Σε κινητοποιήσεις προχώρησαν χθες τα μέλη του Συλλόγου Παραπληγικών και Κινητικά Αναπήρων Ηλείας μαζί με τοπικούς φορείς στο Κατάκολο με αφορμή την διεκδίκηση εγκατάστασης μηχανισμού Sea track που δίνει την δυνατότητα εύκολης πρόσβασης στη θάλασσα σε αναπήρους. Το έργο έχει χαθεί δύο φορές για την Ηλεία και πλέον υπάρχει η δέσμευση από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας πως θα πραγματοποιηθεί με κονδύλια από τα ταμεία της. Άτομα με αναπηρία και φορείς καυτηρίασαν την αδράνεια που υπήρξε στον τομέα αυτό και ζήτησαν να προχωρήσουν άμεσα οι διαδικασίες για την εγκατάσταση του seatrack σε παραλία δίπλα στο λιμάνι Κατακόλου, όπου επισκέπτονται κάθε καλοκαίρι χιλιάδες τουρίστες.
Ο πρόεδρος του Συλλόγου Παραπληγικών και Κινητικά Αναπήρων Ηλείας Παντελής Παπαναγιώτου, καυτηρίασε την απώλεια του seatrack μέσα από δύο προγράμματα και τόνισε πως αυτό τον Ιούνιο σύμφωνα με τις δεσμεύσεις πρέπει να λειτουργήσει. «Δεν θα το αφήσουμε έτσι. Πέραν από την αυτοψία που ήρθαμε να κάνουμε, ήλθαμε να κάνουμε και διαμαρτυρία διότι το δικαίωμα στην αξιοπρέπεια δεν θα μας το στερήσει κανένας. Μας συμπαραστέκονται όλοι οι φορείς, έχουμε αρχίσει και μαζεύουμε υπογραφές διότι το θέμα δεν πάει άλλο. Δεν θέλουμε πάλι να μας κοροϊδεύουν. Λένε ότι το περιβάλλον δημιουργεί εμπόδια. Δυστυχώς απ’ ότι βλέπουμε την αδυναμία να υλοποιηθούν κάποια πράγματα που έχουν υποσχεθεί και που θα έπρεπε να έχουν ήδη δρομολογηθεί στο νομ,ό δεν έχουν γίνει... Καταλαβαίνετε πόσο σημαντικό είναι, δεν μιλάμε μόνο για τα κρουαζιερόπλοια που έρχονται που έχουν άτομα με αναπηρία να υπάρχουν κατάλληλες υποδομές, μιλάμε και για κάποιον ευρωπαίο τουρίστα που έχει κινητικά προβλήματα να ήθελε επισκεφθεί την χώρα μας. Αν περιλαμβάνεται μέσα στον οδηγό επισήμανση για προσβάσιμη παραλία στο Κατάκολο είναι μια χρυσή ευκαιρία όχι μόνο για το Κατάκολο να υπάρχει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για όλη την Ηλεία γιατί έχει η Ηλεία θεραπευτικό τουρισμό».
Ο πρόεδρος του Εμπορκού Συλλόγου Κατακόλου Διονύσης Μπουλούτας, ανέφερε ότι η παρουσία του μαζί με το ΔΣ του συλλόγου «…έχει ως σκοπό να ενώσουμε την φωνή μας για το σοβαρό πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί σε ότι έχει σχέση με την ακύρωση του συστήματος seatrack προσβασιμότητας ανθρώπων με κινητικά και αναπηρικά προβλήματα στην παραλία. Βρεθήκαμε στο Περιφερειακό Συμβούλιο και με αφορμή αυτό είδαμε ότι είχε χαθεί ο διαγωνισμός για την λειτουργία του συστήματος αυτού. Πήραμε λοιπόν πρωτοβουλία και αφού ακούσαμε την δέσμευση του αντιπεριφερειάρχη Ηλείας, κ. Γεωργιόπουλου και μετά από δική μου επικοινωνία με τον αρμόδιο αντιπεριφερειάρχη Οικονομικών κ. Αριστειδόπουλο να θυμίσουμε και να τους δώσουμε να δουλέψουν πάνω σε αυτό το θέμα έτσι ώστε να δημιουργηθεί με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα η ράμπα αυτή που λέγεται seatrack.
