Εντονες αντιδράσεις και ενστάσεις εκφράστηκαν στο Δημοτικό Συμβούλιο Τριφυλίας για το Σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος του Κυπαρισσιακού Κόλπου που βρίσκεται σε διαβούλευση.
Το Σώμα μετά από μια μακρά σε διάρκεια συνεδρίαση, σε μια γεμάτη από κόσμο αίθουσα, κατά αυξημένη πλειοψηφία κατέληξε σε μια σειρά προτάσεων-αλλαγών επί του συγκεκριμένου σχεδίου, κάνοντας δεκτή την εισήγηση του δημάρχου. Οσον αφορά την περιοχή της Τριφυλίας προτάθηκε βάση να αποτελέσει το ΣΧΟΑΠ του πρώην Δήμου Αυλώνος. Ειπώθηκε δε ξανά πως με το συγκεκριμένο σχέδιο «εκδιώκεται ο άνθρωπος από την περιοχή και δεν μπορεί να υπάρξει καμία ανάπτυξη».
Για ακόμη μια φορά ο δήμαρχος Τριφυλίας τήρησε υψηλούς τόνους και έστρεψε τα βέλη του κατά πάντων: υπουργείου, ΜΚΟ και πολιτών. Αίσθηση δε προκάλεσε η αναφορά του σε «δωσίλογους και καταδότες που διασύρουν την χώρας μας στα ευρωπαϊκά δικαστήρια και την καταστρέφουν».
Πάντως από αρκετούς ομιλητές επισημάνθηκε το νομικό ζήτημα της υπόθεσης: ότι η χώρα μας έχει προταθεί να καταδικαστεί από την αρμόδια εισαγγελέα του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για την μη προστασία του περιβάλλοντος της περιοχής. Και όπως χαρακτηριστικά ειπώθηκε, «δεν μπορεί να στρεφόμαστε σε αυτόν που καταγγέλλει το βιασμό, αλλά να φροντίζουμε να μη γίνεται βιασμός». Τονίστηκε επίσης ότι η Πολιτεία αλλά και οι δημοτικές αρχές έπρεπε να είχαν λάβει μέτρα από το 1997, αλλά από τότε τηρούσαν στάση άρνησης, για να φτάσουμε σήμερα εδώ.
Γενική συμφωνία υπήρξε στην άποψη ότι το όριο αρτιότητας στις Ζώνες Αγροτικού Τοπίου πρέπει να μειωθεί από τα 20 στρέμματα στα 10, σύμφωνα με τον νόμο μπιρμπίλη και τις παρεκκλίσεις που υπάρχουν σε αυτό, που δίνει αρτιότητα ακόμη και στα 4 στρέμματα.
Από εκεί και πέρα υπήρξε πλήθος τοποθετήσεων από αυτοδιοικητικούς, εκπροσώπους φορέων και απλούς πολίτες που εξέφραζαν τις απόψεις τους, με αρκετές να συγκλίνουν στο ότι οι προτάσεις του σχεδίου για την περιοχή είναι πολύ αυστηρές και δεν αφήνουν περιθώρια ανάπτυξης.
ΚΑΤΑΔΟΤΕΣ ΜΕ ΜΑΥΡΗ ΚΟΥΚΟΥΛΑ
Εισηγητής του θέματος ήταν ο δήμαρχος Τριφυλίας Παναγιώτης Κατσίβελας που αρχικά τόνισε πως η χώρα μας ποτέ δεν υπήρξε σοβαρή για να φτιάξει ένα κανονιστικό πλαίσιο σταθερό που να καθορίζει τη λειτουργία της. Την ανεπάρκεια του κράτους εκμεταλλευτήκαν κάποιοι, είπε, που όμως παρανόησαν κάποια πράγματα και έπαθαν αλαζονεία δύναμης. «Η Ευρώπη», είπε μεταξύ άλλων στη συνέχεια, δεν ήρθε μόνη της, «δεν ήρθαν μόνοι τους οι επιθεωρητές, κάποιος τους πήρε από το χεράκι, κάποιος τους υπέδειξε μερικά πράγματα, κάποιος του υπέδειξε υπερβολές. Λειτούργησε το κακό σύνδρομο που υπάρχει μέσα στην κοινωνία να υπάρχουν και οι καταδότες, οι δωσίλογοι, να υπάρχουν αυτοί που θέλουν να διασύρουν εκ συστήματος την χώρα. Αυτή η κοινωνία έχει το σύνδρομο του δωσιλογισμού, της μαύρης κουκούλας και του καταδότη, πέστε μου ποιοι είναι αυτοί που κατήγγειλαν και κατέδιδαν την χώρα για όποιες υποτίθεται παρεμβάσεις δεν γινόντουσαν ή γινόντουσαν. Εφτασαν στην υπερβολή, στο ψέμα, στην παραποίηση, έτσι έρχεται η Ελλάδα να τιμωρηθεί για την προστασία των βαλτικών θινών όταν εμείς μιλάμε για άλλες θίνες. Η καρέτα καρέτα με όποια πολιτική έχει εφαρμοστεί και κυρίως από τους πολίτες έχει αγαπηθεί και μάλιστα χωρίς ιδιοτέλεια».
