Με την κρίσιμη συνάντηση Νταβούτογλου με Τουσκ και Γιούνκερ στις 9 το πρωί ώρα Ελλάδος ανοίγει η αυλαία της δεύτερης μέρας της συνόδου Κορυφής ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό.
Μετά την επίτευξη συμφωνίας σε επίπεδο των «28» όπως ανακοινώθηκε αμέσως μετά το δείπνο οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ θα ξεκινήσουν από νωρίς σήμερα τις διαπραγματεύσεις με την Τουρκία που προμηνύονται σκληρές και δύσκολες με αβέβαιο αποτέλεσμα.
Το στίγμα γι αυτά που θα ακολουθήσουν σήμερα έδωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι ο οποίος εξερχόμενος είπε στους δημοσιογράφους ότι η σημερινή ημέρα θα είναι δύσκολη σε σχέση με την διαπραγμάτευση με τον Τούρκο πρωθυπουργό. Την ίδια ώρα ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης ερωτηθείς από δημοσιογράφους αν προτίθεται να θέσει βέτο είπε πως « αν χρειαστεί, ναι»
Τι συμφωνήθηκε από τους «28»
Διαβάστε το προσχέδιο της Συνόδου
Οι 28 ηγέτες ενέκριναν με μικρές αλλαγές μια πρόταση προς την Τουρκία που βρίσκεται πολύ κοντά στο αρχικό σχέδιο του Ντόναλντ Τουσκ και μεταξύ άλλων προβλέπει ότι οι αιτήσεις για παροχή ασύλου θα υποβάλλονται στα ελληνικά νησιά, τα οποία θα ενισχυθούν με εξειδικευμένο προσωπικό που θα διαθέσουν όλες οι χώρες της Ε.Ε. Οι 28 ηγέτες - προκειμένου να παρακάμψουν τις αντιδράσεις για την νομιμότητα των διαδικασιών - αποφάσισαν ότι η κάθε αίτηση θα εξετάζεται κατά περίπτωση, χωρίς ομαδοποιήσεις.
Σε ότι αφορά στο άνοιγμα νέων κεφαλαίων στην ενταξιακή διαδικασίας για την Τουρκία, οι 28 συμφώνησαν ότι δεν θα υπάρξουν αλλαγές, γεγονός που θεωρείται νίκη για τον πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη»
«Το μήνυμα που πρέπει αν σταλεί σε όλους είναι ότι όποιος πληρώνει για να μεταβεί από την Τουρκία στην Ελλάδα θα επιστρέφει πίσω» δήλωσε ο Αυστριακός Καγκελάριος Βέρνερ Φάιμαν μετά το τέλος του δείπνου. Ο κ. Φάιμαν πρόσθεσε ότι «θα πρέπει να λειτουργήσει η συμφωνία για την επαναπροώθηση των προσφύγων προς την Τουρκία» και να μείνει κλειστή η Βαλκανική οδός . Ο ίδιος ο πρόεδρος της Κύπρου ερωτηθείς από δημοσιογράφους αν προτίθεται να θέσει βέτο είπε πως «αν χρειαστεί, ναι» .
Σε ό,τι αφορά στο αίτημα της Τουρκίας για την απελευθέρωση του καθεστώτος της βίζας για τους Τούρκους πολίτες θα αναφέρεται ότι αυτό θα γίνει «αφού πρώτα ικανοποιηθούν όλες προϋποθέσεις», δηλαδή 72 προαπατούμενα στα οποία ήδη από την περασμένη εβδομάδα επιμένει η γαλλική κυβέρνηση.
Πηγές των Βρυξελλών επισημαίνουν ότι εάν το πρωί της Παρασκευής ο Αχμέτ Νταβούτογλου θέσει νέα αιτήματα, θα συνεδριάσουν ξανά οι 28 ηγέτες για να τα συζητήσουν.
Θα επιμείνει η Τουρκία στο άνοιγμα νέων κεφαλαίων
Ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου θα πιέσει τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να συμφωνήσουν στο άνοιγμα νέων κεφαλαίων στις διαπραγματεύσεις για την ένταξη τής Τουρκίας στην ΕΕ όταν τους συναντήσει αργότερα σήμερα στις Βρυξέλλες, είπε ανώτατος Τούρκος αξιωματούχος. Ο πρωθυπουργός, ο οποίος έφτασε στις Βρυξέλλες αργά χθες, δεν είχε δει ακόμα την τελευταία συμφωνία που ενέκριναν χθες οι χώρες της ΕΕ πριν τις σημερινές συνομιλίες που στοχεύουν σε μια συμφωνία μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας για τον έλεγχο των μετανστευτικών ροών στην Ελλάδα. Δεν είναι σίγουρο ότι θα συμφωνήσει σε όλα τα άρθρα. "Η ΕΕ πρέπει να δει τη συνολική εικόνα", είπε ο αξιωματούχος για την διαδικασία ένταξης, η οποία έχει καθυστερήσει λόγω του Κυπριακού.
"Υπάρχουν αρκετές συμφωνίες για την διαδικασία πλήρους ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ. Έχουμε ήδη εκπληρώσει τα αρχικά κριτήρια για πολλά κεφάλαια, οπότε πιστεύουμε ότι υπάρχουν πολλά βήματα που (χρειάζονται) να γίνουν για να ανοίξουν αυτά τα κεφάλαια, και αυτή παραμένει η προσδοκία μας", είπε.
