Πού οδηγεί η δήλωση Καμμένου πως αν δεν παραιτηθεί ο Γιάννης Μουζάλας θα παραιτηθεί ο ίδιος, αλλά θα στηρίξει την κυβέρνηση - Ποιες εναλλακτικές εξετάζει το επιτελείο Τσίπρα
Σκηνικό απόλυτης ρήξης διαμορφώνει η σφοδρή σύγκρουση με πρωτοφανή για κυβερνητικούς εταίρους ανταλλαγή τελεσιγράφων μεταξύ του Μεγάρου Μαξίμου και του Πάνου Καμμένου.
Ηδη, ο χρόνος κυλά αντίστροφα για την λήξη "dead line" που έθεσε ο Πάνος Καμμένος προς τον πρωθυπουργό απαιτώντας την παραίτηση του αναπληρωτή υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα ο οποίος σε ένα γλωσσικό ολίσθημα αποκάλεσε τα Σκόπια «Μακεδονία». Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ και βασικός κυβερνητικός εταίρος του ΣΥΡΙΖΑ έχει διαμηνύσει πως αν μέχρι σήμερα στις 9 το πρωί δεν έχει αποπεμφθεί από την κυβέρνηση ο κ. Μουζάλας τότε ο ίδιος θα παραιτηθεί.
Ωστόσο, η απαίτηση του κ. Καμμένου που κινείται στη μεθόριο της απειλής προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση του Αλέξη Τσίπρα που φαίνεται να ξεκαθαρίζει: «Δεν υποχωρώ. Όποιος έριξε κυβέρνηση πήγε στο 1%» και προσθέτει πως θα αναζητήσει «συνταγματικές λύσεις» αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα εξετάσει ενδεχόμενους νέους συσχετισμούς δυνάμεων που θα του εξασφαλίζουν την εμπιστοσύνη της παρούσας Βουλής. Ηδη, από το Μέγαρο Μαξίμου εκφράζονται θετικά για την στάση που κράτησε το Ποτάμι στην νέα κυβερνητική κρίση.
Σε κάθε περίπτωση, σήμερα στις 9 το πρωί είναι προγραμματισμένη η κρίσιμη, έκτακτη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των ΑΝΕΛ προκειμένου να εκτιμήσουν τις όποιες εξελίξεις και να λάβουν συλλογικά τις αποφάσεις τους. Πάντως, ο κ. Καμμένος εμφανίζεται έτοιμος για όλα, αν και οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι οι ΑΝΕΛ δεν θα ρίξουν την κυβέρνηση, που σημαίνει ότι η άρση της εμπιστοσύνης τους αφορά αποκλειστικά το πρόσωπο του κ. Μουζάλα.
Με δεδομένη λοιπόν και την δημόσια δήλωση του κ. Καμμένου πως «οι σχέσεις μας με τον κ. Τσίπρα είναι ξεκάθαρες, η κυβέρνηση έχει την εμπιστοσύνη μας, ο κ. Μουζάλας δεν την έχει» για την κυβέρνηση τυπικό ζήτημα απώλειας της δεδηλωμένης σε ενδεχόμενη παραίτησή του δεν υφίσταται. Θα τεθεί όμως μείζον πολιτικό ζήτημα.
Σε κάθε περίπτωση το γλωσσικό ολίσθημα του αναπληρωτή υπουργού Μεταναστευτικής πολιτικής ανέδειξε τις έντονες ιδεολογικές αντιθέσεις, τις διαφορετικές πολιτικές στοχεύσεις και την «πολιτισμική άβυσσο» που χωρίζει τους δύο κυβερνητικούς εταίρους. Είναι ενδεικτικό ότι στους διαδρόμους της Βουλής επικρατεί τεταμένο – σχεδόν πολεμικό – κλίμα μεταξύ των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που υποστηρίζουν τον κ. Μουζάλα και των ΑΝΕΛ που ζητούν την κεφαλήν του επι πίνακι, γεγονός που εμποδίζει ενδεχόμενη πρόθεση των αρχηγών τους να παραμερίσουν τις διαφορές.
3+1 σενάρια για την επόμενη ημέρα
Πλέον, οι πολιτικές εξελίξεις στο εσωτερικό της χώρας λαμβάνουν ανεξέλεγκτη δυναμική καθώς το χάσμα που έχει σχηματιστεί μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ φαίνεται να μην καλύπτεται ακόμα και από ενδεχόμενη παραίτηση του κ. Μουζάλα. Σε κάθε περίπτωση τα πιθανά σενάρια έχουν ως εξής:
- Ο κ. Μουζάλας παραιτείται και οι σχέσεις των κυβερνητικών εταίρων ομαλοποιούνται πρόσκαιρα, μέχρι την επόμενη αφορμή που θα πυροδοτήσει νέο γύρο αντεγκλήσεων.
Σε περίπτωση όμως που ο πρωθυπουργός επιμένει στην παραμονή του υπουργού, τότε:
- Οι βουλευτές των ΑΝΕΛ παραιτούνται από υπουργοί, αλλά η ΚΟ διατηρεί την εμπιστοσύνη της στην κυβέρνηση. Συνταγματικό πρόβλημα για τον κ. Τσίπρα δεν υφίσταται καθώς διατηρεί την δεδηλωμένη της Βουλής. Στην πράξη ο πρωθυπουργός κερδίζει χρόνο για να προχωρήσει σε διαβουλεύσεις με ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι και Ένωση Κεντρώων προκειμένου να επιδιώξει διεύρυνση του κυβερνητικού σχήματος. Αν το πετύχει, τότε καταθέτει πρόταση εμπιστοσύνης και προκύπτει στην Βουλή ο νέος αριθμός βουλευτών που στηρίζουν την κυβέρνηση.
- Οι ΑΝΕΛ παραιτούνται και άρουν την εμπιστοσύνη τους από την κυβέρνηση. Για να φανεί όμως απώλεια της δεδηλωμένης πρέπει να κατατεθεί πρόταση μομφής από την αντιπολίτευση. Σε διαφορετική περίπτωση η κυβέρνηση μπορεί να συνεχίσει το έργο της όπως έγινε και το καλοκαίρι μετά τις παραιτήσεις βουλευτών της «αριστερής πτέρυγας» ή ακόμα και να καλύψει το «κενό» των ΑΝΕΛ με συνεργασία με κάποια από τα κόμματα της αντιπολίτευσης
- Οι ΑΝΕΛ παραιτούνται και ο πρωθυπουργός υποβάλει την παραίτησή του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Αμέσως ξεκινά η διαδικασία των τριήμερων διερευνητικών εντολών προκειμένου να διαφανούν οι προοπτικές σχηματισμού νέας κυβέρνησης από την παρούσα Βουλή. Πρώτος λαμβάνει την εντολή ο κ. Τσίπρας και αν αποτύχει ακολουθεί ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης. Αν αποβεί και αυτή η προσπάθεια άκαρπη τότε την εντολή λαμβάνει ο αρχηγός του τρίτου κόμματος και στο τέλος γίνεται ύστατη προσπάθεια σχηματισμού οικουμενικής. Σε περίπτωση που όλες οι προσπάθειες αποβούν άκαρπες, σχηματίζεται υπηρεσιακή κυβέρνηση για να οδηγήσει την χώρα σε εκλογές που θα γίνουν και πάλι με λίστα.