Το Προεδρικό Διάταγμα, είπε στην συνέχεια ο δήμαρχος, δεν συνετάχθη από ανθρώπους που εκφράζουν την κοινωνία και τους φορείς, συνετάχθη από τον επικεφαλής του ΥΠΕΚΑ με όλη την κλειστή παρέα του, με συνομιλητές όλους τους εκφραστές ΜΚΟ, αλλά και μια μικρή κοινωνική ομάδα από την περιοχή της Ελαίας η οποία για να αμειφθεί το ΠΔ λαμβάνει ειδικές πρόνοιες και οφέλη.
Στο σημείο αυτό υπήρξε παρέμβαση από το κοινό από τον δικηγόρο Θανάση Πετρόπουλο που ζήτησε από το δήμαρχο να δώσει συγκεκριμένα στοιχεία όλα αυτά, λέγοντας ότι αλλιώς είναι απλώς διχαστικά.
Υπάρχουν περίεργες γωνίες μεταξύ γηπέδου Ελαίας και Νέδας, απάντησε ο δήμαρχος. Προστατεύει, είπε στην συνέχεια, το ΠΔ το περιβάλλον, αλλά δεν λαμβάνει υπόψη τη συμμετοχή του ανθρώπου στο περιβάλλον, ακυρώνεται όλο το παραλιακό μέτωπο του Κυπαρισσιακού Κόλπου, ακυρώνεται η τουριστική ανάπτυξη. «Και ποιος μου λέει», αναρωτήθηκε, «αν αυτή η γη αλλάξει χέρια όντως υποβαθμισμένη και στην συνέχεια δεν έχουμε αλλαγή του ΠΔ;».
Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ
Ο δήμαρχος Τριφυλίας Παναγιώτης Κατσίβελας παρουσίασε τις προτάσεις οι οποίες και τελικά ψηφίστηκαν από το Δημοτικό Συμβούλιο από την πλευρά της πλειοψηφίας και της μείζονος αντιπολίτευσης, που είναι:
«Παράταση της Διαβούλευσης στον χρόνο που νομίμως προσδιορίζεται. Το υπουργείο διά του υπουργού ή με στελέχη του και οι τοπικοί βουλευτές να έρθουν σε ημερίδες, να ενημερώσουν τους πολίτες της περιοχής για μια πραγματική διαβούλευση με την κοινωνία. Θεωρούμε απαράδεκτο την έκδοση Προεδρικού Διατάγματος που δεν λαμβάνει υπόψιν το ΣΧΟΑΠ της περιοχής του πρώην δήμου Αυλώνος, το οποίο απεδέχθη το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Τριφυλίας και κατετέθη για έγκριση τον Ιανουάριο του 2012. Για την Ζώνη ΖΑΤ θεωρούμε απαράδεκτη την αρτιότητα στα 20 στρέμματα για κατοικία και το ύψος στα 5 μέτρα και ζητάμε αρτιότητα στα 8 στρέμματα και ύψος κατασκευής τα 7 μέτρα, μετατροπή αντίστοιχη από το μέτωπο του γηπέδου. Καθορισμός αρχιτεκτονικών σχεδίων για να αποκτήσει η περιοχή αρχιτεκτονικό χαρακτήρα με οικοδομικά υλικά που προέρχονται από την περιοχή με οικολογική αξία. Να ισχύσει αναδρομικά η αρτιότητα όπως προέβλεπε ο Ν.3937/2011. Το δάσος της Ελαίας να προστατευθεί πλήρως και να δεσμευτούν οι καταπατημένες περιοχές του. Κατά παρέκκλιση να εξαιρεθεί της ΠΠΦ το γήπεδο της Τ.