Επιτέθηκαν στους εθελοντές που τους μοίρασαν φαγητό και νερό - Τόσκας: Μπορεί να υπάρξει αστυνομική παρέμβαση μικρής κλίμακας
Ξεκάθαρη είναι πλέον η οργή των 12.000 εγκλωβισμένων μεταναστών και προσφύγων στην Ειδομένη οι οποίοι πλέον ξεσπούν ακόμα και στους ανθρώπους των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων που μέχρι χθες ήταν ο μοναδικός συμπαραστάτης τους μέσα στις δύσκολες συνθήκες διαβίωσης στον υπαίθριο καταυλισμό.
Η έκρυθμη κατάσταση, μετά τον αυτοπυρπολισμό δυο ατόμων, έσπειρε το φόβο στις ΜΚΟ αναγκάζοντας πολλά από τα μέλη τους να τραπούν σε φυγή καθώς η κατάσταση κρίθηκε επικίνδυνη. Ήδη οι «Γιατροί Χωρίς Σύνορα», η πρώτη ΜΚΟ που έφτασε στην περιοχή, εγκατέλειψε χθες για πρώτη φορά τον καταυλισμό των προσφύγων. «Με το πρώτο φως της ημέρας θα επιστρέψουμε στην Ειδομένη. Εάν η κατάσταση είναι ομαλή, θα παραμείνουμε στο σημείο», λέει στο protothema.gr μέλος των ΓΧΣ.
Το χώρο της Ειδομένης εγκατέλειψε και η Ύπατη Αρμοστεία, η οποία ανακοίνωσε την απόφασή της να αναστείλει μέχρι νεωτέρας τις δραστηριότητες της και στα ελληνικά νησιά, ως αντίθεση για την μετατροπή των hot spots σε κλειστές δομές. «Εγκαταλείψαμε τον καταυλισμό μόλις ξέσπασαν τα επεισόδια. Βρισκόμαστε εκεί για να τους βοηθήσουμε. Εάν όμως οι όποιες ενέργειες, κριθούν επικίνδυνες για τη σωματική ακεραιότητα των μελών μας, τότε αποχωρούμε», λέει στο protothema.gr μέλος της Ύπατης Αμοστείας
Πρόσφυγες και μετανάστες εκτός από το να φωνάξουν «go, go, no food, no water» στους εθελοντές, ξάπλωσαν στις σιδηροδρομικές γραμμές ενώ μετά δυσκολίας κάποιοι γονείς δέχτηκαν να δώσουν γάλα στα παιδιά τους. «Αργά το βράδυ, μοιράσαμε φαγητό και γάλα στα παιδιά τους. Στην αρχή, οι γονείς εξέφρασαν την αντίθεση τους, όμως στη συνέχεια δέχτηκαν», λέει στο protothema.gr μέλος της ΜΚΟ «Πράξις»
Η κατάσταση στην Ειδομένη θυμίζει «καζάνι που βράζει» με τους πρόσφυγες να δυσανασχετούν εξαιτίας της αόριστης παραμονής τους στον καταυλισμό αλλά και της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας που τους κρατά μακριά από την… ελευθερία. Η Ειδομένη για αυτούς τείνει να γίνει η «φυλακή» τους, ο τελικός προορισμός τους.
Ήδη ο αριθμός των μεταναστών που αναρωτιέται εάν άξιζε η όλη ταλαιπωρία που έζησαν από την πρώτη ημέρα του ταξιδιού τους, ανέρχεται σε χιλιάδες. Η καταβολή υπέρογκων ποσών στους διακινητές, ο φόβος του θανάτου κάθε φορά που πάλευαν με τα κύματα, αλλά κυρίως ο αβάσταχτος πόνος της απώλειας ενός δικού τους ανθρώπου, τους θυμίζουν γιατί πρέπει να φτάσουν στο τέλος αυτού του ταξιδιού. Προς το παρόν, κάποιοι από αυτούς, καταπίνουν την οργή τους για χάρη των μικρών παιδιών και διατηρούν χαμηλούς τόνους, ενώ οι μεγαλύτεροι σε ηλικία, ευελπιστούν σε μια άμεση απόφαση των Ευρωπαϊων ηγετών που θα τους χαροποιήσει.
Τόσκας: Μπορεί να υπάρξουν αστυνομικές παρεμβάσεις μικρής κλίμακας
Από την πλευρά του ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει παρέμβαση της αστυνομίας, σε περιορισμένη κλίμακα στην Ειδομένη.
Η απάντησή του σε σχετική ερώτηση για το τι συμβαίνει στον καταυλισμό ήταν: «Στην Ειδομένη δεν είναι καλή η κατάσταση. Πρέπει να εκτονωθεί. Δεν φτιάξαμε εγκαταστάσεις στην Ειδομένη για να μη δημιουργήσουμε μία κατάσταση τύπου Καλαί. Φτιάξαμε υποδομές για την υποστήριξή τους. Ήδη έχουν αρχίσει να καταλαβαίνουν ότι θα πρέπει να πάνε στα κέντρα φιλοξενίας. Ο στρατός θα αναλάβει ανάγκες ανθρωπιστικές. Δεν είναι ρεαλιστική η διάλυση 13.000 ανθρώπων, πολλοί εκ των οποίων είναι γυναίκες και παιδιά. Οι συνθήκες χάους και βίας δεν δημιουργούνται από μόνες τους. Πράγματι υπάρχει πρόβλημα. Μπορεί να υπάρξουν αστυνομικές παρεμβάσεις σε περιορισμένη κλίμακα, αλλά όχι βία. Μπορεί να εφαρμοστεί η πειθώ. Όσοι βρίσκονται στα κέντρα, τους ενημερώνουμε ότι υπάρχουν δύο δρόμοι. Είτε η αίτηση ασύλου, είτε η επιστροφή στην Τουρκία».
Μουζάλας: Δεν μπορώ να αποκλείσω το ενδεχόμενο να πεθάνουν παιδιά στην Ειδομένη
Το φόβο ότι θα υπάρξουν θάνατοι παιδιών στην Ειδομένη εξέφρασε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha.
"Η φροντίδα μας είναι να μην πεθάνουν παιδιά στον καταυλισμό της Ειδομένης, αλλά αυτό είναι κάτι που κανείς σοβαρός άνθρωπος δεν θα μπορούσε να εγγυηθεί για οπουδήποτε υπάρχει αυτού του μεγέθους το προσφυγικό ρεύμα", επισήμανε ο κ. Μουζάλας, και πρόσθεσε: "Αυτό που μπορώ να εγγυηθώ είναι ότι αυξάνουμε τις προσπάθειές μας για να μην συμβεί αυτό".