«Η χαρά μου είναι απερίγραπτη, δεν χάσαμε εντελώς την Παλμύρα. Ήμουν ο πιο αποκαρδιωμένος διευθυντής Αρχαιοτήτων του κόσμου, σήμερα είμαι ο πιο χαρούμενος».
Με αυτά τα λόγια χθες, ο διευθυντής της υπηρεσίας Μουσείων και Αρχαιοτήτων της Συρίας Μααμούν Αμπντελκαρίμ δήλωσε ότι η ελπίδα υπάρχει ακόμα για να αποκατασταθούν οι περισσότεροι από τους αρχαιολογικούς θησαυρούς που οι τζιχαντιστές είχαν καταστρέψει στην Παλμύρα.
Η Αγορά, τα λουτρά, το ρωμαϊκό θέατρο και τα τείχη της πόλης έχουν παραμείνει σχεδόν ανέπαφα, με ελάχιστες ζημιές κάτι που εξέπληξε ευχάριστα τους περισσότερους, ενώ οι ναοί του Βήλου και του Βάαλ Σαμίν, όπως και η Αψίδα του Θριάμβου, μνημεία που είχαν ανατιναχτεί από το Ισλαμικό Κράτος, είναι δυνατό να αποκατασταθούν καθώς σύμφωνα με ανταποκριτή του Γαλλικού Πρακτορείου οι πέτρες τους παραμένουν ακόμα εκεί.
Κατεστραμμένα αγάλματα μέσα στο μουσείο
Η είσοδος για το ναό του Βήλου
Ευχάριστη όμως είναι και η είδηση για το Λιοντάρι της Αλιλάτ, το περίφημο άγαλμα, βάρους 15 τόνων, που κοσμούσε την είσοδο της Παλμύρας. Το Λιοντάρι καταστράφηκε από τους τζιχαντιστές όταν κατέλαβαν την πόλη, τον Μάιο του 2015. Όμως τα κομμάτια του παραμένουν εκεί και "μπορούμε να τα ξανασυναρμολογήσουμε, δεν χάσαμε αυτό το σημαντικό άγαλμα", είπε.
Το άγαλμα, που είναι από ασβεστόλιθο και φιλοτεχνήθηκε τον 1ο αιώνα π.Χ., ανακαλύφθηκε το 1977 από Πολωνούς αρχαιολόγους στον ναό της Αλιλάτ, μιας προϊσλαμικής θεότητας.
Το εντυπωσιακό ρωμαϊκό θέατρο που χρησίμευσε ως χώρος εκτελέσεων για τους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους, είναι και αυτό σε καλή κατάσταση. Σημειώνεται ότι εκεί οι ισλαμιστές είχαν εκτελέσει και τον πρώην διευθυντή Αρχαιοτήτων της Παλμύρας, τον 82χρονο Χάλεντ αλ Άσααντ.
«Θα εκδώσουμε μία πρόκληση στη διεθνή τρομοκρατία, ότι άσχετα με ότι κάνουν, δεν μπορούν να διαγράφουν την ιστορία μας, και εμείς δεν θα μείνουμε απαθείς να κλαίμε πάνω από τα ερείπια», δήλωσε στον Guardian o διευθυντής της υπηρεσίας Μουσείων και Αρχαιοτήτων της Συρίας που τις αναμένεται να μεταβεί στο σημείο για να κάνει έλεγχο.