Ο Μαραθώνιος της Ολυμπίας φιλοδοξεί να αναδείξει τις αρχές του Ολυμπισμού και τα ιδεώδη του Μαραθώνιου,
προσφέροντας στους δρομείς όλου του κόσμου τη δυνατότητα να τρέξουν στην Ιερή Διαδρομή από την Αρχαία Ήλιδα στην Αρχαία Ολυμπία, τον ίδιο Άθλο που πραγματοποιούσαν οι αθλητές πριν τη συμμετοχή τους στους αρχαίους Ολυμπιακούς Αγώνες.
Οι 3 Βασικές Αξίες του Μαραθώνιου της Ολυμπίας
• Ιδεώδη του Μαραθωνίου
• Ολυμπιακό Πνεύμα
• Ηρωική προσπάθεια.
Για τον 2ο μαραθώνιο της Ολυμπίας θα βραβευτούν 3 άτομα, τα οποία ενσαρκώνουν τις αξίες αυτές σε ειδική τελετή που θα πραγματοποιηθεί την παραμονή του αγώνα στην Αρχαία Ολυμπία
Ιδεώδη του Μαραθωνίου
Θα βραβευθεί ο παλιός πρωταθλητής του μαραθώνιου Σπύρος Ανδριόπουλος.
Ο γεννημένος στην Πάτρα πρωταθλητής έχει αγωνιστεί σε 19 μαραθώνιους, έχει 2 πανελλήνια ρεκόρ (το 87 στην Σεούλ με χρόνο 2.14.19 και τον επόμενο χρόνο στο Βερολίνο με 2.12.03) και επί 5 συναπτά έτη 1994-1998 είχε την καλύτερη επίδοση στην Ελλάδα.
Το πλούσιο αθλητικό βιογραφικό του και η ταύτιση του με το αγώνισμα του Μαραθώνιου τον αναδεικνύουν στην συνείδηση των Ελλήνων ως εκπρόσωπο και εκφραστή των αξιών του Μαραθωνίου.
Ολυμπιακό Πνεύμα
Θα βραβευθεί ο Περικλης Ιακωβάκης, ο Έλληνας πρωταθλητής στα 400μ. με εμπόδια, που έκλεισε την καριέρα του στις 26 Ιουλίου 2015 τρέχοντας τον τελευταίο του αγώνα στα 400 μετ΄ εμποδίων στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα, όπου τερμάτισε πρώτος φτάνοντας έτσι στις 16 νίκες σε Πανελλήνια πρωταθλήματα με τις 15 να είναι συνεχόμενες από το 1998 έως το 2013.
Κάτοχος του πανελλήνιου ρεκόρ, Παγκόσμιος Πρωταθλητής Εφήβων το 1998 στο Ανσί της Γαλλίας με 49.82, κέρδισε χρυσό μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα Στίβου του Γκέτεμποργκ με επίδοση 48:46 το 2006 ενώ κατέκτησε και το χάλκινο μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου Ανδρών στο Παρίσι.
Η επίδοση 47:82 που έκανε στην Osaka το 2006 είναι η 4η όλων των εποχών στην Ευρώπη και 26η όλων των εποχών στον κόσμο. Έχοντας πάρει μέρος σε 4 Ολυμπιακούς Αγώνες (Σίδνεϊ 2000, Αθήνα 2004, Πεκίνο 2008 και Λονδίνο 2012) και εκπροσωπώντας επάξια συλλόγους και εθνόσημο σε μια σχεδόν 20ετή πορεία, είναι η προσωποποίηση των δύο βασικών αξιών του Ολυμπισμού: του «Ευ Αγωνίζεσθαι» και της «Ευγενούς Άμιλλας »
Ηρωική προσπάθεια
Ο Τάσος Παπούλιας κατάφερε ύστερα από 45 μήνες νοσηλείας και δέκα χρόνια συγκλονιστικής προσωπικής προσπάθειας, το «ακατόρθωτο».
Στα 22 του συμμετείχε στην ερασιτεχνική ομάδα ποδοσφαίρου «Ηλειακός Λεχαινών». Ήταν 14 Νοεμβρίου 1982 όταν σε έναν κυριακάτικο αγώνα μια κλωτσιά από αντίπαλο τον βρήκε στο κεφάλι και τον οδήγησε σε παραλυσία όλης της δεξιάς πλευράς του, αμνησία και αφασία.
Ο Τάσος Παπούλιας κατάφερε να διαψεύσει όλες τις ιατρικές προβλέψεις που του όριζαν μια ζωή χωρίς κίνηση και ομιλία και μέσα από μία ηρωική προσπάθεια κατάφερε στα 36 του χρόνια, να γίνει μαραθωνοδρόμος. Έχει τρέξει σε τουλάχιστον 15 ημιμαραθώνιους και τρεις μαραθώνιους δρόμους στην Ελλάδα και σε 6 μαραθώνιους δρόμους σε ολόκληρο τον κόσμο.
Η ανθρώπινη αυτή υπέρβαση και ο άθλος του Τάσου Παπούλια θεωρούμε ότι πρέπει να αναδειχθεί και να αποτελέσει έμπνευση για όλους.
Η βράβευση θα τελεστεί στην αίθουσα εκδηλώσεων του δημαρχείου Ολυμπίας στις 12:00 το μεσημέρι της 26ης Μαρτίου