Επιτυχία τη μείωση «μόνο για λίγα κατοστάρικα» χαρακτήρισε κυβερνητικό στέλεχος - Στο 15%ι και 35% «κλειδώνει» η επιβάρυνση για ενοίκια - «Πράσινο φως» από τους θεσμούς για την αύξηση στην εισφορά αλληλεγγύης
Δύσκολα θα αποφύγουμε τη μείωση του έμμεσου αφορολογήτου για μισθωτούς και συνταξιούχους αφού, όπως έλεγε κυβερνητικό στέλεχος μετά το τέλος της σύσκεψης των Ευκλείδη Τσακαλώτου-Γιώργου Σταθάκη με τους Θεσμούς, «εμείς ζητάμε να μην πέσει πιο χαμηλά το αφορολόγητο αλλά αν μειωνόταν για λίγα κατοστάρικα θα το θεωρούσα επιτυχία».
Σύμφωνα με την ίδια πηγή η κυβέρνηση προσπαθεί να αποφύγει τη μείωση του αφορολογήτου κάτω από τα 9.000 ευρώ προτείνοντας αλλαγές στους συντελεστές φορολόγησης προκειμένου τα βάρη να τα σηκώσουν όσοι έχουν εισόδημα περίπου 30.000 ευρώ το χρόνο ή κάτι λιγότερο.
Στην κυβέρνηση αισιοδοξούν ότι θα αποφύγουν να προβούν στις αυξήσεις φόρων που προέβλεπε το Μνημόνιο για τους αγρότες (από 13% σε 20% για φέτος και 26% για το 2017) ενώ και οι ελεύθεροι επαγγελματίες σχεδιάζεται να φορολογούνται με την κλίμακα μισθωτών και συνταξιούχων, χωρίς, όμως, καθόλου αφορολόγητο ποσό.
Σε κάθε περίπτωση, όμως, βέβαιη είναι η επιβάρυνση για όσους δηλώνουν εισοδήματα από ενοίκια καθώς, όπως έλεγε αρμόδιος παράγοντας της κυβέρνησης, «η φορολόγησή τους θα αυξηθεί, ίσως όπως προβλέπεται στο Μνημόνιο». Αυτό σημαίνει φορολόγηση των εσόδων αυτών με συντελεστές 15% και 35% αντί για 11% και 33% που ίσχυε μέχρι σήμερα ενώ πιθανότατα θα επιβληθεί και επιπλέον συντελεστής της τάξεως του 45% για τα υψηλότερα εισοδήματα.
Το «πράσινο φως» των θεσμών φαίνεται ότι έλαβε η πρόταση για τη νέα κλίμακα επιβολής της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, που, όπως προτείνει η κυβέρνηση, θα φτάνει και στο 10% από 8% που ίσχυε έως τώρα.
Η επόμενη συνάντηση για τα φορολογικά και δημοσιονομικά ζητήματα προγραμματίζεται για την επόμενη Τρίτη ή Τετάρτη, αλλά κυβερνητικές πηγές δήλωναν αισιόδοξες πως «η αξιολόγηση γίνεται να κλείσει έως τις 25 Μαρτίου αλλά μπορεί και νωρίτερα».
Παρόλα αυτά δεν έχουν ακόμα οι δύο πλευρές καταλήξει στο δημοσιονομικό στόχο που πρέπει να καλύψουν με νέα μέτρα, ενώ παραμένουν απροσδιόριστα και μέτρα 1% του ΑΕΠ (1,8 δισ. ευρώ) τα οποία, όπως έλεγε κυβερνητική πηγή, «πρέπει κάποια στιγμή να τα διευκρινίσουμε».
Φωτογραφία: EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΥ