρουρούμενοι από ισάριθμους Αστυνομικούς.
Οι ίδιες πληροφορίες λένε ότι αυτοί οι 200 με 250 που θα επαναπροωθηθούν συγκεντρώνονται ιδιαίτερα μεταξύ των όσων διέφυγαν τη Παρασκευή από το χοτ σποτ και κρύβονται στους δρόμους της πόλης. Είναι δε κυρίων Πακιστανοί.
Πάντως χθες εξεδόθησαν τα απαραίτητα δικαιολογητικά που επιτρέπουν στο πλοίο «Ελευθέριος Βενιζέλος» το οποίο είναι ναυλωμένο από το υπουργείο Ναυτιλίας να πραγματοποιεί ταξίδια προς τρίτες χώρες δηλαδή και προς την Τουρκία. Άγνωστο παραμένει αν αυτό έγινε στην προοπτική χρήσης του πλοίου για την επαναπροώθηση μεταναστών. Πάντως πλοία όπως το «Ελευθέριος Βενιζέλος» έχουν τη δυνατότητα να δέσουν σε λιμάνια όπως αυτό του Δικελί.
Την ίδια ώρα με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζονται οι επισκευές στο κατεστραμμένο χοτ σποτ της Χίου. Ο χώρος πρόσδεσης των επιβατηγών στο λιμάνι παραμένει υπό κατάληψη από ομάδες προσφύγων που διεκδικούν να μεταφερθούν στον Πειραιά. Ενώ τα δρομολόγια των πλοίων της γραμμής για Πειραιά και Μυτιλήνη όλη την επόμενη εβδομάδα προγραμματίσθηκε να εκτελούνται μέσω του λιμανιού των Μεστών ενώ προγραμματίσθηκαν ήδη και σχετικά δρομολόγια λεωφορείων των ΚΤΕΛ.
Σήμερα Κυριακή το βράδυ, στη Χίο και προκειμένου να εξετασθεί η νέα κατάσταση που διαμορφώθηκε συνεκλήθη από την Περιφερειάρχη βορείου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου σύσκεψη με τη συμμετοχή των βουλευτών Χίου Ανδρέα Μιχαηλίδη και Νότη Μηταράκη, του Δημάρχου Χίου Μανώλη Βουρνού, του Αστυνομικού Διευθυντή Χίου Ανδρέα Δαμίρη, του Λιμενάρχη Χίου Χρήστου Φραγκιά και του συντονιστή του χοτ σποτ της Χίου Γιώργου Κασάπη. Στη σύσκεψη θα πάρει μέρος επίσης ο Αντιπεριφερειάρχης Χίου Σταμάτης Κάρμαντζης.
Τέλος ενδεικτικό της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί πλέον στα νησιά είναι ότι την τελευταία εβδομάδα στο λιμάνι της Μυτιλήνης συχνός είναι ο εντοπισμός μεταναστών, οι οποίοι κρυμμένοι μέσα σε φορτηγά και νταλίκες προσπαθούν να επιβιβαστούν στα πλοία της γραμμής για τον Πειραιά. Πριν από κάθε απόπλου τα στελέχη του λιμενικού εντοπίζουν από πέντε έως 10 μετανάστες οι οποίοι στη συνέχεια κρατούνται με προοπτική την επαναπροώθηση τους.