Κ. Ελαίας, μοναδικός αθλητικός χώρος της περιοχής και αδειοδοτημένος για αγώνες Β΄ Εθνικής. Κατά παρέκκλιση να δοθεί χώρος στην ΠΠΦ για Δημοτικό Τουριστικό Περίπτερο με οικολογικά υλικά, που είναι διακαής πόθος των κατοίκων της περιοχής. Αρνούμαστε μόνον την ημερήσια παρουσία του ανθρώπου στην ΠΠΦ 1 γιατί οι κάτοικοι δεν είναι επισκέπτες στον τόπο τους, είναι συμμέτοχοι του περιβάλλοντος. Διατηρεί ο Δήμος Τριφυλίας το δικαίωμα της διάνοιξης και συντήρησης των δρόμων που υπάρχουν ή προβλέπονται από συμβόλαια του Δημοσίου στην ΠΠΦ 2, γιατί δεν μπορούμε να δεχτούμε ότι οι άνθρωποι θα μείνουν χωρίς πρόσβαση σε ένα αποκλεισμένο και γκετοποιημένο περιβάλλον. Οσον αφορά την ΠΠΦ 2 στην περιοχή Αμμοθίνες με αγροτικές εκτάσεις να μετατραπεί το τμήμα που έχει αμμοθίνες, να γίνει ΠΠΦ 1 και το τμήμα που είναι το Αγροτικό να γίνει ΖΑΤ και να διατηρεί την αρτιότητά του εφόσον υπάρχει ιδιοκτησία από αμμοθινικό τμήμα. Εναλλακτικά το αμιγώς Αγροτικό τμήμα να γίνει άλλη ζώνη και να διατηρεί την αρτιότητα στα 20 ή ακόμη και στα 30 στρέμματα. Ο φορέας διαχείρισης της περιοχής να είναι φορέας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης του Α΄ και Β΄ Βαθμού και των δύο περιφερειών. Δεν μπορεί η Τοπική Αυτοδιοίκηση να είναι ο παρίας του φορέα. Να αποζημιωθούν όλες οι ιδιοκτησίες που ακυρώνονται».
ΑΙΡΕΤΟΙ ΚΑΙ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΙ ΦΟΡΕΩΝ
Ακολούθησαν τοποθετήσεις. Ο πρόεδρος της ΤΚ Καλού Νερού Σπύρος Παπαηλίου τόνισε ότι το συγκεκριμένο σχέδιο τους βρίσκει πλήρως αντίθετους, καθώς βλέπουν τις περιουσίες να χάνονται.
Ο πρόεδρος της ΤΚ Ελαίας Αρης Σκλάβος σημείωσε πως η όλη διαδικασία έχει ξεκινήσει με λάθος ρότα. Το ΣΧΟΑΠ του πρώην δήμου Αυλώνα είπε δεν έχει εγκριθεί ακόμη, παρατηρώντας πως πρέπει η αρτιότητα να μειωθεί στα 10 στρέμματα.
Ο πρώην δήμαρχος Αυλώνα Γιάννης Φιλντίσης είπε ότι το ΠΔ οδηγεί την περιοχή σε ερημοποίηση. Η Πολιτεία, είπε, πρέπει να λάβει υπόψη τον πολεοδομικό σχεδιασμό των δήμων και όχι τους αυτόκλητους προστάτες.
Ο δικηγόρος Θανάσης Πετρόπουλος παρατήρησε πως το θέμα είναι πρωτίστως νομικό και όχι πολιτικό. Πολιτικό, είπε, ήταν το 1997 που ήρθε η απόφαση για την περιοχή ότι είναι "Natura" - τότε έπρεπε να συσταθεί επιτροπή που να καθορίζει τους όρους, και όχι να στρουθοκαμηλίζουμε. Υπογράμμισε δε πως αν απορριφθεί από το ΣτΕ και το συγκεκριμένο σχέδιο, ίσως πάμε σε σκληρότερα μέτρα.
Η πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Κυπαρισσίας Ειρήνη Θεοδωροπούλου τόνισε ότι πρέπει να υπάρξει αγροτική, τουριστική και εμπορική ανάπτυξη στην περιοχή.
Από το ΝΟΚΥ ο Λεωνίδας Χαραλαμπόπουλος είπε πως οι όποιες επενδύσεις πρέπει να γίνονται με σεβασμό στο περιβάλλον.
Από τους Ενεργούς Πολίτες ο Παναγιώτης Πολίτης τόνισε ότι ανάπτυξη δεν είναι το μπετόν.
