Και των Ηλία Αργυριάδη, Νίκου Καλούμενου και Δημήτρη Μπάτση
Σήμερα συμπληρώνονται 64 χρόνια από την εκτέλεση των αγωνιστών Νίκου Μπελογιάννη, Ηλία Αργυριάδη, Νίκου Καλούμενο και Δημήτρη Μπάτση από ένα μισαλλόδοξο καθεστώς που μέσα από ένα έκτακτο στρατοδικείο που στελέχωνε και ο μετέπειτα δικτάτορας Γιώργος Παπαδόπουλος έστησε μια δίκη παρωδία που εν τέλει στη συνείδηση του λαού μας και της παγκόσμιας προοδευτικής γνώμης αποκάλυψε ως πραγματικούς κατήγορους τους αγωνιστές και ως κατηγορούμενους τους στρατοδίκες και το πολιτικό και οικονομικό κατεστημένο της εποχής.
Η συνεπής πατριωτική και δημοκρατική στάση των αγωνιστών που εκτελέστηκαν αποτελεί παρακαταθήκη για όλους τους λαούς που αντιστέκονται στην καταπίεση, στην διεθνή επιτροπεία και τον φασισμό. Το διεθνές κύμα συμπαράστασης και αλληλεγγύης προς τους αγωνιστές αποτελεί και σήμερα το πολιτικό και συνειδησιακό σύνορο σε παγκόσμια κλίμακα ανάμεσα στην πρόοδο και τη συντήρηση, τη δημοκρατία και τον εκφασισμό, την αξιοπρέπεια και την υποταγή.
Η θαρραλέα στάση τους μπροστά στο εκτελεστικό απόσπασμα, η νηφαλιότητα κατά τη διάρκεια της δίκης βασανιστήριο-παρωδία που βίωναν αποτελούν πρότυπο για κάθε δημοκράτη και προοδευτικό πολίτη που αγωνία να ζήσει με αξιοπρέπεια κυρίως αυτή την εποχή που η πατρίδα μας βρίσκεται υπό καθεστώς Διεθνούς Οικονομικού Ελέγχου.
Η προσφορά τους στην πατρίδα πολυεπίπεδη και ανεκτίμητη. Μεταξύ άλλων επισημαίνω το επιστημονικό έργο του Δημήτρη Μπάτση και ειδικότερα το τόμο του για την «Βαρειά Βιομηχανία στην Ελλάδα» η οποία μέχρι και σήμερα είναι από τις ελάχιστες προσπάθειες και μάλιστα σε πολύ δύσκολες συνθήκες αποτύπωσης των παραγωγικών δυνατοτήτων και αναγκών της ελληνικής οικονομίας.
Ο Νίκος Μπελογιάννης, ο οποίος γεννήθηκε στην Αμαλιάδα το 1915 θα παραμείνει μέσα στον χρόνο παγκόσμιο σύμβολο αντίστασης, αλληλεγγύης, ανιδιοτέλειας απέναντι σε κάθε μορφή καταπίεσης. Πριν λίγους μήνες μάλιστα συμπληρώθηκαν 100 χρόνια από τη γέννηση του.
Ως ελάχιστος φόρος τιμής για τη θυσία του είναι το άνοιγμα του Μουσείου “Νίκος Μπελογιάννης” στον τόπο που γεννήθηκε στην Αμαλιάδα.
Υπενθυμίζω ότι έχει ήδη περάσει μεγάλο χρονικό διάστημα, σχεδόν 20 χρόνια, από τότε που η σύντροφος του Νίκου Μπελογιάννη, η Έλλη Παππά και ο γιος τους δώρισαν στο Δήμο Αμαλιάδας (νυν Ήλιδας) Ηλείας το σπίτι του αγωνιστή, στο κέντρο της πόλης της Αμαλιάδας. Η βούληση των δωρητών ήταν να μετατραπεί σε μουσείο, ώστε όλοι οι πολίτες να έχουν πρόσβαση στα ντοκουμέντα που αφορούν τη ζωή και τα πεπραγμένα ενός ανθρώπου που η στάση ζωής του και η εκτέλεσή του ενέπνευσε πνευματικούς ανθρώπους παγκόσμιας εμβέλειας. Δεν ανεχόμαστε πλέον καμία δικαιολογία για νέα καθυστέρηση.
Η Διεύθυνση Νεώτερου Πολιτιστικού Αποθέματος και Άϋλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείο Πολιτισμού αναφέρει ότι έχει το προσωπικό που μπορεί να αντιμετωπίσει τα σύνθετα ζητήματα της μουσειολογικής προσέγγισης στην κοινωνική και πολιτική ιστορία της Ελλάδας κατά τις δεκαετίες του 1940 και 1950, το αρμόδιο Ίδρυμα της Εθνικής Τράπεζας μπορεί άμεσα να παραχωρήσει ψηφιακά αντίγραφα του αρχείου της Έλλης Παπά που περιλαμβάνει και το αρχείο του Νίκου Μπελογιάννη και επομένως απαιτείται η δημόσια δέσμευση της Δημοτικής Αρχής του Δήμου Ήλιδας ώστε άμεσα να προχωρήσει το εν λόγω ζήτημα.
↧
Η Έφη Γεωργοπούλου – Σαλτάρη για τα 64 χρόνια από την εκτέλεση - πολιτική δολοφονία των Νίκου Μπελογιάννη
↧