Στις 2 Απριλίου στο θέατρο Απόλλων από την Ομάδα Τέχνης «Δούρειος Ίππος» σε σκηνοθεσία Παρασκευά Παπαπετρόπουλου
Στην τελική ευθεία των προετοιμασιών μπαίνει η Ομάδα Τέχνης «Δούρειος Ίππος» με το αριστουργηματικό έργο του Αλέκου Γαλανού «Κόκκινα Φανάρια» σε σκηνοθεσία Παρασκευά Παπαπατρόπουλου. Η πρεμιέρα της παράστασης έχει προγραμματιστεί για το ερχόμενο Σάββατο 2 Απριλίου στο θέατρο «Απόλλων».
Ήδη από σήμερα η σκηνή του θεάτρου αλλάζει….Τα σκηνικά, τα φώτα και η μουσική δημιουργούν την κατάλληλη ατμόσφαιρα που θα μας μεταφέρει στη δεκαετία του 60, στη γειτονιά και τα πορνεία της Τρούμπας. Εδώ και έξι μήνες περίπου ο θίασος της ομάδας εργάζεται πυρετωδώς πάνω στο εξαιρετικό και συνάμα απαιτητικό κείμενο όπου κυριαρχεί το συναίσθημα. Τα παλιά μέλη του «Δούρειου Ίππου» καλωσόρισαν φέτος στην θεατρική τους οικογένεια νέα ταλαντούχα παιδιά που με την καθοδήγηση του σκηνοθέτη κατάφεραν να ανταποκριθούν στις προκλήσεις του έργου και να δώσουν τον καλύτερό τους εαυτό.
Το έργο
Στα δωμάτια του «σπιτιού» της Μαντάμ Παρή, η ερωτική συναλλαγή μοιάζει με απλή ρουτίνα. Όμως, για το καθένα από τα κορίτσια που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους εκεί, υπάρχει, σιωπηρά, και ένας προσωπικός κόσμος. Σκληρός ή ουτοπικός, αναγκαίος ή κυνικός, ο κόσμος αυτός είναι η μόνη αλήθεια μέσα στην καθημερινότητά τους. Έχουν την ανάγκη να τον βιώσουν, ακόμη κι αν χρειαστεί να πληρώσουν γι’ αυτόν οποιοδήποτε κόστος. Και για τις περισσότερες, το κόστος αποδεικνύεται επώδυνο. Θα μείνουν αλώβητες μόνο όσες μπορούν να παγώσουν την ψυχή τους και να προχωρήσουν χωρίς συναισθηματισμούς και δεσμεύσεις.
Τα «Κόκκινα φανάρια» είναι μία από τις μεγαλύτερες επιτυχίες της δεκαετίας του ’60, που γράφτηκε για το θέατρο, προσαρμόστηκε στη συνέχεια σε κινηματογραφικό σενάριο και ξαναγράφτηκε ως μιούζικαλ.
Το έργο διερευνά την ανθρώπινη αλήθεια πίσω από το ψυχρό πρόσωπο της πορνείας. Ο Παρασκευάς Παπαπετρόπουλος φωτίζει τη διαχρονικότητα του θέματος αλλά και μιας ολόκληρης εποχής, με μια εξαιρετική ομάδα συντελεστών.
Η ταινία προβλήθηκε τη σαιζόν 1963-1964 και έκοψε 473.686 εισιτήρια.To 1964 ήταν υποψήφια για βραβείο Όσκαρ, στην κατηγορία της καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας. Το Όσκαρ κέρδισε η ταινία του Φελίνι "8 1/2".Τα Κόκκινα φανάρι κατέλαβαν την 3η θέση σε 92 ταινίες.