Ο Παναγιώτης Αναγνωστόπουλος από το Σύλλογο Κυπαρισσιακού Κόλπου επισήμανε ότι το ΠΔ δεν αφήνει περιθώρια για επενδύσεις στην περιοχή.
Ο Παύλος Γρέκης από το Σύλλογο Φίλων Δάσους Ελαίας τόνισε ότι χρειάζονται βελτιώσεις στο ΠΔ και αυτό που ζητάνε είναι αειφορία και σεβασμό στους φυσικούς πόρους.
Η Στέλλα Ριτσάτου από το Σύλλογο Ελαιωτών χαρακτήρισε θετικό ότι δεν θα μπορεί να οικοδομηθεί τίποτα κάτω από το δάσος. Από εκεί και πέρα πρέπει να γίνουν επεκτάσεις των οικισμών και να μειωθεί η αρτιότητα από τα 20 στρέμματα στις ΖΑΤ, είπε.
Η πρόεδρος του Συλλόγου Επαγελματιών Καλού Νερού Αθηνά Μέλλου παρατήρησε ότι όλοι ασχολούνται με τις ΜΚΟ, με τις χελώνες, αλλά όχι με τους κατοίκους της περιοχής, ούτε και ο δήμος, είπε - και ζήτησε να της εξηγήσουν τι εννοούν ήπια ανάπτυξη.
Ο αρχιτέκτονας Κώστας Αλεξανδρόπουλος σημείωσε πως δεν θα περάσει το ΠΔ από το ΣτΕ, καθώς το θέλει πιο αυστηρό.
Ο ξενοδόχος Αντώνης Τζαναβάρης επισήμανε ότι η περιοχή πρέπει να αναπτυχθεί και να προβληθεί.
Η Βάσω Μαρίνη τόνισε ότι είμαστε αναγκασμένοι το ΠΔ να περάσει για να μη καταδικαστούμε και έχουμε πρόστιμα, παρατηρώντας ότι το ΣτΕ ζήτησε εθνικό πάρκο και αυτό το ΠΔ δεν θα περάσει.
Ο πρώην δήμαρχος Τριφυλίας Κώστας Κόλλιας τόνισε ότι υπάρχουν δύο βασικά ζητήματα: το ένα είναι η ζώνη των σταθερών αμμοθινών και το άλλο το όριο δόμησης. Σημείωσε πως χρειάζεται ήπιας μορφής ανάπτυξη, αλλαγές συντελεστών δόμησης και παρεμβάσεις στο ΣτΕ.
Ο πρώην δήμαρχος Κυπαρισσίας Ηλίας Τσίγγανος είπε ότι πρέπει να στηριχτούν οι προτάσεις του δήμου με ομόφωνη απόφαση και να γίνει αγώνας για να περάσουν.
Στις τοποθετήσεις τους οι επικεφαλής των παρατάξεων επισήμαναν: Από την πλευρά της μείζονος αντιπολίτευσης ο Ευστάθιος Ανδρινόπουλος εξέφρασε την αντίθεσή του με το σχέδιο ΠΔ, συμφώνησε με τις προτάσεις που έκανε ο δήμαρχος και επισήμανε ότι οι δεσμεύσεις του ΣΧΟΑΠ να μεταφερθούν και στις ΠΠΦ.
Από την ελάσσονα μειοψηφία ο Επαμεινώνδας Βουδούρης τόνισε ότι σε ό,τι αφορά της ΖΑΤ υπάρχουν υπερβολές στο ΠΔ και πρότεινε να καταργηθούν όλες οι προτεινόμενες διατάξεις και περιορισμοί και να ισχύσουν οι διατάξεις του άρθρου 9 του νόμου 3937/2011, όπως ισχύει σήμερα. Για τις ΠΠΦ είπε να περιληφθούν στο ΠΔ όπως αυτές έχουν οριστεί στο σχέδιο. Κατέθεσε μάλιστα την συγκεκριμένη πρόταση που ψήφισε η παράταξη του.
Ο επικεφαλής της δεύτερης ελάσσονος μειοψηφίας Σαράντος Κουκούμης, που ψήφισε λευκό, τόνισε ότι το ΠΔ έχει στοιχεία προστασίας του περιβάλλοντος, αλλά και πολλά αρνητικά. Σημείωσε μάλιστα πως αν το πρόστιμο για τις παραβάσεις που έχουν γίνει επιμεριζόταν στον καθένα, τότε οι θέσεις πολλών θα ήταν διαφορετικές.