Quantcast
Channel: ilialive Ροή - Ηλεία Live! - Ηλεία Live!
Viewing all articles
Browse latest Browse all 23665

Το βακτήριο που σκοτώνει την ελιά!

$
0
0
Το

Ενδιαφέρουσα ενημερωτική εκδήλωση χθες για το βακτήριο Xylella fastidiosa από την Δ/νση Αγροτικής Ανάπτυξης της ΠΕ Ηλείας - Δεν έχει ακόμα εντοπιστεί στη χώρα μας ωστόσο έχει προσβάλλει χιλιάδες στρέμματα ελαιώνων στην Ιταλία

Γράφει η Ελένη Παπαδοπούλου

Συναγερμός έχει σημάνει στην Ιταλία λόγω της ταχείας εξάπλωσης του βακτηρίου Xylella fastidiosa που ξεραίνει τα ελαιόδεντρα. Το βακτήριο έχει προσβάλει ελαιώνες έκτασης χιλιάδων στρεμμάτων στην περιφέρεια της Απουλίας, η οποία, σημειωτέον, είναι το πλησιέστερο σημείο της ιταλικής χερσονήσου προς τη χώρα μας Τα συμπτώματα της ασθένειας είναι: εκτεταμένο κιτρίνισμα των κορυφών, εσωτερικό μαύρισμα του ξύλου και φύλλα που αποκτούν κυλινδρικό σχήμα. Γι’ αυτό άλλωστε και η ΕΕ τρέχει και δεν φτάνει λαμβάνοντας πολύ αυστηρά μέτρα ώστε να σταματήσει η εξάπλωση του βακτηρίου που κατατρώει τα δέντρα και τα αφήνει τάχιστα να στέκουν σαν άψυχα κουφάρια. Στην Ελλάδα ωστόσο δεν έχει εμφανιστεί ακόμα, όμως επειδή η Ιταλία είναι δίπλα μας, ο κίνδυνος είναι ορατός. Για το λόγο αυτό, η Δ/νση Αγροτικής Ανάπτυξης της ΠΕ Ηλείας, έχει αναλάβει ενημερωτική δράση στο πλαίσιο των προληπτικών μέτρων και οδηγιών της Ε.Ε για να αποφευχθεί η είσοδος του βακτηρίου στην χώρα μας και βεβαίως στην Ηλεία που είναι ένας μεγάλος ελαιοκομικός νομός.

Χθες το πρωί λοιπόν στο συνεδριακό της ΠΕ Ηλείας, έγινε από γεωπόνους της Δ/νσης Αγροτικής Ανάπτυξης του νομού, η πρώτη ενημερωτική εκδήλωση για την νέα ασθένεια που απειλεί κυρίως την καλλιέργεια της ελιάς και  η οποία προσέλκυσε το ενδιαφέρον εμλεκομένων στον ελαιοκομικό κλάδο, παραγωγών,  φυτοριούχων, γεωπόνων κλπ, ενώ θα ακολουθήσουν κι άλλες ενημερώσεις κυρίως σε κάποιους ελαιοκομικούς δήμους που μπορεί να εκφράσουν ενδιαφέρον και αυτοί να ενημερώσουν με τη σειρά τους, τους παραγωγούς. Η υπηρεσία έχει ωστόσο βγάλει ενημερωτικά δελτία τύπου και το πρόβλημα έχει ήδη αναδειχθεί.
Την ενημέρωση έκανε ο  γεωπόνος από το Τμήμα Ποιοτικού-  Φυτοϋγεινομικού ελέγχου της Δ/ντης Αγροτικής Ανάπτυξης ΠΕ Ηλείας Γιώργος Μικέογλου «συστήνοντας» καταρχήν το έντομο- παθογόνο καραντίνας Xylela
«Πρόκειται για ένα βακτήριο το οποίο δεν έχει εντοπιστεί στη χώρα μας, όμως υπάρχει και έχει ταυτοποιηθεί στη γειτονική Ιταλία, οπότε ο κίνδυνος είναι άμεσος και βρίσκεται δίπλα μας. Το σημαντικό σε αυτό το παθογόνο είναι ότι προσβάλλει κυρίως τις ελιές. Από την στιγμή που προσβληθεί η ελιά, πλέον όλη η περιοχή εφόσον υπάρχουν και έντομα που το μεταφέρουν, θεωρείται προσβεβλημένη και μπαίνει σε καραντίνα.»
Όπως ακόμα επισήμανε «στην πρώτη φάση όμως που βρισκόμαστε τώρα, ενημερώνουμε τους άμεσα εμπλεκόμενους, τα καταστήματα εμπορίας γεωργικών  φαρμάκων, τους γεωπόνους των δήμων, το ΚΕΠΥΕΛ, τους παραγωγούς, τους φυτοριούχους που διακινούν τα φυτά, προκειμένου να μας δώσουν οι ίδιοι μια πρώτη εικόνα πέρα από τους δικούς μας ελέγχους που προγραμματίζονται για το επόμενο διάστημα. Πάντως ανησυχία δεν υπάρχει γιατί δεν έχει εμφανιστεί ακόμα στη χώρα μας, όμως το παρακολουθούμε.»

Οι τρόποι εισόδου του παθογόνου στη χώρα
Ερωτηθείς ο κ. Μικεόγλου για το πώς ταυτοποιείται το βακτήριο τόνισε:
«Η επίσημη αναφορά ότι υπάρχει, αυτή τη στιγμή γίνεται μόνο από το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο. Εξ ορισμού και με το μάτι, δεν είναι ασφαλής τρόπος, γιατί εφόσον ταυτοποιηθεί οδηγούμαστε σε μέτρα φυτουγειονομικά μέτρα που έχουν κάποιες δυσκολίες εφαρμογής. Οπότε πρέπει να είμαστε 100% σίγουροι. Από κει και πέρα υπάρχει σχετική φυτοϋγειονομική νομοθεσία την οποία πρέπει να εφαρμόσουμε και το τι γίνεται μετά το κουβεντιάζουμε όταν δημιουργηθεί το πρόβλημα.»
Τέλος αναφέρθηκε στους τρόπους με το οποίο  μπορεί το παθογόνο αυτό να εισαχθεί στη χώρα μας. «Οι δύο κύριοι τρόποι εισόδου του παθογόνου είναι δύο. Ο πρώτος είναι με πολλαπλασιαστικό υλικό, δηλαδή με φυτά, μοσχεύματα κλπ και ο δεύτερος είναι με πολλά μυζητικά έντομα, κυρίως από διάφορα τζιτζικάκια που θα έχουν τσιμπήσει προσβεβλημένο δέντρο και θα μεταφέρουν το βακτήριο σε άλλα υγιή. Όμως υπάρχει κι άλλος τρόπος, όπως όποιος μετακινείται δεν θα πρέπει να κόβει ένα φυτό και να το πηγαίνει στο αυτοκίνητό του και να το μεταφέρει. Η Ιταλία είναι δίπλα μας και η μεταφορά είναι εύκολη, η θαλάσσια συγκοινωνία είναι καθημερινή, οπότε πρέπει να είμαστε κι εμείς οι ίδιοι προσεκτικοί σαν  παραγωγοί. Και βέβαια αν δούμε κάτι που μοιάζει λίγο περίεργο που μοιάζει σε αυτό το σύμπτωμα ας το αναφέρουμε κάπου να το αξιολογήσουμε.»

imerida 2


Viewing all articles
Browse latest Browse all 23665

Trending Articles