Σύμφωνα με το Stratfor η συμφωνία της Ε.Ε. με την Τουρκία για τη μείωση των προσυφγικών ροών στο Αιγαίο που υπογράφτηκε την περασμένη Παρασκευή στις Βρυξέλλες, ενέχει πολλά ερωτηματικά.
Κυρίως για την ικανότητα των δύο πλευρών να εφαρμόσουν στην πράξη όσα υπέγραψαν στο χαρτί.
«Ενώ η συμφωνία θα μπορούσε να συμβάλει στη μείωση του αριθμού των μεταναστών που φθάνουν στην Ευρώπη, τα ερωτήματα παραμένουν σχετικά με την ικανότητα και τη δέσμευση να εφαρμόσουν πλήρως όσα υπέγραψαν» γράφει ο αναλυτής του Stratfor.
Και συνεχίζει: «Με τη συμφωνία της 18ης Μαρτίου η Άγκυρα συμφώνησε ότι όλοι οι μετανάστες που φθάνουν στην Ελλάδα από την Τουρκία θα στέλνονται πίσω. Και για κάθε Σύριο μετανάστη που στέλνεται πίσω στην Τουρκία, ένας Σύριος από την Τουρκία θα μεταβαίνει στην Ευρωπαϊκή Ένωση».
Όπως σημειώνεται ωστόσο το σχέδιο έχει «ταβάνι», τον αριθμό των 72.000 ανθρώπων. «Αν επιτευχθεί αυτό το όριο, η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Τουρκία θα πρέπει να επαναδιαπραγματευθούν».
«Η συμφωνία προχωρά σε μερικές παραχωρήσεις προς την Τουρκία. Σε αντάλλαγμα η Τουρκία ήθελε να ανοίξει πέντε κεφάλαια των ενταξιακών της διαπραγματεύσεων της με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Μπροστά στον κίνδυνο να αντιδράσει η Κυπριακή Δημοκρατία οι ηγέτες της Ε.Ε. συμφώνησαν να ανοίξει μόνο ένα τεχνικής φύσεως.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεσμεύτηκε επίσης να επιταχύνει την εκταμίευση των 3 εκατομμύρια € προς την Τουρκία και επιπλέον 3 εκατ. € στο μέλλον.
Η Ε.Ε. μάλιστα ζήτησε από την Τουρκία να παρουσιάσει συγκεκριμένες προτάσεις για τη χρήση των πόρων μέσα σε μια εβδομάδα.
Επιπλέον, η Ευρωπαϊκή Ένωση υποσχέθηκε να επιτρέψει στους Τούρκους πολίτες να ταξιδεύουν στην Ευρώπη χωρίς βίζα από το τέλος Ιουνίου, αλλά η Άγκυρα θα πρέπει πρώτα να εκπληρώσει έναν μακρύ κατάλογο απαιτήσεων.
«Αυτό είναι ένα αμφιλεγόμενο ζήτημα για πολλές χώρες της Βόρειας Ευρώπης και αυτό το μέρος της συμφωνίας θα μπορούσε να εκτροχιαστεί στο μέλλον», γράφει ο αναλυτής του Stratfor.
Ορισμένα κράτη μέλη της Ε.Ε. πίεσαν για την ταχεία υλοποίηση της συμφωνίας, φοβούμενα ότι οι καθυστερήσεις θα ενθαρρύνουν τους μετανάστες να περάσουν από την Τουρκία στην Ελλάδα πριν τεθεί σε ισχύ η συμφωνία.
Πριν όμως οι μετανάστες επιστραφούν νόμιμα στην Τουρκία, το Ελληνικό Κοινοβούλιο πρέπει να αναγνωρίσει την Τουρκία ως «ασφαλή τρίτη χώρα.
Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει επίσης να βελτιώσει την ικανότητά της να εγγράφει νεοαφιχθέντες μετανάστες και να επιταχύνει τη διαδικασία για την εξέταση των αιτήσεων ασύλου.
