Quantcast
Channel: ilialive Ροή - Ηλεία Live! - Ηλεία Live!
Viewing all articles
Browse latest Browse all 23665

Σύνδεση ΤΕΙ με πολιτιστική κληρονομιά και τουρισμό

$
0
0
Σύνδεση

Με επιτυχία η 1η Επιστημονική Ημερίδα του τμήματος ΔΟΕΠ&ΤΜ του ΤΕΙ Πύργου

Το ελπιδοφόρο μήνυμα, ότι το τμήμα Διοίκησης, Οικονομίας, Επικοινωνίας Πολιτιστικών & Τουριστικών Μονάδων μπορεί να «δώσει» στον τόπο μέσω της σύνδεσης του με την πολιτιστική κληρονομία και την τουριστική ανάπτυξη της Ηλείας, εξήχθη στην χθεσινή άκρως ενδιαφέρουσα 1η Επιστημονική Ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στο ΤΕΙ Πύργου. Μια ημερίδα που στόχο είχε την ανάδειξη των πλεονεκτημάτων που μπορούν να προκύψουν από τη σύνδεση αυτή και που αγκαλιάστηκε με ενδιαφέρον από τους φοιτητές που την παρακολούθησαν.
Η ημερίδα ξεκίνησε με το χαιρετισμό της προέδρου του τμήματος ΔΟΕΠ&ΤΜ Δρ. Αναστασία Ζαφειροπούλου, και ακολούθησε η εισήγηση του Επίκουρου Καθηγητή Δρ. Γιώργου Παναγιωτόπουλου ο οποίος αναφερόμενος στην σημαντική ημερίδα, τόνισε ότι ουσιαστικά εγκαινιάζονται, ως ένας σπόνδυλος ενός ευρύτερου σχεδιασμού, πρωτοβουλίες με θεματολογία επιστημονικού περιεχομένου αλλά και θεματολογία που θα αγγίζει ευρύτερα το κοινωνικό σύνολο του Πύργου και της Ηλείας. «Με την 1η αυτή ημερίδα ανοίξαμε την αυλαία των επιστημονικών θεματικών ημερίδων. Ο στόχος μας είναι διττός. Είναι καταρχήν η δημιουργία προστιθέμενης αξίας στους φοιτητές, άρα είναι επιστημονικός και από την άλλη είναι ένας στόχος, ευρύτερα μιας εξωστρεφούς δραστηριότητας του τμήματος, στα πλαίσια όχι μόνο της βιωσιμότητας αλλά της δημιουργίας προϊόντος για την κοινωνία. Το συγκριτικό πλεονέκτημα του τουρισμού και του πολιτισμού που έχει ο Νομός Ηλείας και που αποσπασματικά και κατά περιόδους έχει γίνει προσπάθεια να αξιοποιηθεί, βρίσκεται πλέον στο μικροσκόπιο και της επιστημονικής τεκμηρίωσης. Στα πλαίσια αυτά και η δική μας πρωτοβουλία σήμερα με τη συμμετοχή εισηγητών και εκτός τμήματος, είναι να διαμορφωθεί μια νέα πραγματικότητα μέσω της ενεργοποίησης της ακαδημαϊκής κοινότητας και της κοινωνίας, ότι εδώ αυτό το τμήμα, είναι ένα κύτταρο που μπορεί να λειτουργήσει ως ένας οργανισμός, ένας οργανισμός προώθησης σκέψης και προβληματισμών επιστημονικά τεκμηριωμένων οι οποίες μπορούν να αξιοποιηθούν ευρύτερα από την κοινωνία. Αυτό το τμήμα έχει 700 ενεργούς φοιτητές συν 210 που επισήμως ανακοινώθηκε ότι θα εισαχθούν το νέο ακαδημαϊκό έτος, μιλάμε για 1000 φοιτητές. Αντιλαμβάνεστε ότι είναι μια μικροκοινωνία με ιδιαίτερη ταυτότητα, με ιδιαίτερα  χαρακτηριστικά, με ιδιαίτερη αγωνία για το μέλλον τους και θα έλεγα και με ιδιαίτερες απαιτήσεις. Σε αυτό το πλέγμα των προκλήσεων για όλους εμάς που είμαστε διδάσκοντες εδώ γενικότερα για τους εμπλεκόμενους με τη λειτουργία της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης θεωρώ ότι η σημερινή ημερίδα, δίνει το ελπιδοφόρο αυτό μήνυμα και είναι και ισχυρό μήνυμα ότι  μπορούμε να αλλάξουμε το ρου, να αλλάξουμε δηλαδή κάποιες άλλες αντιλήψεις μίζερης διαχείρισης μιας πραγματικότητας ή ερμηνείας αυτή της πραγματικότητας και να δώσουμε αυτό που μπορούμε να δώσουμε ως τριτοβάθμιο ίδρυμα στην περιοχή του Πύργου και στο Νομό».