Χθες ο τούρκος πρωθυπουργός είχε δηλώσει πως παρατηρεί κάποιες κάποιες δυσκολίες εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την εκπλήρωση των όρων της συμφωνίας για την μεταναστευτική κρίση, αλλά είχε εκφράσει την ελπίδα για ένα θετικό αποτέλεσμα από τις αυριανές συζητήσεις στις Βρυξέλλες.
Ολάντ: Υπάρχει μόνο συμφωνία επί της αρχής
«Δεν υπάρχει αρχικό κέιμενο αλλά συμφωνία επί της αρχής» υποστήριξε ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ σε δηλώσεις του μετά το τέλος του δείπνου. Ο Γάλλος Πρόεδρος μάλιστα πρόσθεσε ότι υπάρχουν κοινές προτάσεις που θα συζητηθούν στην συνάντηση της Παρασκευής με τον Τούρκο πρωθυπουργό, Αχμέτ Νταβούτογλου. Τόνισε όμως ότι δεν μπορεί να εγγυηθεί πετυχημένη έκβαση των συνομιλιών. Ο κ.Ολάντ κατέστησε επίσης σαφές ότι θα τεθούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις στην Τουρκία, ενώ δεν θα υπάρξει απελευθέρωση της βίζας για τους πολίτες της γείτονος χώρας. Πρόσθεσε ότι «ακόμα κι αν υπάρξει συμφωνία όπως την θέλουμε, θα υπάρξουν δυσκολίες».
Μέρκελ: Στόχος να σταματήσουν οι προσφυγικές ροές
«Το βασικό στοιχείο είναι να ανασταλεί τελείως η παράνομη μετανάστευση προς τα ελληνικά νησιά και να ελεγχθούν οι διακινητές» σχολίασε σε συνέντευξη τύπου μετά την ολοκλήρωση του δείπνου η Γερμανίδα καγκελάριος.
Η ίδια σημείωσε πως κάθε άλλο παρά εύκολη θα είναι η επίτευξη συμφωνίας με την Τουρκία και αναφέρθηκε στις πρακτικές δυσκολίες που χαρακτηρίζουν τη συμφωνία για επανεισδοχή των αιτούντων άσυλο στην Τουρκίας και στην ανάγκη να στηριχθεί η Ελλάδα οικονομικά αλλά και τεχνικά. Πρόσθεσε επίσης πως ιδιαίτερη σημασία έχει και να ενισχυθεί η αποτελεσματικότητα της επιχείρησης του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο.
Αναφερόμενη στην Τουρκία, η κα. Μέρκελ είπε ότι θα πρέπει να υιοθετήσει συγκεκριμένους κανόνες για την νομική προστασία των προσφύγων, εάν επιθυμεί να γίνει πράξη η απελευθέρωση του καθεστώτος βίζας για τους Τούρκους πολίτες.
Χαρακτηριστικό της δύσκολης διαπραγμάτευσης ήταν το γεγονός ότι λίγο μετά τις 22.00 ώρα Ελλάδος το δείπνο των ηγετών διακόπηκε προκειμένου να γίνουν κατ' ιδίαν επαφές πάνω στο αναθεωρημένο σχέδιο της «Ευρω-Τουρκικής δήλωσης» όπως χαρακτηριστικά οι γραφειοκράτες των Βρυξελλών χαρακτηρίζουν την συμφωνία.
Χαρακτηριστικό το σχόλιο του δημοσιογράφου των FT Πίτερ Σπίγκελ ότι οι 28 συμφώνησαν μόνο μεταξύ τους.
Οπως σχολίασε στο Twitter ο Τσέχος υφυπουργός για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις Τόμας Προύζα, «το αυριανό πρόγευμα, ίσως γίνει γεύμα, αλλά όλοι υπόσχονται να μην γίνει δείπνο»
Όπως μεταδίδουν πάντως ανταποκριτές από τις Βρυξέλλες, ευρωπαίος αξιωματούχος δήλωσε πως εάν δεν λειτουργήσει η συνεργασία με την Τουρκία, η εναλλακτική είναι «πολλές Ειδομένες σε ελληνικό έδαφος».
Μόλις 72.000 οι επαναπροωθήσεις
Την ίδια στιγμή, διαρροές που έγιναν από τις Βρυξέλλες σε γερμανικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν πως στο προσχέδιο συμφωνίας που συζητούν οι 28 Ευρωπαίοι ηγέτες οι θέσεις μετεγκατάστασηςπροσφύγων από την Τουρκία ανέρχονται μόλις στις 72.000, αντί για 160.000 που προέβλεπε η προηγούμενη συμφωνία. Σύμφωνα με τις ίδιες διαρροές, το πρόγραμμα μετεγκατάστασης θα παραμείνει σε εθελοντική βάση για τα κράτη της ΕΕ. «Δεν λέμε ότι 72.000 και μετά τίποτα, αλλά να δούμε πως θα λειτουργήσει αυτό και μετά να δούμε από εκεί και πέρα», ανέφερε ευρωπαίος αξιωματούχος στο Politico.
Οι αντιρρήσεις του Μάρτιν Σουλτς
Εντονες επιφυλάξεις για τις παραχωρήσεις που προτίθενται να κάνουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες έναντι της Τουρκίας, εμφανίστηκε ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου. Προσερχόμενος στην σύνοδο, ο Μάρτιν Σουλτς σχολίασε ότι η επίσπευση της κατάργησης της βίζας για τους τούρκους πολίτες είναι πολύ φιλόδοξη και ζήτησε ως προϋπόθεση, «η Αγκυρα να εφαρμόσει μεγάλο αριθμό μεταρρυθμίσεων».