Από την αρχή της κρίσης, η Ελλάδα έχει παλέψει για να παρέχει στέγαση για ένα συνεχώς αυξανόμενο αριθμό των αιτούντων άσυλο και να μειωθεί ο χρόνος που απαιτείται για την επεξεργασία των αιτήσεων τους.
Και ορισμένα μέλη της Ε.Ε. προειδοποίησαν ότι η απέλαση ανθρώπων χωρίς πρώτα κανείς να αναλύει τις υποθέσεις τους θα ήταν παράνομη.
Η τουρκική κυβέρνηση έχει δώσει κάποια περιορισμένα δικαιώματα σε Σύριους. Αλλά υπάρχουν ερωτήματα σχετικά με την κατάσταση των μεταναστών από χώρες όπως το Ιράκ ή το Αφγανιστάν που θα σταλούν στην Τουρκία από την Ελλάδα μόλις η συμφωνία τεθεί σε ισχύ.
Η Άγκυρα υποσχέθηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση ότι όλοι οι μετανάστες θα πρέπει να αντιμετωπίζονται σύμφωνα με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο.
Αλλά για να ανταποκρίνονται στα διεθνή πρότυπα, η Τουρκία θα πρέπει να περάσει νέους νόμους και να βελτιώσει την ποιότητας ζωής για τους μετανάστες.
Η αποτυχία να το πράξει γρήγορα θα μπορούσε να οδηγήσει σε νομικές προκλήσεις για τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας.
Εάν εφαρμοστεί σωστά, το νέο σχέδιο θα μπορούσε να αποθαρρύνει τους μετανάστες από το να προσπαθούν να φτάσουν στην Ελλάδα. Η ιδέα είναι να «τιμωρήσει» τους ανθρώπους που προσπαθούν να φθάσουν παράνομα στην Ελλάδα με την αποστολή τους πίσω στην Τουρκία, υποβιβάζοντας τους στο κάτω μέρος της λίστας των αιτούντων άσυλο.
Την ίδια στιγμή, οι άνθρωποι που περιμένουν στην Τουρκία και προτιμούν τη χρήση επίσημων διαύλων για να πάρουν άσυλο θα ανταμειφθούν για την υπομονή τους.
Μέχρι στιγμής, οι προσπάθειες για τη ρύθμιση της ροής των μεταναστών απέτυχαν. Στις 17 Μαρτίου, γερμανικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι οι Γερμανοί αξιωματούχοι που εργάζονται για την επιχείρηση του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο Πέλαγος είναι απογοητευμένοι από την περιορισμένη αποτελεσματικότητά του.
Καθώς ο πόλεμος στη Συρία συνεχίζεται, οι αιτούντες άσυλο κατά πάσα πιθανότητα θα συνεχίσουν να προσπαθούν να το κάνουν μέσω της παράνομης μετανάστευσης ακόμα και αν η διαδρομή τους είναι πιο δύσκολη από ό,τι πριν.
Οι μετανάστες από τη Συρία και άλλες χώρες της Μέσης Ανατολής μπορεί ακόμη και να προσπαθήσουν να εισέλθουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω πιο περίπλοκων διαδρομών, που διέρχονται από την Αλβανία, τη Βουλγαρία ή ακόμη και τον Καύκασο.
Επιπλέον, καθώς ο καιρός βελτιώνεται οι μετανάστες θα προσπαθήσουν να «περάσουν» από την κεντρική Μεσόγειο που συνδέει τη Βόρεια Αφρική με τη νότια Ιταλία.
Αυτό θα φέρει μια αύξηση του αριθμού των μεταναστών από την υποσαχάρια Αφρική προς την Ευρώπη μέσα στους επόμενους μήνες.
Η ανανεωμένη μεταναστευτική πίεση θα δοκιμάσει τη σταθερότητα της συμφωνίας Ε.Ε.-Τουρκίας και θα αμφισβητήσει την εύθραυστη συναίνεση μεταξύ των κρατών μελών της Ε.Ε., καταλήγει η ανάλυση του Stratfor.