«Αξιοποίηση πλεονεκτημάτων πολιτιστικής κληρονομιάς»
Ο Αρχαιολόγος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηλείας κ. Χρήστος Λιάγκουρας, μίλησε για τους αρχαιολογικούς χώρους του Νομού ως «όχημα» γνώσης και τουριστικής έλξης, χαρακτηρίζοντας την ημερίδα ιδιαίτερα σημαντική. «Θεωρώ ότι μέσω τέτοιων ημερίδων, μπορεί να αναπτυχθεί ένα νέο δυναμικό από τους νέους ανθρώπους, από τους οποίους περιμένουμε ιδέες και νέα πράγματα ενώ ταυτόχρονα η προσπάθεια αυτή θα βοηθήσει την πόλη του Πύργου και γενικότερα την Ηλεία, ώστε να αναπτυχθούν σχεδιασμοί, οι οποίοι πραγματικά θα συμβάλουν στην ανάπτυξη και αξιοποίηση του Πολιτισμικού αποθέματος της περιοχής. Αυτό ήταν και το θέμα της δικής μου παρουσίασης, η οποία επικεντρώθηκε στις τρείς μεγάλες Πολιτιστικές Ενότητες που διαθέτουμε-  Ολυμπία, Ήλιδα, Επικούρειος Απόλλων-  όπου αδιαμφισβήτητα μπορούν να αποτελέσουν πόλο έλξης πολιτισμού και τουρισμού. Το ζήτημα είναι να αξιοποιήσουμε τα δυναμικά σημεία, τα πλεονεκτήματα δηλαδή αυτών των ενοτήτων και μέσω σχεδίασης ενός διαχειριστικού σχεδίου να γίνουν πόλοι έλξης, έτσι ώστε οι επισκέπτες να έχουν λόγο να έρθουν στην πόλη μας και το κυριότερο αν ξαναέρθουν σε αυτήν. Η συμμετοχή ήταν πολύ μεγάλη εκ μέρους των σπουδαστών και το σημαντικό είναι ότι έδειξαν ενδιαφέρον αποδεικνύοντας ότι υπάρχει το έναυσμα ώστε να προσπαθήσουμε για ένα καλύτερο αύριο».

«Ισχυρό όπλο, αλλά…»
Ο Δημοσιογράφος Γιάννης Αργυρόπουλος, επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Όραμα Δημιουργίας» αναφέρθηκε στις πρακτικές επικοινωνίας και τους τρόπους προβολής του πολιτιστικού αγαθού ως τουριστικού προϊόντος, τονίζοντας ότι βάσει πρόσφατης έρευνας του Europa Nostra το 50% της τουριστικής δραστηριότητας στην Ευρώπη έχει ως κινητήρια δύναμη την πολιτιστική κληρονομιά. «Αλλά και για την Ελλάδα, διάφορες μελέτες έχουν δείξει ότι η πολιτιστική μας κληρονομιά αποτελεί το ισχυρότερο όπλο του τουριστικού μας προϊόντος γιατί του προσδίδει μια ξεχωριστή μοναδικότητα. Κι όμως σε αυτή τη χώρα των μεγάλων αντιφάσεων και των αγκυλώσεων αυτοί οι δύο τομείς, δηλαδή  η πολιτιστική κληρονομιά από τη μια και η τουριστική ανάπτυξη από την άλλη, αντί να έχουν μεταξύ τους μια αρμονική συνέργεια, χαρακτηρίζονται σε πάρα πολλές περιπτώσεις από σχέση ανταγωνισμού.  Αναχρονιστικές αντιλήψεις και γραφειοκρατία εμποδίζουν την δημιουργία μιας δυναμικής, μεταξύ τους, σχέσης με πολλαπλά οφέλη. Πόσες περιοχές έχουν μείνει αναξιοποίητες στο όνομα της προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς ή της περιβαλλοντικής ευαισθησίας κάποιων. Τρανό παράδειγμα δίπλα μας η λίμνη του Καϊάφα. Ένα από τα ομορφότερα μέρη της Ευρώπης που μαραζώνει πλήρως εγκαταλελειμμένη. Πόσα έργα δεν έχουν ματαιωθεί ή έχουν καθυστερήσει επί χρόνια. Θα σας αναφέρω ένα από τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα που το βιώνουμε καθημερινά εδώ στον Πύργο. Ξέρετε πόσο χρονικό διάστημα χρειάστηκε για να γνωμοδοτήσει το Υπουργείο Πολιτισμού ότι η Τριανταφυλλιά δεν είναι αρχαιολογικός χώρος. Τρεισήμισι ολόκληρα χρόνια!!! Με αποτέλεσμα να μην έχει κατασκευαστεί ακόμη το εργοστάσιο διαχείρισης των απορριμμάτων και ακόμη και σήμερα ο δήμος να είναι “πνιγμένος” στα σκουπίδια. Μα θα πει κάποιος ότι αυτό δεν έχει να κάνει με την τουριστική ανάπτυξη. Μέγα λάθος: Ποιο τουριστικό προϊόν να προβάλεις όταν τα σκουπίδια είναι το πρώτο ντεκόρ που βλέπει ο κάθε επισκέπτης σε αυτό τον τόπο. Ακυρώνει την όποια επικοινωνία, την όποια προβολή, την όποια διαφήμιση».
Ακολούθησε η εισήγηση της Δρ. Μαρίας Βίγλη, Πανεπιστημιακής Υποτρόφου με θέμα «μουσεία και τουριστική υπεραξία: δεδομένα, δυνατότητες, προοπτικές» αλλά και του συναδέλφου της Παναγιώτη Ζαφειράκη με θέμα «Οι νέες τεχνολογίες στην υπηρεσία του Πολιτισμού και του Τουρισμού».
Κική Κολοβέρου
kkoloverou@yahoo.gr


Viewing all articles
Browse latest Browse all 23665

Trending Articles