Πυρ και μανία είναι στην ελληνική διαπραγματευτική ομάδα με την τρικλοποδιά που λένε ότι τους έβαλε το ΔΝΤ λίγο πριν σφυρίξει το τέλος της διαβούλευσης για τη φορολογία εισοδήματος.
Τι φέρεται να ζητάει επίμονα κυρίως η Ντέλια Βελκουλέσκου; Διεύρυνση της φορολογικής βάσης προς τα κάτω, δηλαδή επιβαρύνσεις και για τα χαμηλά εισοδήματα. Σύμφωνα, μάλιστα, με πληροφορίες, η πλήρης ανατροπή του σκηνικού έγινε όταν η τεχνοκράτης του Ταμείου ζήτησε από την ελληνική ομάδα να αυξήσει την έκτακτη εισφορά στα χαμηλά κλιμάκια, αφού δεν μειώνεται το αφορολόγητο της φορολογικής κλίμακας!
Αν και αποφεύγουν να χρησιμοποιήσουν τον όρο «εμπλοκή» για να περιγράψουν το τι έγινε από τις 6 και μισή το απόγευμα, που μπήκαν σχεδόν βέβαιοι ότι θα «κλείσουν» την εκκρεμότητα του φορολογικού, ως τις 10 και μισή που έφυγαν σκυθρωποί, η ουσία είναι ότι οι Έλληνες διαπραγματευτές έχουν ξαναβάλει κάτω τα σενάρια με συντελεστές και κλιμάκια, ευελπιστώντας ότι θα ξεπεράσουν τελικά τις εμμονές- όπως τις χαρακτηρίζουν- του Ταμείου για αύξηση των επιβαρύνσεων στα πολύ χαμηλά εισοδήματα των 7.000- 9.500 ευρώ.
«Θα προσπαθήσουμε θα αποφύγουμε τη μείωση του αφορολογήτου» σημειώνουν αρμόδιες κυβερνητικές πηγές, αφήνοντας έτσι να εννοηθεί ότι αν τα πράγματα οδηγούνται σε αδιέξοδο, η ελληνική πλευρά θα μπορούσε να κάνει κάποιες οριακές παραχωρήσεις, με μικρή μείωση του αφορολογήτου κάτω από τις 9.500 ευρώ. Σε πρώτη φάση θα επιχειρηθεί, πάντως, να υποστηριχθεί μια κλίμακα, που μάλλον επιφυλάσσει δυσάρεστες εκπλήξεις για τα μικρομεσαία εισοδήματα.
Κατ' αρχάς, η ελληνική αντιπρόταση στην πίεση για «πετσόκομα» του αφορολογήτου, προβλέπει οριακή αύξηση του πρώτου συντελεστή στο 22,5% από 22% σήμερα. Η βασική παρέμβαση είναι, όμως, η πρόβλεψη ενός νέου συντελεστή- πιθανότατα 30%- για εισοδήματα από 20.000 ως 25.000 ευρώ, που σήμερα φορολογούνται με 22%, έτσι ώστε να καλυφθεί ο προσδοκώμενος δημοσιονομικός στόχος. Από εκεί και πάνω, θα εφαρμόζεται συντελεστής 32% στα εισοδήματα από 25.000 ως 42.000 ευρώ, συντελεστής 42% ως τις 65.000 ευρώ και 50- 55% για τα υψηλότερα εισοδήματα.
Αν και αυτή η πρόταση φέρνει ούτως ή άλλως επιβαρύνσεις στα μικρομεσαία εισοδήματα, δεν αποκλείεται κι άλλη παρέμβαση στη ζώνη 25.000- 30.000 ευρώ, προκειμένου να καμφθούν οι αντιστάσεις του Κουαρτέτου και ειδικά του Ταμείου.