Ο επικεφαλής της παράταξης «Αναγένεσις στο δήμο Πύργου» Χάρης Μιχαλακόπουλος δήλωσε πως παρίσταται «…ως παράταξη για να υποστηρίξουμε συνανθρώπους μας οι οποίοι έχουν απόλυτο δίκιο. Τουλάχιστον σε πράγματα που αφορούν τον άνθρωπο 100% θα πρέπει να δείξουμε ευαισθησία και άκουσα για την υπόσχεση της περιφέρειας και μακάρι να υλοποιηθεί, αν και είμαι δύσπιστος και σε αυτό. Σε επίπεδο ανάπτυξη μεταξύ των 52 είμαστε τελευταίοι και από τους 7 δήμους της Ηλείας πάλι ο Πύργος τελευταίος στην ανάπτυξη είναι. Ελπίζω από εδώ να γίνει μία αρχή».
Ο συντονιστής των ΑΝΕΛ Ηλείας, Τάκης Τσιλιμίγκρας, είπε πως «το πρόγραμμα seatrack είναι από αυτά που απασχολούν τον τόπο μας. Δεσμεύομαι ότι θα μεταφέρω το πρόβλημα στα αρμόδια κλιμάκια του κόμματος μου και στην γραμματέα κοινωνική αλληλεγγύης Μίκα Παπασέβου προκειμένου να δοθεί έμφαση και να μην χαθεί ξανά κανένα πρόγραμμα».
Ο εκπρόσωπος του Ποταμιού στην Ηλεία Βασίλης Μανδαράκης σχολίασε πως «η Ευρωπαϊκή Ένωση που έχει ευαισθησία όπως και σε άλλα ζητήματα για τους ανθρώπους με κινητικά προβλήματα είχε δύο προγράμματα τα οποία η Ελληνική γραφειοκρατία κατάφερε να τα χάσει από τον Νομό Ηλείας. Πιστεύω ότι η υπόσχεση της Περιφέρειας ότι με δικά της έξοδα θα δημιουργήσει αυτή τη ράμπα ώστε να μπορούν οι άνθρωποι με κινητικά προβλήματα να μπαίνουν στη θάλασσα όπως εμείς οι υπόλοιποι θα πραγματοποιηθεί».
Ο αντιπρόεδρος Συλλόγου Κινητικά Αναπήρων και Παραπληγικών Ηλείας, Τάκης Ευθυμίου δήλωσε πως «η πρόσβαση των ΑμεΑ στην παραλία είναι μία μορφή ανάπτυξης και το πρόγραμμα το έχασαν οι ίδιοι από την περιφέρεια και θα μπορούσαν να υπάρχουν 3 μηχανήματα ένα στο Κατάκολο, ένα στην Κουρούτα και ένα στην Γαστούνη. Στην Αμαλιάδα η δημοτική αρχή έχει κάνει αίτημα για την παραλία Κουρούτας να μπει το μηχάνημα και με έγκριση από το ΔΣ και ποτέ δεν πήραμε απάντηση από την περιφέρεια. Φέτος δυστυχώς θα μας βρουν απέναντι. Στις γαλάζιες σημαίες πέρσι κάναμε την παραχώρηση και δεν πήγαμε κόντρα στην περιοχή. Ο νομός Ηλείας δεν θα πάρει ξανά 6 γαλάζιες σημαίες. Ας σκεφτούν κι εμάς αλλά και την ανάπτυξη της περιοχής.
Ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Κατακόλου Σπύρος Χιώνης τόνισε ότι «με το σύνθημα αξιοπρέπεια σε όλους το οποίο δεν είναι απλώς σύνθημα, είναι ζήτημα ζωής, συμμετέχουμε στην διαμαρτυρία εδώ για την προσβασιμότητα εδώ στην ωραία μας παραλία. Δεν θα πω λόγια μεγάλα, οπουδήποτε και να μας καλέσει ο σύλλογος Κινητικά Αναπήρων σε οποιοδήποτε μέρος της Ελλάδος θα είμαστε δίπλα τους για το οποιοδήποτε ζήτημα ενσκύψει γιατί και οι άνθρωποι αυτοί έχουν δικαίωμα στην καθημερινότητα και στη ζωή».